Nemesítő Házunk legfontosabb feladatának tekinti, hogy a termesztési feltételeknek legjobban megfelelő fajtákat kínálja a termesztőknek. Ennek érdekében töretlen lendülettel folytatjuk a Sopronhorpácson a '90-es évek elején elkezdődött nemesítési feladatokat. Teljesítmény kísérletekben vizsgáljuk a tesztkeresztezések hibridjeit. Az itt kiválogatásra került fajták az országos fajta összehasonlító kísérletekbe kerülve nyerhetnek állami elismerést. Annak érdekében, hogy az adott fajta termőképességéről, technológiai értékéről a termelők is meggyőződhessenek nagyüzemi kísérletet állítunk be több, mint 50 helyen az ország különböző pontján.
A nemesítési munka eredményességét a kiváló vetőmag minőségû SESVANDERHAVE fajták magyarországi teljesítménye már évek óta bizonyítja.
Napjainkban általános követelménnyé vált a rizománia toleranciát hordozó, azaz Rz fajták termesztése. Az idei évben korán jelentkezett és erősen fertőzött a Cercospora, bizonyítva ezzel, hogy Magyarországon a fajtaválasztásnál fontos szempont kell, hogy legyen a fajta Cercospora toleranciája . A SESVANDERHAVE Sopronhorpácson több, mint 2000 parcellán mesterséges fertőzési körülmények között teszteli fajtajelöltjeit. Ennek eredményeként rendelkezünk olyan új fajtákkal (RÓZSA, BIKINI, CAMEL, CONTINENTAL), amelyek nagyon jól ellenállnak ennek a betegségnek és kiemelkedő szántóföldi cukortermésre képesek az ország különböző termőhelyein.
A tavalyi év soha nem látott rekordtermése felvetette az igényt a cukordús fajtákra. Wapiti és Cucoredes fajtáink bizonyítottan ilyen fajták. Fajtaajánlatunk többi tagja pedig az NZ kategóriába tartoznak. Szeptember első hetében végzett mérések 15,3–17,2 közötti cukortartalmat jeleztek.
Fajtáinkban tehát jól ötvöződik a minőség, nagy termés és a kiváló rezisztencia.