ÓRIÁSI FENDT ÚJDONSÁG-SHOW

Agro Napló
A közelmúlt Wadenbrunnban rendezte meg a Fendt és a Saaten-Union azt a közös szántóföldi napot, amely az eddigi legnagyobb újdonság-bemutatót jelentette. A rendezvényt megelõzõ würzburgi sajtókonferencián Hermann Merschroth (az AGCO-Fendt ügyvezetõje) és Peter J. Paffen (a Fendt európai kereskedelmi és marketingigazgatója) szolgáltak értékes és érdekes információkkal a megjelenteknek, a sajtó képviselõinek, gazdálkodóknak, bérvállalkozóknak és kereskedelmi partnereknek valamint a mezõgazdasági szakembereknek, illetve az elismert szakfelsõoktatási intézmények képviselõinek – akik látványos programok keretében kaptak bemutatót az új gépcsaládok különbözõ típusaiból.

A mezőgazdaság és a mezőgazdasági gépgyártás európai helyzetének elemzéséből megtudtuk, hogy a dél-európai országokban (Portugália, Spanyolország, Dél-Franciaország, Olaszország és Görögország) mind a mai napig érezteti hatását a 2005-ös különösen száraz év időjárása a következmények utóhatásaként – az északi és közép-európai országokban azonban viszonylag jó feltételek uralkodnak. Bár a 2006-os aratásra vonatkozó elvárások jóval nagyobbak voltak, a nyugat-európai mezőgazdasági termelőüzemek részére ez az év még így is kielégítő eredménnyel zárulhat. Az új EU tagállamokban további fejlődés tapasztalható, az unióba vetett bizalom erősödik és ezzel együtt a beruházások száma is nő. Európában jelenleg és az elkövetkezendő évekre is kedvező feltételek prognosztizálhatók a mezőgazdasági beruházásokra.
A VDMA Landtechnik gazdasági jelentése szerint az EU 25 régióra összegzett piaci volumene a traktorok és mezőgazdasági gépek tekintetében 2005-ben összesen 17,5 milliárd eurót tett ki. Ez 3 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest és túlnyomó részben az új EU-tagállamokból származik, amelyek most erőteljesen az új, modern mezőgazdasági technikába invesztálnak. A traktorok és mezőgazdasági gépek gyártási volumenénél tavaly az előző évihez viszonyítva 4 százalékos növekedés volt tapasztalható. Az EU a legnagyobb mezőgazdasági gépgyártó 42 százalékos részesedésével, amelyet Észak-Amerika követ 30 százalékkal.
A Fendt traktorok forgalmazási adatairől elmondható, hogy a 2005-ös 11390-es darabszám, (amely  42-vel több az előző évinél) a dél-európai extrém szárazság által kiváltott drasztikus piaci csökkenés tükrében figyelemre méltó forgalomnövekedést jelent. A mezőgazdasági gépek iránti kereslet 2005 nyarán viszonylag gyér volt, az év vége közeledtével azonban – az Agritechnika kiállítást követően – a piac Németországban és a többi észak-európai országban ismét felélénkült, s ez a tendencia mind a mai napig tart. Így  a Fendt a traktorok forgalmára vonatkozó tervét az eredeti 11700-ról 12200 db-ra növelte. A déli régiók fontos mennyiségi piacainak hosszú évekig tartó gyenge fejlődésének tükrében ez igényes célnak számít.
A 2005-ös forgalom a 815 millió eurós csúcsértéket érte el, s ez 7,1 százalékkal haladta meg az előző évit. A forgalomnövekedés túlnyomó részben a gyártmány-összetétel megváltoztatásából adódott. A 2006-os év végéig a német AGCO GmbH 900 millió eurós forgalomra számít.
A Fendt világszerte irányadónak, innovációs és technológiai vezetőnek számít az ágazatban. Ezért invesztál az AGCO továbbra is erősen a Fendt prémium márkába. A kutatásra és fejlesztésre fordított keret 2005-ben 28 millió eurót tett ki, idén ez a költségvetés közel 30 millió euróra emelkedik. Az új gépek, berendezések, épületek beruházásainál is új rekorderedményekkel lehet számolni az ez évi tervezett összberuházás 35 milliós keretével.
A 2006-ra előirányzott befektetések egy része alkotóeleme az átfogó „Fendt Ahead” projektnek, amelyben a cél a további lendületes növekedés, a versenyképesség javítása. Az állandó minősítés és továbbképzés a dolgozóknak is széles témaprogramot kínál, ily módon  befektetés a dolgozókba és ezzel együtt a cég jövőjébe.
A 2005-ös évről összességében elmondható, hogy az Agritechnica kiállítást követően bekövetkezett piaci dinamikának köszönhetően ismét egy jó év volt az AGCO számára és a Fendt márkának. A Vario technológiák egyre növekedő elfogadásának köszönhetően minden piacon tovább tudták növelni előnyeiket.
A 2006-os esztendő a mai helyzetből elvárhatóan ismét jó évnek ígérkezik, a traktorok forgalomba helyezésénél mintegy 5–10 százalékos növekedéssel lehet számolni, s az együttes export várható eredményei is emelkedő forgalmazási darabszámokat mutatnak. A déli országok problémásabb piacai a közép- és kelet-európai növekvő forgalmazási adatokkal válnak kiegyenlítetté. Ily módon a AGCO 10. évében ismét újabb forgalmazási rekordokkal  lehet majd számolni, amely teljesítményeket a konszern különböző beruházásokkal ismerte el.
A Fendt és a német telephelyek profitálnak az AGCO világhálózatából, az AGCO pedig prémium márkájából, a Fendt-ből – a kölcsönösség jegyében. A 2007-es terveikben további növekedési lehetőségeket látnak, mert jól látható, hogy Közép-Európában növekszik az EU-ba vetett bizalom, s ezzel együtt a készség a jövőbeli beruházásokra. Az újonnan belépett európai országokban a tervezett piacok fejlődnek. Ez érvényes a Baltikumra, Lengyelországra, Csehországra, Szlovákiára, Magyarországra és Szlovéniára is, s Románia, illetve Bulgária ezt követni fogják. A régiókat – Horvátországot és Szerbiát – ellátják a jövőben a szlovéniai AGCO-centrumon keresztül. Törökországban most nyitnak egy új importőrrel, amely szintén sokat ígérőnek mutatkozik.
Az AGCO-SM megalapításával Moszkvában az AGCO egy kereskedelmi hálózatot épít ki, ezzel egyértelmûen újabb jövőbeli piacokkal. Fehéroroszországban ebben az évben először tudtak egy nagyobb megrendelést teljesíteni, s nagy reményeket fûznek az AGCO-SM kereskedelmi társaság sikereihez Moszkvában, amely a jövőben a Fendt és Valtra márkákat Oroszországban és Kazahsztánban viszi a piacra.
Összességében tehát bizakodók az elkövetkező időszakot illetően, mind a gyártást, mind a forgalmazást illetően és új kihívásokat látnak speciálisan a mezőgazdasági technikában is.
A 2005-ös esztendőben ebben a régióban 480 Fendt traktort forgalmaztak, az idei évben mintegy 700 egységgel számolnak.
A bemutatón öt gépcsalád 21 high-tech gépe a 300-astól a 900-as Varioig (95-től 360 LE-ig) prezentálták a nemzetközi traktorépítés élvonalát – egy korábban nem látott, nagyszabású rendezvény keretében. A Fendt kompetenciája a gyártóteljesítmény vonatkozásában három területen mutatkozik meg: a vevőre vonatkozó gyártás, a jövőbe mutató csúcstechnológia uralása, továbbá az árban kedvező minőség. A szakemberek a Fendt gyár berendezéseit Marktoberdorfban a legmodernebb gyártóhelyek közé számítják a traktoriparban. Az összes traktort és jármûvet teljes egészében egyedi kivitelben a vevő kívánsága szerint gyártják.
Az alábbiakban részletesebben is szólunk az öt gépcsalád jellemzőiről.

