Szárnyaljon az IKARUS-szal – RAU vontatott permetezõ

Agro Napló
A több évtizedes múltra visszatekintõ RAU permetezõgépek számos hazai gazdaságban bizonyították megbízhatóságukat, hosszú élettartamukat és precíz munkavégzésüket. Az elmúlt évek egyik új vontatott permetezõje az IKARUS modell, mára már jó néhány hazai tapasztalattal is igazolja, a korábbi modellek által elért sikereket.
Az IKARUS típus könnyen kezelhető, kompakt kivitelû vontatott permetező. A gép csatlakoztatása a traktor alsó, vagy felső (pótkocsi) húzójához történhet. Különféle vontatási változatok lehetségesek, mint a merev, kormányozható, vagy az automatikus nyomkövető vonórúd, amely professzionális megoldás lehet az igényes felhasználók részére. A permetlészivattyú a vonórúdon van elhelyezve, így karbantartása egyszerû, valamint meghajtása rövidebb kardánt igényel. A választható szivattyú méret 200 vagy 250 l/min. A szórókeret emelőszerkezete függőleges kialakítású szánszerkezet. A futómû fix, vagy állítható nyomtávú, valamint merev vagy rugózott felfüggesztésû lehet, a vevő igényei szerint. Felépítéséből adódóan a gép sokkal rövidebb, stabilabb és fordulékonyabb. A permetlétartály névleges térfogata 2800 vagy 3800 liter, ezenfelül egy 300 liter térfogatú kimosó tartállyal, három külön-külön mûködtethető keverőkörrel, valamint vegyszerbekeverő injektorral is rendelkezik.



A permetezőt az úgynevezett HSS térbeli rácsszerkezetû kerettel látják el, amely 18-21-24-27-28 m munkaszélességben áll rendelkezésre. A vegyszertömlők és -fúvókák a keretbe integráltak, ezáltal tökéletes védelmet biztosítva azoknak. Szintén a védelem és a megfelelő stabilitás volt a fő szempont a keretet üzemeltető munkahengerek kialakításakor is. A keret nyitott állapotában a munkahengerek be vannak „húzva”, védve ezáltal azokat az agresszív vegyszerek ellen, illetve merevítve a kerettagok kapcsolatát. A kerettel lehetőség van félig nyitott állapotban is dolgozni, ami – munkaszélességtől függetlenül – 12 m-es szórást tesz lehetővé. Emellett opcióként rendelhető az aszimmetrikus keret nyitás, illetve keretbillentés.

A kereteken rotoros fúvókatartók találhatóak, így egyszerûen és gyorsan lehet a kívánt fúvókatípusra átváltani. A fúvókaosztás a szokásos 50 cm.

Az IKARUS gépek Flowmate Controll permetező automatikával szereltek. Ezen automatika nem csak mér és szabályoz, hanem a kívánt paraméterek megadása után, (sebesség, nyomás, cseppméret) az optimális fúvóka- használatra is tanácsot, alternatívát ad.

A RAU gépek sajátossága az úgynevezett ENFO-rendszer, amellyel az automatika, kimosáskor és permetezés kezdetén a szakaszkapcsolókat késleltetve nyitja, illetve zárja, az egyes csőhosszokban levő folyadék mennyiségének függvényében. Így a szóráskép kezdete, illetve vége mindig egyenes, nem alakul ki az „A”, illetve „V” alakú szóráskép.



Az IKARUS permetezők akciós kiviteleinek ajánlatát keresse kereskedőinknél!



Látogasson meg bennünket a 2007-es AGRO+MASHEXPO 204/B standján.



Kverneland Group Hungária Kft.

5008 Szolnok, Karinthy u. 63.

Tel.: 56/527-010

Fax: 56/240-380

A cikk szerzője: Szabó Tibor

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!