Bayer Légyott - Szántóföldi növényvédelmi bemutatók

Agro Napló
A Bayer Légyott rendezvénysorozat harmadik évében, június 14-én a Békés megyei Csorváson, a Csorvási Gazdák Szövetkezetében, június 20-án a Somogy megyei Fonón, az Agrofon Kft. területén, valamint június 22-én a Heves megyei Nagygomboson, a Gödöllõi Tangazdaság Rt. nagygombosi kerületében került sor. A regionális növényvédelmi találkozón az érdeklõdõ gazdák hat szántóföldi növénykultúra közel háromtucat növényvédelmi technológiáját láthatták a Bayer szakembergárdájának bemutatásában.

A megnyitót a Bayer CropScience magyarországi igazgatója, Michael Muncey tartotta. A cég képes arra, hogy a mezőgazdaság jelenlegi és jövőbeni igényeinek innovatív megoldásokkal feleljen meg – tudtuk meg az igazgatótól, aki a bemutató vendégeit üdvözölve méltatta a szakmai gárda tevékenységét. Mint hangsúlyozta, a termelőkkel való napi, élő kapcsolat az alapja az eredményességnek.

Ennek ékes példája a légyottoknak helyszínt adó gazdaságokkal való jó együttmûködés is, mely alkalmat teremt mind a bevált és ismert technológiák, mind az új eljárások tesztelésére. A jól szervezett, forgószínpadszerû bemutatókon a Bayer CropScience szakemberei ismertették az egyes kultúrák technológiai kísérleteinek eredményeit.

Az idei Bayer Légyottok aktuális témája a megújuló energia, a növényekből előállítható üzemanyagok voltak. A parcellák bemutatása előtt – plenáris előadásként – Dr. Hajdú József az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézetének tudományos főigazgató-helyettese tartott ismertetőt a témáról és látta el a termelőket tanácsokkal.

Az őszi káposztarepcében a Chinook (inszekticides csávázás) a Folicur Solo, Calypso, Galera (gombaölő, rovarölő, gyomirtó szeres) kezelés mellett egy gombavédelmet nélkülöző és egy osztott – őszi-tavaszi fungicides kezelésû – technológiát is bemutattak.

A kukoricakísérletben (inszekticides csávázás: Poncho Pro) hatféle gyomirtási variációra láthattak példát a vendégek a vetés előtti és vetés utáni kezelések kombinációit bemutatva. Két esetben a Merlin (fél dózis acetoklór termékkel kiegészítve, illetve anélkül) PRE és Mester Pack POST, valamint a Monsoon (+Dezormon), Mester Pack, Laudis POST és LATE POST kezelés különböző hatásait demonstrálták a Bayer szakemberei.

Napraforgó esetében (inszekticides csávázás: Gaucho) a herbicid kezelést Tiara+Goal alkalmazásával végezték preemergensen, míg fungicidként a Sfera 535 szerepelt.

A cukorrépa (inszekticides csávázás: Imprimo) kísérletben a szakemberek láthatták a Betanal expert-re és Betanal Eco-ra alapozott gyomirtási technológiák, és a Sfera kezelés eredményeit.

A burgonya parcellákon a résztvevők a gyomirtás klasszikusának, a Sencor-nak a hatékonyságát mérhették fel különböző technológiákban. Bemutatásra került a rovarölő szerek közül a Calypso, a gombaölő szerek közül a Sereno és Melody MZ is.

Őszi búzában MV Csárdás fajtán alkalmazták a különböző gyomirtó és gombaölő szer technológiákat. A vetőmag csávázása Raxil Vital-lal történt. A parcellák gyomirtását a Sekator hagyományos WG formulációjával és az új, folyékony változattal, a Sekator OD-vel oldották meg.

A Sekator OD várhatóan 2007-ben piacra kerülhet, a Légyotton hatósági engedéllyel került bemutatásra. Az új, folyékony forma előnye, hogy egy jelentősen könnyebben kezelhető készítmény, hatóanyag tartalma duplája a WG változatnak, így dózisa csak a fele, vagyis 0,15 liter hektáronként. A Sekator OD a megszokott széles hatásspektrumot és nagy hatékonyságot nyújtja. Bizonyos esetekben mind a granulátum, mind a folyékony Sekator esetében szükségessé válhat permetezési segédanyaggal történő adjuválás. A lehetséges változatok közül a kísérletben a Mero 1 l/ha, és az ammóniumnitrátos kombináció került bemutatásra.

A gombaölő szeres kezelések a Bayer vezértermékére, a Falcon-ra alapozva kerültek beállításra. A bemutató résztvevői megtekinthették az ez évben bevezetett új gombaölő szer, a Prosaro eredményességét is a két kezelésből álló kombinációkban. A bemutató igazi újdonsága a Nativo gombaölő szer volt.

A Nativo a Bayer legújabb strobilurin kombinációja a kalászosok védelmében. A készítmény engedélyezés alatt áll, a Légyotton hatósági engedéllyel került bemutatásra. A Nativo 1 l/ha dózisban az őszi búza valamennyi betegsége ellen kiváló hatékonyságú, beleértve – strobilurin kombinációknál nem megszokott módon – a különböző kalászbetegségeket is. Ez elsősorban magas azoltartalmának köszönhető. A Nativo nagyon hosszú hatástartamot mutat.

Az új készítmény alkalmas lesz mind az egykezeléses, mind a kétkezeléses őszi búza gombavédelmi rendszerben. Egykezeléses technológiánál a permetezés akkor javasolt, amikor a kalászok jelentős része már megjelent. Intenzívebb termesztésnél, amikor két gombaölő szeres permetezést tervezünk a Nativo elsősorban az első, alapozó kezelésre javasolt a kétszárcsomós állapot és a zászlóslevél megjelenése között. Lehetőség van a készítmény Sekator OD + Mero tankkombinációban való kijuttatására is. A második kezeléshez Falcon, vagy Prosaro javasolt a megfelelő dózisban a teljes kikalászolás és a fővirágzás között. Mivel a készítmény a kalászbetegségek ellen is jó hatékonyságú, s így felhasználási ideje nagyon rugalmas, lehetőségünk van akár kétkezeléses védekezési program második – virágzáskori – kezeléseként való alkalmazására is.

A bemutatókat követően a Légyott vendégei ebéden vettek részt, majd szórakoztató programokon pihenték ki a délelőtti „szakmázás” fáradalmait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyre nő az aszálykár

Egyre nő az aszálykár

Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?