Fendt 300 Vario
Az új Fendt 300 gépcsalád négy modellje négyhengeres Deutz motorral szerelt, amelyek maximális teljesítménye 95-től 125 LE-ig áll rendelkezésre. Az ML 75 vario-meghajtást speciálisan ezeknek az igen kompakt traktoroknak a számára fejlesztették ki. A mindössze egy fokozattal felépített meghajtásnak a teljes sebességtartománya a szuperlassú 30 m/h-tól egészen a 40 km/h maximális sebességig terjed. Opcionális a szintszabályozott elsőtengely rugózás.

Fendt 400 Vario
Könnyû, kompakt és igen fordulékony az új 400-as gépcsalád öt erőgépe, amelyet a gyártó az innovatív vario-meghajtással szerelt fel. Opcionálisan a 400-as sorozat a nagytraktorok high-tech technológiájával kiegészíthető. A Deutz négyhengeres motorjai négyszelepes technikával maximálisan 115-től 150 LE teljesítményig terjednek, s ezzel a Fendt elsőként bocsát egy olyan négyhengeres erőgépet rendelkezésre, amely a 100 LE-s határt messze túllépi.

Fendt 700 Vario
A 700-as Variot gyártója először 1998-ban mutatta be, és azóta a legnagyobb darabszámban értékesített fokozatnélküli hajtású vontatóvá fejlődött. Az új gépcsalád négy modelljét valamennyi technikai részletében továbbfejlesztették, így ma már rendelkeznek a variotronic alapfunkcióival. Lehetőség van arra is, hogy a nagy (800-as és 900-as) gépek valamennyi komfortfunkciójával felszereljék őket, mint; a traktor management rendszerrel (TMS), a fordulóautomatika rendszerrel (Variotronic TI) és az Auto-Guide párhuzamvezető rendszerrel. A négyszelepes, hathengeres Deutz motorok maximálisan 130-tól 180 LE-ig teljesítenek.

Fendt 800 Vario
A hathengeres Deutz motorok – amelyekkel az új 800-as család mindkét tagját felszerelték – kis fajlagos üzemanyag-felhasználás (195 g/kWh)
mellett maximálisan 185 LE, illetve 205 LE teljesítményt nyújtanak. Ezek a kompakt nagytraktorok 6800 kg-os tömegüket tekintve igen kedvező önsúllyal rendelkeznek. A 4,74 méter hosszú, 2,72 m tengelytávolságú és egészen 52 fok alákormányzási szögû igen fordulékony vontatók 5,60 méteres fordulási sugarat tesznek lehetővé.

Fendt 900 Vario
A most bemutatott 900-as gépcsalád 6 nagytraktort foglal magában egy teljesítményspektrummal, 220-tól 360 LE-ig. Az erőforrás egy újonnan tervezett, üzemanyagtakarékos hathengeres Deutz motor (TCD 2013 LO6 4V) 7,2 literes ûrtartalommal. A Fendt eme zászlóshajói a hátsó tengelyen extrém nagyméretû (2150 mm átmérőjû) kerekekkel szereltek, míg az első tengelyen 1750 mm kerékátmérő felszerelése lehetséges. A Fendt Vario 936 ezen traktorok csúcsmodellje  –  a maximálisan 360 LE-vel jelenleg a világ legerősebb standardtraktora, s 60 km/h végsebességével egyúttal a leggyorsabb is ebben a kategóriában.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!