Repceújdonságok a Summit-Agro Hungária Kft-tõl

Agro Napló
Az õszi káposztarepce vetésterülete az eddigi legmagasabb szintre emelkedett, meghaladta a 233 ezer ha-t és az elmúlt évhez képest 68%-os növekedést produkált.

Úgy tûnik, hogy ez még tovább fokozódik azáltal, hogy egyre többet lehet hallani a biodízel gyártás hazai beindulásáról, ami kétségtelenül sokat lendítene az ágazaton. Az egész Európát behálózó rendkívül jelentős ipari igényen túl, változatlanul nagy a kereslet a repce humán célú felhasználására is. A repce igazi stratégiai növénnyé nőtte ki magát azáltal, hogy az EU meghirdette a tagországokra nézve kötelező biodízel programot.



A repcetermesztés technológiája rendkívül sokat fejlődött az utóbbi években. Ez jól tükröződik a 2,3 t/ha fölötti országos termésátlagban valamint, hogy a beltartalmi eredményekkel sincs probléma. Valamikor az a mondás járta, hogy „a cukorrépa minősíti az agronómust”. Mára úgy tûnik, hogy egyre inkább a repcére igaz ez, mivel szántóföldi növényeink közül ez igényli a legtöbb gondoskodást és odafigyelést, a technológiai elemek pontos betartását, a növényvédelmi ismereteket. Aki kellőképpen kiszolgálja a repcét, annak bőséges terméssel hálálja meg a belévetett bizalmat.

Jövedelmezőségi szempontból a repce felveszi a versenyt társaival, bár halkan ugyan, de ki kell mondani, hogy csak a 3 t/ha termésátlag fölött érdemes vele foglalkozni.

A tenyészidőszak során eddig tapasztalt időjárási körülmények nagyban eltérnek a megszokottaktól, rendkívül szélsőséges elemeket tartalmaznak (nagyon enyhe fagymentes tél, korai nyárra jellemző forró tavasz, hosszú, száraz csapadékmentes időszakok), de bízzunk abban, hogy repcéink jól elviselik ezeket a szélsőségeket, és nem okoz jelentős terméskiesést.

A termesztés során fellépő összes technológiai elem, döntően tudja befolyásolni a jövedelmezőséget, de talán ezek közül az egyik legfontosabb a fajtaválasztás megkerülhetetlen kérdése.

A Summit-Agro által forgalmazott francia repcék, amelyek az Euralis-Rustica cégcsoport nemesítői munkáját dicsérik, felveszik a versenyt a hazai fajtakínálat bármelyik szereplőjével.

Mivel a cég fajtái közül a legtöbb a többi EU országban is regisztrált, bátran kijelenthetjük, hogy a Rustica repcéi erős nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket.










ELVIS

A korai éréscsoport vezető hibridrepcéje az ELVIS. Kiemelkedő termőképességét nem csupán az OMMI kísérleteiben, de a köztermesztésben is évek óta bizonyítja. Elismerésével meghozta azt az áttörést, amit a termelők már régóta vártak, hogy a korai éréscsoportnak is legyen egy meghatározó hibridrepcéje. 2004-ben az OMMI vizsgálataiban abszolút első helyen végzett valamennyi hibrid- és fajtarepce között.




 



Az ELVIS agronómiai tulajdonságai közül ki kell emelni azt, hogy különösen jó kezdeti fejlődési eréllyel rendelkezik. Ha az időjárás engedi, akár szeptember közepén is elvethető. Nem ritka eset, hogy ősszel, retardáló szer alkalmazásával kell a fejlődését megállítani.

• A legelsőként minősített korai hibrid,

• kiemelkedő magtermés,

• duplanullás, alacsony erukasav és glükozinolát tartalom,

• kiemelkedő olajtermés,

• kiváló kezdeti fejlődés,

• alacsony pergési hajlam,

• kitûnő állóképesség.



ELEONORE

Korai éréscsoportba tartozó kiváló termőképességgel rendelkező fajtarepce. A termelői vélemény sokszor még ingadozik a fajta vagy hibrid kérdésen, amit egyértelmûen tán nem is lehet és kell eldönteni. Tény az, hogy a hibridrepcék genetikai potenciálja mintegy 10–15%-kal múlja felül a fajtarepcékét, de ez nem minden esetben és nem mindenhol érvényesül.

