Január van, de mintha már április lenne...

Agro Napló
Érdekes helyzett alakult ki az idén, hiszen még jóformán a kukoricák talpon voltak, máris elkezdõdõtt a következõ évre szükséges vetõmagok kínálata, értékesítése.

 Már akkor látható volt, hogy a szélsőséges időjárás nagyon nagy terméskieséseket fog okozni az előállításokban, ezáltal jogos volt az a félelem, hogy nem lesz elegendő jó minőségû vetőmag

Pillanatnyilag már a piacvezető vetélytársak tájékoztatásokat küldenek a forgalmazóknak és felhasználóknak, hogy a készletek a bizonyos jól ismert fajtákból kifogytak, vagy pedig éppen a szemközti féltekén (Dél-Amerika) lévő vetőmag-előállításban reménykednek, hogy részben sikerül majd kiszolgálni az igényeket. Jogos volt a félelem attól a ténytől is, hogy a vetőmag ára az égbe szökhet. Szerencsére ez nem következett be az idén, de azok a termelők, akik a tavalyi évben vetőmag-előállítást végeztek, tudják, hogy milyen hatalmas költségek mellett tudták csak elvégezni a munkát (öntözési költségek) és a jövő évi előállítási költségek sajnos ez által szintén emelkedni fognak. Tehát az igazi vetőmag áremelkedés csak ezután várható!

Sajnos, már érezzük az inputok emelkedését is, hiszen a tavaszi mûtrágyák esetében már most érezhető esetenként akár a 100%-os áremelkedés is. (Ammonium-nitrát jelenleg 70–75 000 Ft/t míg tavaly 50–55 000 Ft/t volt, Kálisó 90–95 000 Ft/t míg tavaly ilyenkor 47–50 000 Ft/t volt, a 3 × 15 80–90 000 Ft/t....stb)

Az RAGT az idén olyan szerencsés helyzetben van, hogy – mivel a magyar piacon jelenlévő fajták előállításai kizárólag Franciaországban történik (ahol kiváló eredményekkel zárták az előállitási évet 3,8 t/ha, míg M.o-on 1,8–2,2 t/ha) – az összes felmerülő igényt ki tudjuk elégíteni mind fajtaválasztékban, mind mennyiségben. A korai FAO 250-től a késői FAO 500-ig minden igénynek, agrotechnikának és talajtípusnak megfelelő fajtát tudunk ajánlani legyen szó fő- vagy másodvetésről, szemes- vagy silókukoricáról intenzív vagy extenzív termeléshez. A dél-alföldi régióban a tavalyi évben jól szereplő fajták FAO 290-es

MAXXALIA, a FAO 370-es RULEXX és SILEXX, a FAO 400 BERGXXON, a FAO 440-es LUXXUS és a FAO 470-es AXXO mellé az idén termelőink figyelmébe ajánljuk még a RH0634 (BRIXXO) és RH 0635 (ALEXXANDRA) új hibridünket is.

Napraforgóban a már jól ismert GALLAO új társat kapott. Azoknak, akiknek a nagy termésátlag és magas olajszázalék alapelvárás, azok a SELLOR hibridünkre fognak voksolni, mely hozzáadott szádortoleráns értékével máris nagy figyelmet vívott ki magának.



Kiss Attila, Dél-alföldi régió

20/2424-280

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!