Felkészült mezõgazdasági és környezetvédelmi laboratórium a termelõk szolgálatában

Agro Napló
A piaci verseny és a folyamatosan dráguló mezõgazdasági inputok következtében egyre több gazdálkodó látja be a tudatos, tudományos alapokon nyugvó gazdálkodásban rejlõ elõnyöket. Egyre többen veszik észre, hogy jövõjük erõforrásaik hatékony kihasználásán múlik.
Az eredményes mezőgazdasági termelés egyik alappillére az akkreditált laboratóriumi vizsgálati eredmények alapján folytatott hatékony tápanyag-gazdálkodás. Az AVOP, az NVT programokban, valamint az AKG pályázatokban érdekelt gazdák számára már előírás az akkreditált laboratóriumi talajvizsgálatok megléte, valamint az ezek eredményei alapján végzett tudatos, környezetkímélő tápanyag ellátás.

A kiváló minőségû, gyors és kedvező ár/érték arányú szolgáltatások iránti igényt felismerve folytatta fejlesztéseit hazánk egyik legfiatalabb laboratóriuma, az UIS Ungarn Kft.

A vállalkozás és szerződéses partnerei célja teljes mintavételi, laboranalitikai és szaktanácsadási spektrum biztosítása az ország egész területén a gazdálkodók versenyképességének fokozása érdekében. Munkájukkal növelni kívánják a termelők pályázati esélyeit is a legfrissebb tudásanyag primer tudásforrásoktól a végfelhasználók (gazdaságok) felé történő közvetítése révén.

Az UIS Ungarn Laborvizsgálati és Szolgáltató Kft. Németország második legnagyobb privát laborhálózatának, a Synlab csoportnak a magyarországi képviselője.

Dr. Kalocsai Renátó, a társaság ügyvezetője elmondta, hogy az AKG programok kapcsán az UIS Ungarn Kft laboratóriumába is az addigi kapacitásukat jóval meghaladó talajminta mennyiség érkezett be. A kialakult helyzetre reagálva, partnereik gyorsabb kiszolgálásának biztosítása érdekében ezért jelentős kapacitásfejlesztést hajtottak végre. A beruházás eredményeképp 60 000 talajminta/éves kapacitásukkal az ország egyik legnagyobb talajvizsgáló laboratóriumává váltak. A kapacitás növelése egyben a gyorsaság és gazdaságosság növelését is jelentette. Ez alapján az UIS Ungarn Kft kedvező árai mellett kedvező árai mellett egyedülállóan gyors vállalási határidőkkel dolgozik.

A nagy mértékû fejlesztés során a laboratórium meglévő fejlett mûszerparkja több új berendezéssel is bővült.

Az újonnan vásárolt mûszerek a gyors és kiváló minőségû munka mellett lehetővé tették, hogy a laboratórium a jövőben is rendkívül kedvező áron ajánlja ki szolgáltatásait ügyfelei számára.

Dr. Kalocsai Renátó örömének adott hangot, hogy egyre több gazda ismeri fel a tudatos tápanyag-gazdálkodás kézzel fogható előnyeit és szentel egyre több figyelmet a szakszerû mintavételezésre, valamint a vizsgálati eredmények alapján készített tápanyag-visszapótlási szaktanács betartására.

Sikerként értékelte, hogy a termelők nagy része megértette, hogy a talajvizsgálatok költségei többszörösen megtérülnek.

Amennyiben kiszámítjuk ugyanis, hogy egy átlagos talajvizsgálat mekkora költséget ró a gazdálkodóra, megdöbbentően alacsony, 120–160 Ft/ha/év összeget kapunk, mely mintegy 4–8 kg/ha mûtrágya árának felel meg évente.

A laboratórium ügyvezetője felhívta a figyelmet, hogy annak érdekében, hogy a tudatos tápanyag-gazdálkodás előnyeit a termelők minél korábban élvezhessék, ne hagyják a kötelező talajvizsgálatokat a pályázatok utolsó évére, azokat mindenképpen 2007-re ütemezzék.

Így egyfelől nem egyszerre terheli a gazdálkodókat a laboranalízis költsége, másfelől elkerülhető a laboratóriumi vizsgálatok esetleges ismételt túlzott elhúzódása is.

A laboratórium ügyvezetője újfent utalt rá, hogy a laborvizsgálati eredmények alapján készített szaktanács eredményességének letéteményese a szakszerû mintavétel. A mintavétel hibái a laboratóriumi analízisen és az ebből készült szaktanácson keresztül alapjaiban meghatározzák a gazdálkodás eredményességét. A területet nem kellően reprezentáló mintákból a területet gyengén, vagy nem jellemző laboratóriumi eredmények születnek és az ezen eredmények alapján készült szaktanács nem a valós képet fogja mutatni.

Mintavételre éppen ezért célszerû egy, az erre a célra szakosodott, lehetőleg akkreditált profi szakembert, vagy céget felkérni. Ők professzionális kézi és gépi eszközeikkel szakmai- tudományos hátterükkel akár a modern GPS technikát is felvonultatva minden igényt kielégítő minőségben mintázzák meg a kijelölt területeket.

Amennyiben a gazdálkodók területeiket maguk kívánják megmintázni, tartsák be a talajmintavétel szabályait (MSZ-08-0202-1977), hiszen az itt elkövetett hiba az egész vizsgálati mûvelet összes hibájának több mint 80%-a!

A mintavételre vonatkozó előírások az UIS Ungarn Kft honlapján megtalálhatók (www.uis.hu).

A mezőgazdasági laboratórium kapacitásának növelése mellett az UIS Ungarn Kft további 300 négyzetméteres környezetvédelmi laboratóriumot épített ki az év során.

A cég így a már ismert mezőgazdasági és erdészeti talaj- és növényvizsgálatok, ásványi nitrogén (Nmin) vizsgálatok mellett kedvező árú akkreditált vízvizsgálattal, környezetvédelmi vizsgálatokkal (talaj – növény, víz – levegő), szennyvíziszap-vizsgálattal, valamint a hozzájuk kapcsolódó mintavétellel és szakvéleményezéssel is várja a megrendeléseket.

Az ügyvezető elmondta, hogy a Kft. állattartó telepek, öntőző telepek, trágya-, és hígtrágya telepek, hulladéklerakók, valamint földalatti olajtartályok felülvizsgálatát, környezetvédelmi hatástanulmányok készítését is vállalja.

Az UIS Ungarn Kft természetesen a Synlab-UIS csoport teljes mérési palettáját is a termelők szolgálatába állítja (GMO vizsgálatok, szermaradék vizsgálatok stb.).

A társaság, valamint a Synlab-UIS csoport szolgáltatásai számos egyéb aktuális szakmai információ, cikk, megrendelőlap kíséretében mindenki által elérhetőek és letölthetők a www.uis.hu, www.uis.de, illetve a www.synlab.de honlapokról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?