A repce télállósága és sikeres áttelelése

Agro Napló
A hazai termesztési körülmények között repcét termeszteni nem egyszerû. Ahhoz, hogy a legújabb repcefajták és hibridek magas terméshozamot és olajtartalmat érjenek el, a kedvezõ idõjárás mellett az intenzív termesztéstechnológia minden elemére szükség van. Elengedhetetlenül szükséges az optimális tõszám megõrzése, a gyommentesség, a kórokozóktól mentes egészséges növényállomány, és a megfelelõ fejlettség a jó átteleléshez, a hatékony védelem az õszi rovarkártevõk ellen.

A kórokozók az állomány őszi legyengítésével fokozzák a kifagyás veszélyét, közvetett de akár közvetlen módon is tőpusztulást okozhatnak.

A repce biztonságos átteleléséhez szükséges a 8–10 leveles mélyen fekvő rozettájú tőlevélrózsás állapot, 25–30 cm gyökérhosszúság és 8–10 mm gyökérnyak átmérő elérése valamint az őszi szárbaindulás megakadályozása.
A túlfejlett 10–12 leveles, szárba indult növények éppúgy kitettek a téli fagykároknak, mint a gyenge gyökérzetû fejletlen 2–4 leveles egyedek. Sok termelő tudja, hogy mire gondolunk, ha visszaemlékezik a 2002/2003 télre, amikor a repce közel 70%-a kifagyott.

A keserû tapasztalatok rávilágítanak arra, hogy megbízhatóbbá kell tenni a repce áttelelését. A télállósági probléma kezelhető: szükség van egy olyan kettős hatású fungicidre, amely véd a gombák károsító hatásától, ugyanakkor megakadályozza a növények túlfejlődését, őszi szárba indulását, így segíti a repce áttelelését is.

Kettős hatás, hogy a repce jól bírja a telet
Gombaölő hatás
A Folicur Solo mint triazol típusú gombaölő szer igen széles hatásspektrummal rendelkezik. Eredményesen alkalmazható nemcsak a legfontosabb repcebetegség, a Phoma lingam leküzdésére, hanem sok más kórokozó ellen is. Ősszel kijuttatva megakadályozza, hogy a kórokozók a repce legyengítésével fokozzák a kifagyás veszélyét. Tavasszal alkalmazva hatékonyan védi a szárat, a leveleket és a becőket fertőző kórokozók ellen. Hatékony a gyökérnyak és szárrothadás (Phoma lingam), a fehérszárúság (Sclerotinia sclerotiorum), a repce becőrontó (Alternaria brassicae), a cilindrospóriumos levélfoltosság (Cylindrosporium concentricum) stb. betegségek ellen.

Növekedésszabályozó hatás
A Folicur Solo növekedésszabályozó hatása is kimagasló. Az őszi kezelés nagymértékben javítja a télállóságot. A korábbi vizsgálatok és a hazai gyakorlati tapasztalatok egyaránt igazolják a Folicur Solo pozitív hatását a repce áttelelésére. A Folicur Solo növekedésszabályozó hatása ősszel elsősorban a szárba indulás lassításában mutatkozik meg. Hatására a levélzet zömökebbé válik, erős tőlevélrózsa alakul ki. E mögött azonban több kedvező biológiai folyamat is lejátszódik. A Folicur Solo a növények saját fitohormon képződését, a gibberellin bioszintézist gátolja. Ennek eredményeként lesz visszafogottabb a hosszirányú növekedés. A kezelés megakadályozza a repce őszi szárbaindulását, ezzel párhuzamosan segíti az erős tőlevélrózsa kialakulását. Miközben a föld felett visszafogja a hajtás – a lombtömeg – fejlődését, addig a talajban fokozza a gyökérzet növekedését. Hatására növekszik a gyökértömeg és a gyökérnyak átmérője is (ábra).

Az őszi 4–8 leveles állapotban történő Folicur Solo kezelés javítja a télállóságot és megakadályozza az állomány kiritkulását. A Folicur Solo a kezelt növényeken segíti a gyorsabb tavaszi regenerálódást, és erőteljesebbé teszi az oldalhajtások képződését. Az oldalhajtások mélyebbről indulnak és erőteljesebben fejlődnek. Ezáltal az elágazások száma megnőhet, jobb lesz a becőberakódás, mindezek növelik a terméspotenciált.

Ennek az összetett folyamatnak az eredményeképpen a Folicur Solo biztonságosabbá teszi a repce áttelelését, csökkenti a kifagyás veszélyét, így megakadályozza a repceállomány kiritkulását. A Folicur kezeléseknek köszönhetően a repce még rendkívül kritikus években (2003-2004) is jól telelt és magas termést adott.

Javasolt technológia
Őszi kezelés – alkalmazása előnyösebb a korai stádiumban, mert így még az intenzív megnyúlás előtt is kifejtheti hatását.

  • Az erőteljes növekedés blokkolására, az őszi szárba indulás blokkolására 4–6 leveles fejlettségnél 0,5 l/ha, 6–8 leveles fejlettségnél 0,75 l/ha,
  • fejletlen, egyenetlen növényállomány megerősítésére minimum 4 leveles állapotban 0,5 l/ha,
  • erős Phoma vagy Cylindrosporium fertőzésnél 6–8 leveles állapotban 0,75 l/ha

Tavaszi kezelés

  • a vezérhajtás hirtelen felnyurgulásának blokkolására, szárszilárdításra szárba indulástól bimbózásig 0,5 l/ha,
  • szárszilárdításra és gombabetegségek ellen bimbózástól virágzás kezdetéig 0,75–1 l/ha

A cikk szerzője: Rikk István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

A klíma hatása a hibridválasztásra

A klíma hatása a hibridválasztásra

2017 őszén a kieli egyetemmel és a bólyi AgResearch kísérleti szolgáltatóval együttműködve összesen három helyszínen végeztünk kísérletsorozatot Német...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!