2024. május 5. vasárnap Györgyi

DODA hígtrágya kezelő - és kijuttató gépek a Pap-Agro Kft. kínálatában (x)

Agro Napló
A DODA cég több, mint fél évszázados tapasztalattal rendelkezik a hígtrágya kezelő – és kijuttató gépek, technológiák gyártása és fejlesztése terén, termékei a legmagasabb minőséget képviselik. Gyártóegységei Olaszországban és az USA-ban találhatóak. A nagykőrösi székhelyű Pap-Agro Kft. 2012-től a DODA termékek magyarországi forgalmazója. Kínálatunkban szivattyúk, keverők, szeparátorok, istállótisztító rendszerek, valamint köldökcsöves kijuttató rendszerek szerepelnek.

Szivattyúk

A SUPER vertikális vágókéses szivattyúk jellemzően tároló falára illeszthetőek, a keverő fúvókával és propelleres keverővel szerelt ULTRA kivitelek a keverés és homogenizálás révén ideálisak pl. szeparátorok ellátására.

A hígtrágya nagyobb távolságokra történő szállítására az AFI horizontális vágókéses szivattyúkat ajánljuk, alkalmasak a legsűrűbb közeg továbbítására is.

Szivattyúink meghajtása elektromotorral, TLT meghajtással, diesel aggregáttal, egyes gépeknél akár hidraulikus hajtással. Egyedi kivitelű gépeket is szállítunk külön megrendelésre.

 

Műszaki előnyök:

 

-          Szivattyútest acélöntvényből vagy rozsdamentes acélból

-          Szivattyútengely AISI 304 rozsdamentes acélból gyártva

-          Turbinakerék rozsdamentes acélból, acélöntvényből, vagy cementált acélból

-          Melegen kovácsolt acélkések mangán-vanádium ötvözetből

-          Robusztus meghajtó tengely galvanizált vastagfalú csőből gyártva

-          Tengelyek SKF csapágyakban, olajfürdőben

-          Widia mechanikus vagy dupla olajtömítés (kérésre)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 DODA SUPER szivattyú keverőfúvókával (balra) AFI szivattyú TLT meghajtással.

Keverő berendezések

A MOVRED propelleres hígtrágya keverők alkalmasak a legsűrűbb közeg homogenizálására és keverésére is. A tározó méretétől és alakjától függően kerülnek kialakításra, a meghajtó teljesítmény, a hossz és a kivitel mindig az adott igényekre szabható, a tározó oldalára akasztott fix kiviteltől a traktorra szerelhető, akár 8 méter karkinyúlású keverőig. A MOVRED homogenizálók kérésre levegőinjektáló egységgel is felszerelhetőek.

A DODA speciálisan a hosszú idejű tározók levegőztetésére fejlesztette ki a DAERMIX úszó keverő-levegőztetőt. Alkalmazása elősegíti a trágyalé homogenizálását, csökkenti a szagterhelést és csökkenti a nitrogén veszteséget.

 

Műszaki előnyök:

 

-          Tüzihorganyzott és rozsdamentes konstrukciók

-          Meghajtó tengely olajfürdőben

-          Widia mechanikus tömítések

-          Redukált sebváltómű

-          Propeller tengely rozsdamentes acélból

-          Öntisztító propeller

 

 

 

 

 

 

 

 

DODA DAERMIX levegőztető (balra) és MOVRED propelleres keverő.

 

Szeparátorok:

A DODA forgódobos szeparátora olyan aktív szárazanyag leválasztást végez, ahol a működési elvből következően nem keletkeznek súrlódó erők, ennek köszönhetően kiemelkedően magas az élettartama, mindössze 1,8 kW meghajtó teljesítményt igényel és teljesítménye a feldolgozandó anyag függvényében elérheti a 60 m3/órát is. A forgó perforált dob külső palástjára érkezik a szeparálatlan hígtrágya, amiből két nyomóhenger pár kényszeríti a folyékony fázist a dob belső felébe, ahonnan aztán gravitációsan távozik. A leválasztott szilárd fázis a dob külső felületén marad, ennek eltávolításáról két kaparó él gondoskodik. A berendezés további előnye, hogy a szeparálási folyamat végén egy automatikus lemosó rendszer segítségével a szeparátor tisztán áll le, leürül belőle minden anyag, így télen sem kell pl. a fagy káros hatásától tartani, nem kell fűtött épületben elhelyezni. A forgódobos szeparátor alkalmas a szálas anyagokat tartalmazó trágyalé feldolgozására is, a perforált dob nem tömődik el, mivel egy tisztítókefe folyamatosan tisztán tartja.  A dob egyenletes terhelését egy nyomáskompenzáló torony segíti. A szeparátor elérhető speciális, mobil kivitelben is. A berendezések teljes egészében rozsdamentes anyagból készülnek.


