Rumex SC - egy új akarmánykiegészítõ tejelõ tehenek számára

Agro Napló
A tejtermelés napjainkban jelentõs változásokon megy keresztül.

Az alacsony tejárak a kisebb gazdaságok számára szinte lehetetlenné teszi a pozitív gazdálkodás lehetőségét. Ezáltal a tejtermelés struktúrája is jelentősen változik, koncentrálódik. Az állattenyésztők egyértelmû célja, az egészséges, hosszan nagy teljesítményû tehenek tenyésztése. Csak ezek a tehenek lehetnek az eredményes tejtermelés alapjai.



Egy másik nagyon fontos pillére a gazdaságos tejtermelésnek a tehenek takarmányozása. A takarmányozással jelentősen befolyásolhatjuk a tejtermelés nagyságát és hosszát. Továbbá a takarmányozási költség a legjelentősebb költségtényező a tejtermelés során. Ha tovább vizsgálódunk a tejelő tehenek takarmányozásában, megállapíthatjuk, hogy az alaptakarmány összeállítása tekinthető a legfontosabb dolognak, amelyre ráépíthetjük teheneink hosszú távon magas tejtermelését.

Egyre több takarmánykiegészítő kering a piacon egyazon határozott céllal, hogy a tejtermelés hatékonyságát növelje. A tejtermelés hatékonyság növelésének egyik módja, a tejmennyiség emelése. Ennek elérésére több lehetőségünk is van.

A Rumex SC is egy a piacon található takarmányadalékok között. Amiben a termék különbözik a többitől az a következő: a termék gyógynövények, természetes illóolajok, szapponinok és élő élesztőkultúra kombinációja. A hatóanyagok egyenként is (ugyan eltérő hatásmechanizmussal) segítik a kedvezőbb tejtermelést, de így egymással kombinálva, egymást segítve fejtik ki hatásukat. Ez a szinergista hatás egyrészt támogatja a teheneket a magasabb életteljesítmény elérésében, másrészt a termelőt a tejtermelés gazdaságosságának javításában.



Hogy hat a Rumex SC?

A termék gyártásakor kizárólag természetes összetevőket használnak, mint például rozmarinolaj, kakukkfûolaj, szapponin és élő élesztőkultúra. A kizárólag természetes hatóanyagok alkalmazása sok előnnyel jár a kizárólag kémiai úton előállított, és összekevert termékekkel szemben. Egy másik nagyon fontos ismérve a terméknek az egyébként gyorsan elillanó hatóanyagok mikrokapszulázása. A mikrokapszulázás lényege, hogy az aktív hatóanyagok a feldolgozás, raktározás, felhasználás során fellépő kedvezőtlen hatások ellen védve legyenek. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a aktív hatóanyagok valóban a takarmányban megtalálhatóak legyenek, ott is maradjanak, s a tehenekben fejtsék ki kedvező hatásukat.

 


 





Az illóolajok már évszázadok óta közismertek az élelmiszer szektorban, és már régen használjuk a takarmányozási területen is. Meghatározott illóolajok és gyógynövények keveréke a takarmányok ízhatását, felvehetőségét jelentősen javítják. Ez különösen a laktáció első harmadában fontos, amikor tehénnek annyi takarmányt kéne ennie, amennyi belefér, hogy elkerüljük a jelentős kondícióromlást. A takarmányfelvétellel lehetnek problémák egyéb esetekben is, mint például az elmúlt időszakban tapasztalt szokatlan hőség. A Rumex SC-ben lévő illóolajok és gyógynövények pontosan ezt a célt (is) szolgálják. Növelik a takarmányfelvételt.

A szapponinok csökkentik a protozoonok számát a bendőben. Ez ahhoz vezet, hogy kevesebb baktériumot emésztenek meg a protozoonok (mivel a N-igényüket főként aminósavakból és baktériumfehérjéből nyerik). Ez a folyamat csökkenti a bendő ammóniatartalmát és növeli a baktériumfehérjék mennyiségét a vékonybélben.

 

 






Így több nagyon magas biológiai értékû fehérje hasznosul az állat számára. A szapponinok továbbá csökkentik az ammóniatermelést, ezáltal a májnak kevesebb lesz a méregtelenítő feladata. (A vér túl magas ammóniakoncentrációja ammónia-, karbamidmérgezéshez vezethet, amely akár az állat elhullását is eredményezheti.) A máj ily módon történt tehermentesítése pozitív hatással van a tejtermelés nagyságára és a májfunkciós betegségekre. Általánosságban elmondható, hogy a csökkentett ammóniaszint pozitívan befolyásolja a tehenek általános egészségi állapotát és a termékenységét is.

Az élő élesztőkultúra megnöveli a cellulózbontó és a tejsavbaktériumok számát a bendőben, ezáltal az alaptakarmány, mint a kimagasló tejtermelés alapköve, jobban hasznosul. Továbbá az élő élesztőkultúra stabilizálja a bendő pH értékét. Különösen keményítő- és cukorgazdag receptúrák vezethetnek jelentős pH-csökkenéshez, mely a bendő elsavasodásához vezet, amelyből további betegségek, mint például acidózis, szubacidózis keletkezik. Ezeknek a betegségeknek az előfordulását a bendő pH értékének stabilizálásával jelentősen csökkenthetjük.

Ahogy ebből a rövid felsorolásból is láthatják, a Rumex SC hatása rendkívül sokrétû, amely hatások egymást segítve az állatok jelentős teljesítmény növekedését idézik elő.



Milyen hatásokat várhatnak a gazdálkodók?

5 gramm/nap/tehén Rumex SC folyamatos adagolása még a nagy teljesítményû tehenek esetén is a tejtermelés növekedéséhez vezet. Nemcsak a tejmennyiség, hanem a tejtermelés perzisztenciája is elnyúlik, ezáltal jelentősen javul a tejtermelés ökonómiája. A megnövekedett tejmennyiség ellenére sem figyelhető meg a tej hígulása. Ez azt jelenti, hogy a megnövekedett tejmennyiség az összes megtermelt tejzsír és tejfehérje mennyiségét is abszolút értékben növeli. Ez további árbevétel-növekedést eredményez.

Ezentúl a Rumex SC használatával csökkenthetjük a tej szomatikus sejtszámát is.

Amennyiben a Rumex SC adagolásával „csak” 3% tejmennyiség-növekedést realizálunk, amely az eddigi kísérleteink alapján egészen könnyen realizálható, akkor az egy egység befektetésünk háromszorosan térül meg. Továbbá ha tovább tudjuk növelni a termelt tej minőségi paramétereit, az további plusz pénzt hozhat a konyhára.



Összefoglalva

A Rumex SC adagolásával megnövelhetjük az állataink takarmányfelvételét, amely különösen a nyári melegben kulcsfontosságúvá válhat, ezáltal csökkenthetjük a kondícióromlást, nő a termékenység, javíthatjuk a tejmennyiséget, s növelhetjük a tejzsír és a tejfehérje összes mennyiségét, csökkenthetjük a szomatikus sejtszámot, ezáltal könnyedén javíthatjuk a tejtermelésünk gazdaságossági paramétereit.

 


 









Delacon Biotechnika Kft. H-2600 Vác, Cházár A. u. 17.

Tel.: +36-27/511-422, fax: +36-27/511-420

office@delacon.huwww.delacon.com 

Hummel Péter, mobil:+36-20/2187-754

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!