Gyomirtási variációk – költségvariációk kalászosokban

Agro Napló
Mivel, mikor és mennyiért gyomirtsuk a búzatábláinkat? Érdemes alaposan átgondolni a kérdést, hiszen a költség oldalán túl, a rosszul kiválasztott gyomirtó szer miatt a termésbõl is veszítünk. A gyomirtók kiválasztását mindig az adott tábla gyomviszonyaihoz kell igazítanunk!

A repce előveteményû és/vagy a széltippanos területeket (1. kép) kedvezőbb ősszel gyomirtani – erős és vegyes gyom- fertőzés esetén az 1–1,5 l/ha Lentipur® 500 SC + 10 g Glean® 75 WG kombinációval (kb. 4–5000 Ft/ha) –, de a késői vetések nagy részét nincs lehetőség ekkor lepermetezni. A tavaszi kezelésnél mindig törekedjünk a korai végrehajtásra, mivel a túl fejlett széltippan ellen a hatékonyság romlik, az ár viszont nagyot emelkedik! A gyökérváltás idejéig (2–3 leveles) jó az őszi gyomirtási adag, 4–5 leveles fejlettségnél a Lentipur® dózisát 2–2,5 l/ha-ra kell emelnünk (5–6000 Ft/ha). Ennél is nagyobb fejlettséghez válasszunk speciális készítményt, és fogadjuk meg, hogy többé nem mulasztjuk el az őszi gyomirtást! A Glean® kombinációs partnert repce és cukorrépa utóvetemény esetén, a biztonság kedvéért az azonos dózisú Granstar®-ra váltsuk le.



A klasszikus tavaszi gyomirtásokban szerencsére nem kell szerepeltetni az egyszikûirtókat. Az ország egyes termőhelyein a galaj (2. kép), máshol a kamillafélék (3. kép) határozzák meg a gyomirtás tengelyét. Mindkettő képes az állomány fölé nőni, így a közvetlen terméscsökkentés mellett betakarítási nehézséget és egyenetlen érést is okozhatnak. Korai vetésidő esetén már ősszel kicsíráznak, de a későbbi vetésekben is akadnak a téli hó alatt kibúvó, s tavasszal már fejlett növények. A korai gyomirtásokban – a bokrosodás vége előtt – a hûvös idő is befolyásolja a szerválasztást. A hidegben is jól ható Aurora® 40 WG + Glean® 75 WG kombináció 30+10 g/ha (3500 Ft/ha) dózisát minden magról kelő kétszikû ellen használhatjuk. A Glean®-t a már említett utóveteményeknél szintén Granstar® -ra válthatjuk le. A bokrosodás végén  (10–15 °C nappali és fagypont fölötti éjszakai hőmérsékleten) végrehajtott gyomirtásokban már a „ hormonhatású” hatóanyagok is szerepet kapnak, velük az évelő kétszikûekkel is kiegészül a hatásspektrum. Az Aurora Super® gyári kombinációban tartalmazza a karfentrazon és a mekoprop hatóanyagokat. Az 1 kg/ha dózisú granulátum (3700 Ft/ha) praktikus megoldás, ha az említett gyomokon túl jelentős mértékben fertőznek a tyúkhúr, veronikafélék, viola, árvacsalán-félék és évelő kétszikûek is jellemzőek. A galaj elleni szerek közül szûkebb hatásspektrummal a Duplosan® DP 1,5 l/ha (2300 Ft/ha) és az Aurora® 40 WG  40 g/ha (2000 Ft/ha) dózisú szerek is bevethetők.



Megkülönböztetett figyelem illeti a mezei acatot (4. kép). Hatalmas kártételt képes okozni kiterjedt rizómarendszere miatt. Legkedvezőbb költséggel éppen a kalászosokban írtható, ezért jelenléte esetén célszerû a „hormonhatású” hatóanyagokat is bevetni. Ezek közül a búzára legbiztonságosabb a Granstar® Combi, ami 15 g/ha Granstar® 75 DF + 0,8 l/ha U-46® M Plus 750 SL kombinációja (3000 Ft/ha). Bokrosodás végére időzítve, az ekkor már elegendő felvevő felülettel rendelkező acatot mindkét komponense írtja. Erős acatfertőzése esetén a teljes dózissal célszerû védekezni, az évelőmentes területeken kisebb dózisban is elegendő. Galaj ellen 30 g/ha Aurora® 40 WG (1500 Ft/ha) kombinációs partnerrel kell kiegészíteni.



Fentiek csak kis szeletkével mutatják a kalászos gyomirtások sokszínûségét. Az ideális megoldások megtalálásához kívánunk sok sikert és kínálunk a Kwizda csapata nevében segítséget minden partnerünknek!


A cikk szerzője: Fehér Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Az éghajlatunk átalakulása szemünk elött zajlik le. A meteorológiai mérések kezdete óta nem volt ilyen aszály hazánkban, mint az idén. Hatását, követk...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?