Az erjedési folyamat biológiai irányítása.
A minőségi erjesztett takarmányok készítésénél az erjedés biológiai szabályozása elengedhetetlen. A mai korszerû megoldások az optimális tejsavbaktérium számának biztosítása elvén alapulnak. Az optimális erjedéshez 100 000 erjesztő mikroszervezetre van szükség takarmány grammonként, melyet csak oltóanyagokkal lehetséges biztosítani. A PIONEER oltóanyagok alkalmazásával biztosított a megfelelő baktérium koncentráció.
11H50 lucerna szenázs,
1132 kukorica szilázs oltóanyagok
A 11H50 a lucerna, a 1132 a kukorica levelén tenyésző tejsavtermelő baktériumfajok törzseinek keverékét tartalmazza.
A 11H50 és 1132 alkalmazásának előnyei:
Az optimális erjedés következményei a nettó energia megtartás, emészthetőség javulása, optimálisabb szerves sav mennyiség és arány, ízletesebb takarmány, nagyobb szárazanyag felvétel, többlet hús és tejtermelés.
11A44 Stabilizáló oltóanyag – ÚJ!
A 11A44 Stabilizáló a Lactobacillus buchneri tejsavtermelő baktérium szelektált törzseit tartalmazza, amely csökkenti a lassú kitárolás során jelentkező melegedést és utóerjedést, vagyis növeli az „aerob stabilitást” számos silózott növényféleségnél. („aerob stabilitás” = a szilázs utóerjedéséig, melegedésig eltelt idő a depó megbontása, levegő behatolás után)
A L. buchneri újdonság. Minden más Pioneer oltóanyag csak homofermentatív baktériumot tartalmaz, amely a Glükózt és Fruktózt tejsavvá alakítja. A heterofermentatív L. buchneri a Glükózt és Fruktózt egyenlő arányban fermentálják tejsavvá és ecetsavvá. A L. buchneri-vel kezelt szilázs pH csökkenése lassúbb, mert az ecetsav nem olyan erős sav, mint a tejsav ezért a lassúbb pH csökkenés miatt növekszik a szilázs szárazanyag vesztesége a fermentáció elején, de az utóerjedés csökkentéséből származó előny ezt kompenzálja.
A 11A44 Stabilizáló alkalmazásának előnyei:
• megőrzi a szilázs takarmányértékét a penész és felmelegedést okozó mikroorganizmusok tevékenységének csökkentése által
• biztonságos, biológiai megoldása az utóerjedés csökkentésének a költséges és problematikus felhasználású savtartalmú termékekkel szemben.
A 11A44 Stabilizáló javasolt a kukorica, fû, lucerna szilázs valamint nedves - roppantott szemeskukorica és CCM készítésekor.
11C33 Kombi kukorica szilázs oltóanyag – ÚJ!
A 1132-t speciálisan a fermentáció irányítására és az állatok teljesítményének növelésére fejlesztették ki.
A 11A44 Stabilizáló-t a szilázs melegedésre és utóerjedésre való hajlamának csökkentésére fejlesztették ki.
A 11C33 Kombi mindkét oltóanyag előnyeit egyesíti. A L. plantarum és E. faecium a fermentációt irányítják, a L. buchneri pedig növeli az aerob stabilitást
11B91 nedves kukoricaszem, CCM oltóanyag – ÚJ!
Kombinált termék melyben a Lactobacillus plantarum a fermentációt irányítja, a Lactobacillus buchneri pedig növeli az aerob stabilitást roppantott szemeskukorica és CCM erjesztésekor.
A 11B91 alkalmazásának előnyei:
• kisebb az energia, szárazanyag és tápanyag veszteség ezáltal magasabb a szilázs energiaszintje a kezeletlennel szemben
• többlet állati termék
-
11G22 fû és teljes gabonanövény oltóanyag – ÚJ!
Kombinált termék melyben a Lactobacillus plantarum a fermentációt irányítja, a Lactobacillus buchneri pedig növeli az aerob stabilitást fû és teljes gabonanövény erjesztésekor.
A 11G22 alkalmazásának előnyei:
• kisebb az energia, szárazanyag és tápanyag veszteség ezáltal magasabb a szilázs energiaszintje a kezeletlennel szemben
• többlet állati termék
1155 lucernaszéna penészgátló oltóanyag
A lucernaszéna készítés bálázásos technológiájának nagy hátránya, hogy jelentős levélpergéssel és tápanyagveszteséggel jár. A lucernalevél a fehérje 70%-át és a vitaminok 90%-át tartalmazza.
A levélpergést úgy lehet megakadályozni, ha a lucernaszénát a hagyományosnál magasabb víztartalommal bálázzuk, ez azonban penészedéshez vezet.
A 1155 alkalmazásával biztosítható a veszteségmentes betakarítás. A készítmény a természetben a lucerna levelén megtalálható baktériumokat tartalmazza melyek elszaporodásuk révén, gátló módon megakadályozzák a penészgombák képződését.
A 1155 alkalmazásának előnyei.
A nedvesebb bálázás és penészgátlás eredményei, hogy csökken a levélpergés, nagyobb a széna és fehérjetermés. Korábban kezdhető a bálázás, kisebb a betakarítási kockázat és kedvezőbbek a feltételek az utódnövedék számára. A levél zsengébb és ízletesebb, ami takarmányfelvétel növelő. Könnyebben emésztődik a rost is, amely pedig tejzsírnövelő hatású. A bála kibontásakor sem pereg a levélzet, a bála nem penészedik.
Használatával szögletes kisbála 20–22%, hengeres nagybála 18–20% nedvességtartalommal készíthető penészedés nélkül.
A cikk szerzője: Dr. Knódel János