Azok részére, akik ragaszkodnak a fajtarepcékhez, ajánljuk az ELEONORE-t, amely 2004 óta van jelen a magyar piacon. A repcetermelők megszerették ezt a megbízható fajtát, mert kiváló, hibrideket megszégyenítő termőképességével és jó olajhozamával vívta ki magának a méltó elismerést. Nagyon jó termésstabilitás és alkalmazkodóképesség jellemzi.

• A korai éréscsoportba tartozó fajtarepce,

• termőképessége és olajhozama kimagasló,

• éréscsoportjának legmagasabb olajtartalmával rendelkezik,

• kiváló télállóságú,

• állóképessége, szárszilárdsága kiemelkedő,

• duplanullás, alacsony erukasav és glükozinolát tartalom jellemzi.



ES ASTRID

A szabadelvirágzású középérésû csoport egyik legnagyobb genetikai potenciáljával rendelkező fajta. Az OMMI kisparcellás kísérleteiben az összes fajtát felülmúló eredményt produkált 2005-ben, nem kevesebb, mint húsz versenytársát utasította maga mögé. Ez azért is figyelemre méltó eredmény, mivel a gyakorlati termesztés során a vásárolt vetőmag döntő hányada, ebből a fajtacsoportból kerül ki.

Az ES ASTRID fajtánkat bátran ajánlhatjuk minden repcetermelőnek, mert eredményei alapján biztosan nem fog csalódni benne. Termőképessége mellett kiemelkedő a hektáronkénti olajtermése is.

2005. OMMI ES ASTRID magtermés 3,70 t/ha 112,7% 1. hely

• Középérésû csoportba tartozó fajtarepce,

• kiemelkedő magtermés,

• kiváló olajtartalom és olajtermés jellemzi,

• duplanullás, alacsony erukasav és glükozinolát tartalom,

• jó kezdeti fejlődési erély és télállóság,

• alacsony növénymagasság.



OLANO

A középérésû csoportba tartozó, rendkívül nagy termőképességgel rendelkező 00-ás hibridrepce. Az OMMI kisparcellás kísérleteiben az elmúlt évben igazolta, hogy a versenytársakhoz képest jelentős szemtermésre képes.

• Kiváló termőképesség,

• magas olajtartalom és olajtermés,

• közepes növénymagasság,

• nagyon jó télállóság.








ES ARTIST

Újdonság a Summit-Agro palettáján. Kiemelkedő termőképességû, 00-ás, középérésû hibridrepce. Rendkívül ígéretes, termőképessége mellett kitûnő beltartalmi mutatókkal is rendelkezik.

• Kimagasló télállóság,

• gyors kezdeti fejlődés,

• kiváló állóképesség,

• közepes termet,

• toleráns a csírakori Phoma spp és a Cylindrosporium spp.-re.



Ezzel a pár sorral szerettem volna azon repcetermelő gazdák figyelmét felhívni, akik egyrészt érdeklődnek és fogékonyak az újdonságokra, másrészt pedig még nem döntöttek arról, hogy milyen fajtát, illetve hibridet vessenek. A választás során mindenképpen érdemes figyelembe venni az egy hektárra eső vetőmag költséget, ami esetenként a jövedelmezőséget is eldöntheti. Természetesen tudom, hogy a termésátlagok növeléséhez sok mindenre szükség van, azonban az a genetikai potenciál és belső értékmérő tulajdonságok halmaza, ami egy adott fajtában megtestesül, nélkülözhetetlen a sikeres és jövedelmező repcetermesztés érdekében. Bizalommal ajánlom, hogy válasszák a Summit-Agro repcefajtáit!



Kiss Péter

www.summit-agro.hu



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Miért vessünk MAXIMUS®-t?

Miért vessünk MAXIMUS®-t?

13 évvel ezelőtt új fejezetet nyitottunk a repcetermesztésben, amikor megjelent az első féltörpe, Pioneer® MAXIMUS® repcehibridünk Magyarországon. Ezi...

RAPOOL-repcék. SHREK, a zöld óriás

RAPOOL-repcék. SHREK, a zöld óriás

A SHREK már messziről felismerhető és elkülöníthető, akár az őszi időszakban, akár a becőrengeteget kémlelve, egyedülálló biomasszája és hatalmas, már...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!