Különleges alkalmazások

Agro Napló
Az alábbiakban a propionsavas tartósítási rendszer „különleges” alkalmazásaival fogunk foglalkozni. A szerves savakat, jellemzõen a propionsavat és hangyasavat ma már Magyarországon is egyre többen alkalmazzák szemes termények, a gazdasági haszonállatok ivóvizének, továbbá roppantott és fóliahurkában tárolt szemesek kezelésére. Ugyanakkor kevés szó esik más takarmányok kezelésérõl.


Erjesztett takarmányok tartósítása

A gyakorlatban nagyon ritka, amikor optimális körülmények mellett történik az erjesztés, viszont gyakori az aerob utóerjedések, a penészesedés okozta károk kialakulása. A falközi silóban tárolt takarmánynál rendszeres probléma a falak melletti részek és a takarófólia alatti felszín penészesedése. Mindez megelőzhető az erjesztett takarmányok savkezelésével. A szakszerû módon és mértékben alkalmazott kezelés nem gátolja a kívánt erjedési folyamatokat, éppen ellenkezőleg, a savkezelés a takarmányozás szempontjából kedvezőtlen, illetve káros flóra háttérbe szorításával, azaz a számunkra hasznos flóra konkurenciájának gátlásával elősegíti a kívánt erjedési folyamatokat.

Sörtörköly kezelése

A sörtörköly – a sörgyártás ingadozásától függve – kampányszerûen áll rendelkezésre. Ezért a szarvasmarhatartónak érdekében áll az erős kínálatkor olcsóbban kapható törköly megvásárlása. Viszont a betárolt sörtörköly gyorsan veszít értékéből, a levegővel érintkezve penészesedik. Szerves savas tartósítással a sörtörköly eltarthatósága gyakorlatilag tetszőleges mértékben növelhető. A kezelt sörtörköly ezek után falközi silótérben vagy fóliahurkában is tárolható. A sörtörköly esetében mi a fóliahurkát javasoljuk, mert a silótérben történő tároláskor elkerülhetetlen a törkölylé egy részének elfolyása, elszívárgása, márpedig ez a lé takarmányozástani és élettani szempontból rengeteg értékes anyagot tartalmaz. A fóliahurkába történő betöltéshez a sörtörkölyhöz apróra vágott szálas takarmányt vagy törtszemû gabonát, illetve kukoricát érdemes adni, miáltal a hurkába történő töltés lényegesen könnyebbé és gyorsabbá válik.

Törtszem kezelése

A tört gabona- és kukoricaszemek sokkal romlékonyabbak, mint az ép szemek. Savkezeléssel az általában olcsón hozzáférhető, vagy gyakran eleve egyfajta veszteségnek tekintett törtszemből értékes takarmány-alapanyag nyerhető. A propionsavval kezelt törtszem kiválóan alkalmas a sörtölyköly kezelésére is: a törkölyhöz keverve megkönnyíti annak betárolhatóságát, csökkenti az elszívárgás okozta veszteségeket és mint propionsavvektor hozzájárul a törköly tartósításához.

A cikk szerzője: Baross Rezső

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!