A minõségi termelés feltétele

Agro Napló
Világszerte a vezetõ speciális és hagyományos ásványi trágyák, növényápoló szerek valamint sótartalmú készítmények elõállítójaként ismert a K+S Csoport. Dr. Thomas Popp, a K+S KALI GmbH Közép- és Kelet-európai regionális szaktanácsadója adott bõvebb tájékoztatást az érdeklõdõknek a Bábolnai Gazdanapokon.
A kálium- és magnéziumtermékek üzletága Németországban 6 sóbányából nyeri kálium- és magnéziumtartalmú nyerssóit. Az évente 40 millió tonnányi felszínre hozott nyers sóból (szilvinit, karnallit, kősó) 8 millió tonna késztermék készül. A felszínre hozott természetes nyersanyagok életfontosságú ásványokat, káliumot, magnéziumot, nátriumot és ként tartalmaznak – feldolgozott állapotban értékes ásványi trágyaként kerülnek a termelőkhöz. A speciális ásványi trágyáikat a hagyományos kálium-kloridtól kiegészítő tápelemtartalmuk (Mg, S, Na) különbözteti meg. Ez annak köszönhető, hogy a cég bányáiban feltárható nyerssókban a kálium-klorid mellett a magnézium-szulfát is megtalálható.
A cég felkért szakértője, Dr. Terbe István (képünkön) kihangsúlyozta, hogy a Korn-Kali®-t valamennyi szántóföldi kultúra trágyázására használják. Kálium- és magnéziumtartalmú ásványi trágyáikat gyömölcsösök, zöldségfélék, burgonya, cukorrépa, kalászosok, kukorica, napraforgó, repce, szőlő, rétek és legelők (a tejhozam fokozása érdekében), dohány valamint erdészeti kultúrák esetében alkalmazzák előszeretettel. Sokan felismerték már, hogy a minőségi terméshez minőségi tápanyag-visszapótlásra van szükség. A szulfát típusú speciális trágyáikat a kloridérzékeny kultúráknál (bogyósok, szőlő, fûszerpaprika és zöldségfélék) alkalmazzák. Amit azonban kevesen tudnak: az ökológiai gazdálkodást folytató termelők részére is széles választékot kínálnak természetes eredetû ásványi trágyáikkal.
A magyarországi piacon már több, mint egy évtizede képviseltetik magukat és olyan megoldásokat kínálnak a termelőknek, amelyek a jó mezőgazdasági gyakorlat keretén belül kiegyensúlyozott és mérlegorientált trágyázás megvalósítására törekszik – tudtuk meg Zsom Esztertől (képünkön), a K+S szaktanácsadójától. Számtalan szántóföldi kísérlet (cukorrépában, napraforgóban, burgonyában, szőlőben, fûszerpaprikában, hagymában és más kultúrákban) igazolja a kiegyensúlyozott tápanyagellátás szükségességét és bizonyítja a növények számára elengedhetetlenül szükséges kálium, magnézium, valamint kén fontosságát. Levéltrágyáikhoz a magnézium és a kén mellett mikroelemeket is adagolnak, amelyek így célzottan fedezik a növények tápanyag-szükségletét.

A cikk szerzője: KJ

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!