Korszerû, egyedi igényekre alapozott termõhely-specifikus növénytáplálás

Agro Napló
A tápanyagokkal való ésszerû gazdálkodás a szántóföldi növénytermesztés sarkalatos pontja: a 90-es évek elején bekövetkezett struktúraváltást és nagyarányú átrendezõdést követõen a mûtrágyák felhasználása töredékére esett vissza, amelynek következményei is hamar megmutatkoztak: csökkentek a termésátlagok, a növények fokozottan érzékenyek lettek a betegségekkel és a kártevõkkel szemben, a szélsõséges idõjárási hatásokkal (pl. aszály) a tápanyaggal rosszul ellátott talaj toleranciája is csökkent.

Az állatállomány drasztikus visszaesése miatt a kijuttatható szerves trágya mennyisége is korlátozott, ami sajnos a mai napig megfigyelhető.
A huszadik század második felét jellemző időnként mértéktelen mûtrágya-kijuttatás és az újabb irányzatok demagógiába hajló hisztérikus mûtrágya ellenessége között kell megtalálni az egészséges középutat, amely a mezőgazdasággal és azon belül is a növénytermesztéssel foglalkozó elméleti és gyakorlati szakemberek alapvető feladata (mûtrágya: nem egyenlő a természetidegen anyagokkal, elnevezésük csak az előállításukra vonatkozik). Koltay Árpád a hazai növénytermesztéstan tudományának klasszikusa által írt gondolat máig igazodási pont: „A növénytermesztés alapját mindenkor a termőhely talajának tápanyag-szolgáltató képessége jelenti elsődlegesen. Annak felismerése, hogy a minimumban lévő tápanyagok visszapótlásával valamely talaj termékenységi foka növelhető, megteremtette a szántóföldi termelésben is a korábban nem remélt hozamok állandósítását.”
A szántóföldi növénytermesztés, az élelmiszer és takarmány alapanyag előállítása köztudottan rendkívül kis jövedelmezőséggel mûvelhető. Ezért a nyereséges gazdálkodás alapja, hogy a termelés költségeit a minimálisan szükségesre szorítsuk vissza a potenciálisan elérhető maximális termés és jövedelem szem előtt tartása mellett. Ez csak abban az esetben lehetséges, ha valamennyi technológiai elem (fajtaválasztás, talajmûvelés, növényvédelem, tápanyag-utánpótlás) végrehajtása egyedi igények alapján, a termőhely állapota és a termesztett növény igényeinek figyelembevételével történik. Ez az elv a korszerû növénytáplálásban azt jelenti, hogy a tápanyagok kijuttatását a talaj tápelem-tartalma és az utónövény igényének ismeretében kialakított szaktanácsadás szerint juttatjuk ki. A szaktanácsadás a legtöbb esetben a legfontosabb makroelemekre (nitrogén, foszfor, kálium) terjed ki, speciális esetekben kiegészül mezo- vagy mikroelemekkel is (pl. repce esetében kénadagolás, őszi búzánál réz, cink hozzáadása a mûtrágyákhoz).

Kevert vagy komplex mûtrágya
Gyakran felmerülő kérdés a gazdálkodók körében, milyen típusú és összetételû mûtrágyák alkalmazásától várható a legnagyobb eredményesség. A piacon kapható mûtrágyaféleségek közül a kevert és komplex mûtrágyák alkalmazhatók (Az egykomponensû egyszerû mûtrágyáktól eltekintve, amelyek sosem jelentenek teljes körû tápelem-visszapótlást). A komplex vagy összetett mûtrágyák legalább két, esetenként több tápelemet is tartalmaznak egy vegyületben, előállításuk kémiai módszerrel történhet. A komplex mûtrágyák előnye, hogy valamennyi mûtrágyaszemcse azonos összetételû, ami kedvezően befolyásolja a növények tápanyagfelvételét, hátrányuk ugyanakkor, hogy meghatározott bennük az N:P:K arány. A kevert mûtrágyák egyszerû mûtrágyák vagy egyszerû és összetett mûtrágyák keverése révén előállított két vagy többkomponensû mûtrágyák. A komponenseket úgy kell megválasztani, hogy a kémiai reakciók következtében ne léphessen fel hatóanyag-veszteség, és a keverék tulajdonságai ne legyenek rosszabbak, mint a keveréshez felhasznált mûtrágyáké. Amennyiben a keverés kémiai és fizikai feltételei teljesülnek, abban az esetben homogén, egyenletes szórásképet mutató jó minőségû mûtrágya jöhet létre. A kevert mûtrágyák előnye, hogy a termőhely tápelem-tartalmához és a termesztendő növény igényéhez alkalmazkodva receptszerûen végezhető el a tápanyag-visszapótlás, ami a termőhely specifikus, egyedi igényekre alapozott költség- és környezetkímélő növénytáplálást alapozza meg.

