Intervet megoldások a légzõszervi betegségek ellen

Agro Napló
Az INTERVET Hungária Kft. „Intervet megoldások a légzõszervi betegségek elleni hatékony küzdelemben” címmel, ismét országos baromfi-egészségügyi napot szervezett. Már a helyszín kiválasztása is izgalmasnak tûnt, mivel a konferencia helyszínéül a Fõvárosi Állat- és Növénykert Barlang termét jelölte meg a rendezõ.


A rendezvényt Dr. Erdei Péter üzletág-vezető nyitotta meg. A vendégek köszöntése, és egy rövid bevezető után ismertette a napi programot.



„A témakör a baromfi légzőszervi betegségei – ezen belül kiemelten az „örökzöld” fertőző bronchitis –, mert a betegség ellen az Intervetnek széleskörûen alkalmazható hatékony védekezési megoldásai vannak. Ha új év akkor új vakcina az Intervettől: 2006 márciusától a csirke eredetû pneumovírus vakcina a Nobilis Rhino CV is alkalmazható a tenyész- és tojóállományok preventív vakcinázására.



Az előadások sorát Dr. Pieter Kühne holland baromfi szakállatorvos nyitotta meg, a fertőző bronchitis által okozott változó baromfi-egészségügyi problémák elleni széleskörû védekezési lehetőségek ismertetésével. Igen sok hasznos gyakorlati tapasztalatot osztott meg a hazai kollégákkal külföldön előforduló bronchitises esetek tüneteiről, a fertőzés lefolyásáról, az okozott károkról, és természetesen a védekezési lehetőségekről, vakcinázási megoldások eredményességéről.



A második előadás során az Intervet új vakcináját a Nobilis Rhino CV-t ismertette Dr. Erdei Péter.



A szünet után két egyedülálló előadás következett hazai szakemberek közremûködésével.



Dr. Lomniczi Béla, aki Derzsyvel együtt Magyarországon elsőként írta le a fertőző bronchitist, majd 1966-ban egyedül izolálta a corona vírust és 1975-ben végzett úttörő munkáját követően a corona vírusok – a vírus genomjának molekuláris biológiai jellemzése alapján – a korábbi myxovírusok csoportjából különváltak. Előadásában a corona vírusok előfordulását, patogenitását mutatta be, illetve a vírusok rendszerezését evolúcióját taglalta.



Befejezésül egy igazi csemege zárta az előadásokat, Dr. Sós Endre – a Fővárosi Állat- és Növénykert főállatorvosa – a témához kapcsolódóan az „Egzotikus madarak légzőszervi betegségei” címmel tartott előadást.



A rendezvény záróaktusaként az Intervet Hungária Kft. egy évre „örökbe fogadta” az Állatkert Lulu nevû vemhes nőstény orrszarvúját. Az örökbefogadás apropója az Intervet által bemutatott új termék a Nobilis Rhino CV marketing anyagain lévő rinocérosz. Az orrszarvú szimbolizálja a vakcina fő tulajdonságát, a légzőszervi betegségek elleni hatékony küzdelem legyőzhetetlen harcosát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!