Valbon - a specialista

Agro Napló
Az Arysta szõlõ-, növényvédelmi ajánlata az idei évben egy új peronoszpóra elleni készítménnyel gazdagodott, mely hatásmechanizmusában eltér az eddig alkalmazott hatóanyagokétól.

A lokálszisztemikus+ kontakt, gyári kombináció, a Valbon Németországban és Lengyelországban, Hollandiában már régóta bizonyít kiemelkedő fitoftóra elleni hatásával burgonya, paradicsom kultúrákban.



A Valbon WG fontosabb adatai:

Engedély szám: MgSzH 02.5/470/2/2007

Hatóanyag tartalom: 1,75% bentiavalikarb-izopropil + 70% mankoceb

Formuláció: vízoldható granulátum (WG)

Kultúra: szőlő

Dózis: 2,0 kg/ha

Évenkénti maximális permetezés szám: 4




Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: 28 nap

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap

Méhekre való veszélyessége: nem jelölés köteles



A benthiavalicarb oospórás gombák elleni hatása (Plasmopara, Pseudoperonospora, Peronospora, Phytophthora) a gomba- citoplazmamembránt alkotó foszfolipidek bioszintézisének gátlásán alapul. A foszfolipidek, mint a membrán építőkövei, létfontosságú szerepet töltenek be számos anyagcsere-folyamatban (Na-K pumpa). Szintézisének hiánya vagy deffektje a gombasejt pusztulásához vezet.

A hatóanyag több ponton avatkozik be a kórokozó szaporodásbiológiájába:

• gátolja a zoospórák csírázását (preventív hatás),

• a micélium növekedését a szövetekben az infekció után (max. 72 órás kiválló kuratív hatás (1. grafikon),




• és a sporulációt (részleges eradikatív hatás).



A mankoceb pedig kontakt módon fejti ki preventív hatását, a gombasejt enzimjeinek tiol csoportját inaktiválva.

A benthiavalicarb rendkívüli hatékonyságát mutatja, hogy a peronoszpóra elleni szisztemikus, mélyhatású hatóanyagok közül a hektárdózisa nagyságrendekkel kisebb (35 g/ha).














A hatóanyag jó esőállósággal rendelkezik, hatását a kijuttatást követő 2 óra múlva leesett nagyobb mennyiségû csapadék (15 mm) már nem befolyásolja.

A Valbon 2 kg/ha-os dózisban, preventív jelleggel használható 7–14 napos permetezési fordulókat betartva a fertőzésveszélyes időszakban, azaz virágzás kezdetétől fürtzáródásig lisztharmat (esetenként botritisz) elleni felszívódó vagy kontakt készítményekkel kombinálva. Nagyobb fertőzési nyomásnál a rövidebb forduló használatát javasoljuk.

A FRAC ajánlás alapján az azonos hatóanyagcsoportba tartózó hatóanyagokkal (iprovalicarb) együtt egy évben maximum 4 kezelés ajánlott szőlőben! A készítmény WG formulációja kitûnő oldékonyságot és keverhetőséget eredményez.

A 2006-os évben szőlőtechnológiai kisérletekben alkalmaztuk több helyszínen a Valbon-ra alapozott peronoszpóra elleni védelmet (a virágzáskori felszívódó blokk első 2 kezelése alkalmanként 2 kg/ha dózisban) melyet az MgSZH kórtanos kollégáival értékeltettünk a kezeletlen kontrol és az üzemi kezelésekhez képest. A kisérleti eredmények egyértelmûen a Valbonos kezelések jobb hatékonyságát mutatták az üzemi parcellákhoz viszonyítva.




 













A 2005-ös és 2006-os „peronoszpórás évjáratok” és az enyhe tél miatt idén a szőlőben fokozott a kórokozó áttelelő alakjainak (oospórák) jelenléte és abból a primer fertőzés lehetősége május közepétől!

Tavaly egyes borvidékeken (Pl. Egri-borvidék) a kedvező időjárás és néhol a hiányos védelem miatt július végére teljes lombtalanítást végzett a kórokozó. A kései (augusztus közepe) fertőzések is bekövetkeztek a botritisz károsítása mellett, rontva a vesszőbeérés esélyeit.

Szinte minden fejlődési stádiumban találkozhattunk szőlőperonoszpóra kórképekkel.

Átlagosan 8–9 kezelésszámon belül 4–5 szisztemikus, lokálszisztemikus készítmény kijuttatására került sor a kritikus időszakban (virágzás kezdetétől zsendülésig) és megnőtt a jelentősége a peronoszpóra elleni kuratív, esetlegesen eradikatív tulajdonságokkal is rendelkező hatóanyagok alkalmazásának.

A Valbonnal egy új peronoszpóra „specialista” lépett színre az Arysta szőlő-, növényvédelmi ajánlatában, mely várhatóan az IPM programokban is alkalmazható lesz és rezisztenciatörés eszközeként is beilleszthető.



Vitéz Péter–Salamon György, Arysta LifeScience

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!