Erjesztett takarmányok tartósítása
A gyakorlatban nagyon ritka, amikor optimális körülmények mellett történik az erjesztés, viszont gyakori az aerob utóerjedések, a penészesedés okozta károk kialakulása. A falközi silóban tárolt takarmánynál rendszeres probléma a falak melletti részek és a takarófólia alatti felszín penészesedése. Mindez megelőzhető az erjesztett takarmányok savkezelésével. A szakszerû módon és mértékben alkalmazott kezelés nem gátolja a kívánt erjedési folyamatokat, éppen ellenkezőleg, a savkezelés a takarmányozás szempontjából kedvezőtlen, illetve káros flóra háttérbe szorításával, azaz a számunkra hasznos flóra konkurenciájának gátlásával elősegíti a kívánt erjedési folyamatokat.
Sörtörköly kezelése
A sörtörköly – a sörgyártás ingadozásától függve – kampányszerûen áll rendelkezésre. Ezért a szarvasmarhatartónak érdekében áll az erős kínálatkor olcsóbban kapható törköly megvásárlása. Viszont a betárolt sörtörköly gyorsan veszít értékéből, a levegővel érintkezve penészesedik. Szerves savas tartósítással a sörtörköly eltarthatósága gyakorlatilag tetszőleges mértékben növelhető. A kezelt sörtörköly ezek után falközi silótérben vagy fóliahurkában is tárolható. A sörtörköly esetében mi a fóliahurkát javasoljuk, mert a silótérben történő tároláskor elkerülhetetlen a törkölylé egy részének elfolyása, elszívárgása, márpedig ez a lé takarmányozástani és élettani szempontból rengeteg értékes anyagot tartalmaz. A fóliahurkába történő betöltéshez a sörtörkölyhöz apróra vágott szálas takarmányt vagy törtszemû gabonát, illetve kukoricát érdemes adni, miáltal a hurkába történő töltés lényegesen könnyebbé és gyorsabbá válik.
Törtszem kezelése
A tört gabona- és kukoricaszemek sokkal romlékonyabbak, mint az ép szemek. Savkezeléssel az általában olcsón hozzáférhető, vagy gyakran eleve egyfajta veszteségnek tekintett törtszemből értékes takarmány-alapanyag nyerhető. A propionsavval kezelt törtszem kiválóan alkalmas a sörtölyköly kezelésére is: a törkölyhöz keverve megkönnyíti annak betárolhatóságát, csökkenti az elszívárgás okozta veszteségeket és mint propionsavvektor hozzájárul a törköly tartósításához.
A cikk szerzője: Baross Rezső