Szóráskép
A mûtrágyával szembeni alapvető követelmény, hogy egyenletesen legyen szórható, ezért hasonló vagy azonos szemcseméretû komponensekből kell állnia. A szórásegyenletesség szempontjából meghatározó jelentőséggel bír a mûtrágyaszóró. Az egyenletes szóráskép hiányában a növényállomány kiegyenlítetlenné válik, az eltérő fejlettségi állapotú növényegyedek miatt az érésidő szakaszossá válik, ami megnehezíti a betakarítást, és elkerülhetetlenül terméscsökkenést okoz.
A Szent István Egyetem Növénytermesztési Tanüzemében a komplex
(N:P:K=15:15:15) és a kevert mûtrágya (Gramix NPK) keresztirányú szórásegyenletességét vizsgáltuk szántóföldi körülmények között 24 méter szórásszélességû két szórótányéros mûtrágyaszóróval. Méréseink szerint a kiszórt mûtrágya mennyisége mind a komplex, mind a kevert mûtrágya (Gramix NPK) esetében közvetlenül a szórótányér alatt volt a legnagyobb (átlagban 319 db és 304 db, illetve 10,1 g/m2 és 10,2 g/m2) Ettől a ponttól távolodva a teljes szélességben viszonylag kiegyenlített szórásképet kaptunk. Az átlagtól való eltérés a komplex mûtrágyánál volt legnagyobb (9,4%). Ugyanez vonatkozott a szemcsék vizsgálatára is (1., 2. ábra).
A kevert mûtrágyák esetében külön vizsgálandó az egyes komponensek eloszlása. Ebben a tekintetben kedvező a kép, ugyanis arányait nézve valamennyi esetben hasonló eloszlást tapasztaltunk (3. ábra). Abszolút értékben a különbségek megmaradtak, arányait tekintve azonban kiegyenlítettek voltak. A szórótányér alatt a kevert és a komplex trágyánál egyaránt 1,2 g/m2 törmeléket mértünk, ami arányait tekintve valamennyi mûtrágyaféleségnél hasonlóan alakul. Az eredmények egyértelmûen azt mutatják, hogy a kevert mûtrágya (Gramix NPK) szórásképe hasonlóan egyenletes eloszlást mutat, mint a komplex mûtrágyánál, aminek előfeltétele elsősorban a jó minőségû és frakció-eloszlású mûtrágya. Vizsgálataink szerint az a mûtrágyaszóró (egytányéros, 12 m munkaszélességû), amely kedvezőtlen szórásegyenletességet mutat a kevert trágyánál, egyenetlenül teríti a komplex mûtrágyákat is.

Termés és jövedelmezőség
A talajvizsgálatra alapozott tápanyag-visszapótlás a korszerû, ökológiai szemléletû növénytermesztés térhódításával lendületet vesz. A 2005-ben elindított agrár-környezetgazdálkodási programban résztvevők számára kötelező érvényû a tápelemek talajvizsgálatot követő kijuttatása. Precíz és leginkább költségkímélő visszapótlás a kevert mûtrágyákkal valósítható meg. A Szent István Egyetemen végzett vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy az őszi búza érzékenyen reagál a kijuttatott makroelemek mennyiségére. Három talajmûvelési változatban (szántásos alapmûvelés, tárcsás alapmûvelés, valamint mûvelés nélküli direktvetés) vizsgáltuk az eltérő tápanyag-utánpótlás hatását a búza termésére barna erdőtalajon. Az egyik esetben alaptrágyaként komplex mûtrágyát (N:P:K=15-15-15) juttattunk ki, míg a másik esetben talajvizsgálat alapján összeállított kevert mûtrágyát (Gramix NPK) adtunk az őszi talajmunkák előtt. Kísérleteink eredményei szerint valamennyi talajmûvelési változatnál a kevert mûtrágya esetén mutatható ki nagyobb termésmennyiség (4. ábra). A tárcsázás és a direktvetés esetében a különbség különösen szembetûnő, ami azt mutatja, hogy csökkentett mûvelési beavatkozásoknál felerősödik a tápanyag-ellátottság termésképzésben játszott szerepe. A tápanyagvizsgálatot követő kevert mûtrágya-kijuttatás esetén a direktvetés és a szántás azonos termésmennyiséget mutatott, míg a komplex kijuttatásnál 0,4 t/ha-ral kevesebb volt a termés a direktvetésnél, vagyis a harmónikus tápanyag-ellátottság esetén más technológiai elemre kevésbé lesz érzékeny a növény.
Komplex mûtrágya: kijuttatás talajvizsgálat nélkül, 200 kg/ha komplex N:P:K=15:15:15 + 200 kg/ha ammónium-nitrát fejtrágya.
Kevert mûtrágya: kijuttatás talajvizsgálat alapján számítva, 200 kg/ha Gramix NPK + 200 kg/ha ammónium-nitrát fejtrágya.
A szántóföldi növénytermesztésben elérhető jövedelmezőség nagymértékben függ az erőforrásokkal való helyes gazdálkodástól. A fenti eredmények valamennyi technológiai elemének ökonómiai értékelése alapján megállapítható, hogy a talajvizsgálatra alapozott kevert mûtrágya kijuttatása esetén 15–50%-kal nagyobb hektáronkénti jövedelem érhető el (5. ábra). Ez azt jelenti például a tárcsás mûvelés esetén, hogy hektáronként több, mint 100 000 Ft realizálható, ami kiemelkedő eredménynek számít. Ez az összeg természetesen magába foglalja a területalapú kifizetést és az agrár-környezetgazdálkodási programban való részvételért járó pótlólagos támogatást is. Eredményeink tehát azt igazolják, hogy a talajvizsgálatok néhány ezer forintos mintánkénti költsége többszörösen megtérül, ha a szakszerû, az ökológiai és ökonómiai elvárásokhoz igazodó termesztési rendszert alkalmazunk.

A cikk szerzője: Dr. Gyuricza Csaba

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: szudánifű

A hónap takarónövénye: szudánifű

A szudánifű (Sorghum sudanese) vékony szárú, dús levélzetű, jól bokrosodó, egyéves cirokféle. Zölden, silózva, szénaként és legelőként egyaránt haszno...

Adalékolás és fitotoxicitás

Adalékolás és fitotoxicitás

Sokszor apró dolgokon múlnak nagy eredmények, amelyek néha látszanak; a legtöbbször viszont nem! A gyomirtás két olyan szegmense kerül most terítékre,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!