2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rendkívüli szakmai nap Döbröközön

Agro Napló
Június elején mutatta be az érdeklõdõknek a Stallprofi Magyarország Kft. és a Döbröközi „Zöldmezõ” Szövetkezet a 4 hónap alatt felépített, 168 férõhelyes fiaztatót. A gondos elõkészítésnek köszönhetõen az ország minden pontjáról érkeztek érdeklõdõk a Dombóvár melletti faluba, Döbröközbe.

A rendezvényt a szövetkezet székházában Szabó István elnök nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy a több, mint 4000 ha-on gazdálkodó szövetkezet sertéstenyésztéssel, juhászattal és baromfineveléssel foglalkozik. Aggályát fejezte ki a Magyarországon meghatározóvá vált növénytermesztés miatt, ezért is döntöttek úgy, hogy ezzel a zöldmezős beruházással hosszú távon elkötelezik magukat a sertéstenyésztés megtartása mellett.

A szót Zámbó István elnökhelyettes, a „Zöldmező” Szövetkezet főállattenyésztője vette át. Képeken mutatta be a régi szerfás fiaztató épületeket, ahol az almos tartás komoly higiéniai és munkaerő problémákat vetett fel. Az istállók felújítása értelmetlen lett volna, ezért építettek a 600 kocás telepnek egy korszerû, 168 férőhelyes modern épületet.

Mielőtt Streitmann György, a generálkivitelezést végző Stallprofi Magyarország Kft. ügyvezetője a különleges létesítményt bemutatta volna, röviden visszaemlékezett a Stallprofi idáig ívelő munkásságára. A szakmában szokatlan nagyságú mérnökgárdával dolgozó vállalkozás a sertéstartás valamennyi területén sikeres beruházásokat hajtott végre az elmúlt 5 évben. Tavaly megépítette Magyarország legmodernebb hígtrágyatározóját Pakodon, és nagy teljesítményû hígtrágya-kocsikat helyezett forgalomba több nagygazdaságban. Az istállóépítés mindezidáig hiányzott a palettáról. Az alkalmazott betonszendvics technológiával új korszak nyílt meg a sertéstartó épületek világában.

A mindig rendszerben gondolkozó Stallprofi a tökéletes megoldás érdekében vállalta az építész, statikai és épületgépész tervek elkészítését.

Az épületet egy 1000 m2-es vasbeton lemezalapra állították fel, amely egyben a lagúna fenéklemeze is. Ez alatt húzódnak a légcsatornák, amelyek télen fûtik, nyáron hûtik a friss levegőt. Az épület energiatakarékosságának ez csak egyik összetevője. A házgyári körülmények között előállított, tükörsima felületû, nagy hőkapacitású beton szendvicsfalak a 38-as lyukacsos téglafalnál is jobban hőszigetelnek.

Az Ausztriából odaszállított, egyedi gyártású falelemek kevesebb, mint 5 nap alatt kerültek helyükre. Újabb 5 nap alatt elkészült a falak kitöltő betonozása, majd 1 hét múlva állt a PU szendvicspanellel borított tetőszerkezet.

A Stallprofi saját szerelői két hónap alatt beszerelték a technológiát, amelynek különleges színfoltja a légmennyiség mérésen alapuló, és frekvenciaváltóval üzemeltetett szuper energiatakarékos szellőzés.

A mai energiahelyzet ismeretében nagy jelentősséggel bír a hőközpont. A Stallprofi tapasztalata ebben is megmutatkozott. Az alacsony hőfokú malacmelegítő lapokhoz kondenzációs készüléket, míg a friss levegő temperálásához időjárásfüggő kazánt alkalmaznak.

Az előadásokat követően, és a döbröközi birkapörkölt után a felcsigázott szakmai közönség megtekintette a már február óta üzemelő beruházást. Az egy órával azelőtt még elméletinek tûnő 5%-os elhullás, 10 fölötti választás és 8 kg fölötti választási malacsúly azonnal kézzelfogható gyakorlattá vált.

A döbörököziek sikertörténetről beszélnek, a Stallprofi fejlődésének egy újabb állomásáról. De mit mondanak a vendégek?

A hosszú hazautazás vitaindító lehetőséget adott a kollégáknak, hogy ki-ki a maga fejlesztési irányát átgondolja. Életben, sőt versenyben kell maradnunk, ez nem vitás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!