Odafigyeléssel, gondossággal, bábolnai takarmánnyal

Agro Napló
Vas Csaba szegedi gazda több, mint 10 éve vágott bele a sertéstartásba. Eleinte csak hízlalással foglalkozott, majd saját kocákat kezdett beállítani. Jelen pillanatban 20 kocával dolgozik, melynek a teljes szaporulatát felhizlalja. Ez több, mint 400 hízót jelent évente.

Vas Úr mióta etetnek bábolnai takarmányt?

Bábolnai takarmányokkal kb. 3 éve kezdtünk etetni. A prestarter tápon kívül saját magunk keverjük a többit, ezért komplett sertés premixeket vásárolunk. 


Miért döntött a bábolnai termékek mellett, mik a tapasztalatai?

Korábban egy külföldi gyártó premixeit használtuk, ami jó eredményeket hozott, de borzasztóan drága volt. 3 évvel ezelőtt a Dél-Alföldön a takarmánygyártók nagy reklámhadjáratba kezdtek, ekkor úgy döntöttünk, hogy párhuzamosan három gyártó termékeit kipróbáljuk. A kísérlet eredményeképpen kiderült, hogy ár-érték arányban a bábolnai takarmány a legjobb. Azóta is kipróbáltunk más cégek termékeit, de egyik sem hozta azt a szintet, amit a Bábolnától megszoktunk. Néhány beszédes számot is mondanék:


Mi alapján maradtak a bábolnai mellett?

A tavalyi év során végeztünk egy kísérletet a malac starter fázisban. 50-50 db azonos korú, súlyú malacnál összehasonlítottuk a Bábolna premixből saját keverőnkben előállított startert egy konkurens gyártó premixéből előállított starter táppal. A mérések eredménye alapján bebizonyosodott, hogy a bábolnai premixből készült táppal átlagosan napi 100 grammal többet gyarapodtak a malacaink.

Hogyan eteti a termékeket?

A kismalacoknak késztápot vásárolunk, a BF-20 Prestarter jól bevált a malac elindítására. A többi tápot a tavaly vásárolt ferdecsigás keverőnkkel készítjük.

Milyen az állomány egészségi állapota?

A megfelelő takarmányozásnak köszönhetően erős, jól fejlett malacokat nevelünk, amely alapja a jó hizlalásnak. Malacelhullásunk 3% körül alakul, hízóelhullásunk kevesebb, mint 1%.

Mik a tervei a jövőben, a jövőben is az állattartásban látják a jövőjüket?

Így van, a továbbiakban is csak sertéssel kívánunk foglalkozni, de folyamatosan növeljük az állatlétszámot. Ez év végére 25 koca, jövő év végére 35–40 koca beállítása a cél. Úgy gondoljuk, hogy ez az ún. „kis nagyüzemi” tartási technológia amelyben már képesek vagyunk mennyiségi és minőségi termelésre, az unión belül is megállja a helyét, képes nyereségtermelésre sok odafigyeléssel, gondossággal, bábolnai takarmánnyal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Világszerte igen nagy gondokat okoz az afrikai sertéspestis (ASP), mert ennek a fertőző betegségnek a nyomán nemcsak állategészségügyi, hanem gazdaság...

Mikotoxin-problémák sertésekben

Mikotoxin-problémák sertésekben

Idén az időjárás kedvezett számos gombafaj megtelepedésének, így a sertéstakarmányokban is számíthatunk a mikotoxinok megjelenésére, esetenként magas...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!