 

 

 

 

 

 

 

 

DODA forgódobos szeparátor működési elve.

Kínálatunkban megtalálhatóak a DODA préselőorsós szeparátorok is, ahol a perforált szita belső felébe érkezik a szeparálatlan hígtrágya, és egy csavarorsó a folyékony fázist kipréseli a szitán. A szárazanyag a csiga végén távozik, a szárazanyag tartalom a torló ellenállás változtatásával beállítható. A meghajtó villamos motorok teljesítménye 4/5,5/9 kW lehet, függően a feldolgozandó anyagtól és a kívánt teljesítménytől, ami 15-40 m3/óra lehet.

Műszaki előnyök:

 

-          Rozsdamentes konstrukciók

-          Bolygóműves meghajtás: magasabb élettartam, nyugodt, csendes üzem

-          Acélöntvény orsók

-          Nyomás kompenzáló torony a szita és az orsó egyenletes terhelésének biztosítására

-          Automatikus reverzibilis üzemmód a biztonságos újraindításhoz

 

 

DODA préselőorsós szeparátor.

 

DODA hígtrágya kijuttató rendszerek köldökcsöves megtáplálással

Az állattartó telepeken keletkező nagy mennyiségű hígtrágya kijuttatásakor magas követelményeknek kell megfelelni, amik teljesítése komoly terhet jelent a gazdaságoknak. Fontos a nagy teljesítmény, mivel a kijuttatásra alkalmas terület megközelítését nehezítheti a kedvezőtlen időjárás, valamint vegetációs időben csak bizonyos idő intervallumban juttatható ki a hígtrágya. Figyelembe kell venni az egy hektárra kijuttatandó, a növények számára optimális mennyiséget is, tehát jelentős területet kell bejárni a kijuttatás során, miközben a talajtaposást minimalizálni kell. Emellett biztosítani kell a hígtrágya precíz, egyenletes terítését is, legyen szó talajba injektálásról, vagy felszínre juttatásról.  Ezeknek az igényeknek a figyelembe vételével fejlesztette ki a DODA a köldökcsöves megtáplálású kijuttató rendszerét, mely nagy hatékonyságával, minimális talajtaposással és kedvező fajlagos beruházási költségével versenyképes alternatívája a tartálykocsis és egyéb kijuttatási módszereknek.

A kijuttató adapter traktorfüggesztésű, a kijuttatás módjától függően lehet 5/7 késes lazítókéses injektor, 12 méteres ejtőcsöves konzol, vagy terítőlapos applikátor. Az adapterhez csatlakozik a speciális, nagy teherbírású, kopásálló, akár 2000 méter hosszú megtápláló tömlő, jellemzően 4 és 6 collos méretben. A tömlő másik vége a speciálisan erre a célra tervezett AFI vágókéses szivattyúhoz csatlakozik, ami képes akár 300 m3/órás anyagáramot biztosítani. A szivattyú telepíthető közvetlenül a tározóhoz, puffer tartályhoz, de alkalmas kiépített gerincvezeték ellátására is, ahol aztán a hidránsokra csatlakoztatható a megtápláló tömlő. Meghajtása igénytől függően TLT-ről, diesel motorral, vagy elektromos motorral történhet. Az optimális elhelyezés és a szükséges tömlő hossz, valamint átmérők mindig az adott feladatnak megfelelően kerülnek kialakításra.

A megtápláló tömlő területre szállítása erre a célra kialakított, hidraulikus hajtású felcsévélő dobon történik, ez 400 méter tömlőhosszig függesztett, e fölött vontatott kivitelben készül.

A fenti elemekből kialakított rendszer így alkalmas akár 300 m3 hígtrágya kijuttatására óránként, minimális taposási kárt okozva.

 


DODA köldökcsöves hígtrágya kijuttatás.

 



 DODA ejtőcsöves hígtrágya kijuttató konzol (balra) és késes applikátor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Keressenek elérhetőségeinken: 

H-2750 Nagykőrös, Alsójárás dűlő 1/a.

1 Nagykőrös és környéke: 

                Pap Lajos ügyvezető: 06-20/334-4328 , pap.lajos@pap-agro.hu

                Juhász Szabolcs telephely vezető: 06-20/234-9994 , juhasz.szabolcs@pap-agro.hu

2 Észak-Dunántúl: 

               Eged Andor területi képviselő: 06-20/481-0448 , eged.andor@pap-agro.eu

3 Északkelet-Magyarország: 

              Komjáthi Bálint területi képviselő: 06-20/219-4440, komjathi.balint@pap-agro.eu

4 Dél-Magyarország: 

              Túri Zoltán területi képviselő: 06-20/236-9722,  turi.zoltan@pap-agro.eu

              Lázár Mihály területi képviselő: 06-20/329-9975, lazar.mihaly@pap-agro.eu 

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!