A KWS napraforgó ajánlata minden termõhelyre

Agro Napló
Az idei évben nagyon változóan alakultak a napraforgó termések. Voltak területek, ahol a tavalyi évhez hasonló termésátlagok alakultak és voltak olyan területek amelyek elmaradtak a tavalyi év jó termésétõl.

Ennek a terméskiesésnek az egyik fontos okozója az idei év csapadékos időjárására vezethető vissza. Az idei év időjárását jellemzi, hogy a nyári hónapokban sokéves hőmérsékleti és csapadékrekordok dőltek meg. Július végén, a jó egy hétig tartó hőségben 38–40 fokot is mértek, utána néhány héttel később pedig mindössze 8–10 fokot ért el a hőmérséklet napközben. Sok helyen a július-augusztusi csapadék mennyisége meghaladta a 300 mm-t és a tenyészidőszakban is jóval 600 mm felett volt. Ezek a természeti hatások próbára tették úgy a napraforgó fajták ellenálló és termőképességet, mint a termelők növényvédelmi és gyakorlati ismeretét.
Bár az idei OMMI fajtakísérletek eredményei még nem kerültek nyilvánosságra, és most még üzemi kísérleteink eredményeiről sincsenek végleges eredményeink, de a meglévő eredmények és a termelők véleménye, elégedettsége alapján bátran kijelenthetjük: a KWS napraforgók kiállták az idei év szélsőséges megpróbáltatásait!
A BAROLO RM ismét megbízhatóan, a legjobb hibridekkel azonos termésszinten teljesített, a TUSCANIA RM kiemelkedő betegség-ellenállóságával és magas termésével hívta fel magára a figyelmet. A HELIASOL RM továbbra is a rosszabb adottságú termőhelyek és a költségtakarékos technológiák stabil, megbízható fajtájaként teljesített, ahogy a piaci bevezetés első évében a TELLIA RM is kimagasló termésátlagokkal és rendkívül egészséges állományokkal mutatkozott be!
A KWS kínálatának érésidő szerint legkorábbi fajtája a TUSCANIA RM. A hibrid a korai éréscsoport elején érik, középmagas, rendkívül tetszetős, dekoratív növényeivel a legszebb napraforgók egyike. Nagy termőképesség jellemzi, magas olajtartalommal párosulva (általában 50–52%). Mind az öt Magyarországon vizsgált peronoszpóra rasszal szemben ellenálló, kimagasló Diaporthe és Sclerotinia (szár és tányér) toleranciáját idén meggyőzően bizonyította. A TUSCANIA RM-et a jobb adottságú termőhelyekre ajánljuk, nagyfokú alkalmazkodó képességével stabil termést biztosít minden évjáratban. 2004-ben az OMMI államilag elismert fajták kísérletében 102,7%-kal a legjobb eredményt elért napraforgó fajták között volt megtalálható. Tavaly üzemi kísérleteinkben 40 hely átlagában 3,33 t/ha hozamot adott 50,3% olajtartalom mellett.
A TUSCANIA RM-et érésidőben követő HELIASOL RM már évek óta és 2005-ben ismét bizonyította kiemelkedő és megbízható terméspotenciálját, magas, stabil olajtartalmát és átlagon felüli alkalmazkodó képességét. A messziről is felismerhető, kifejezetten alacsony, szilárd szárú növények kiváló kórtani értékekkel rendelkeznek. Teljes körû peronoszpóra rezisztenciája mellett átlagon felüli Diaporthe (Phomopsis) és Sclerotinia toleranciát mutat. Az IKR napraforgó kísérleteiben tavaly a BAROLO RM után 110,5%-kal (3,34 t/ha, 51% olajtartalom) a korai éréscsoport harmadik hibridje lett. Kiváló alkalmazkodó képessége miatt a gyengébb adottságú termőhelyekre ajánljuk leginkább, ahol kiemelkedő terméshozamra képes.
A BAROLO RM, a Barolo teljes körû peronoszpóra rezisztenciával rendelkező változata igazi csúcshibrid, a mai magyar napraforgó fajtakínálat egyik legjobbja! A kórtanilag igen problémás 2005. évben is stabilan, meggyőzően magas hozamokat produkált!
A BAROLO RM a korai éréscsoport végén érő középmagas hibrid, közepesen magas olajtartalom mellett igen nagy termőképességével magas olajtermést biztosít. 2004-ben 106,3%-kal a második helyet érte el az OMMI államilag elismert fajták korai éréscsoportjában, ezen kívül az IKR nagyparcellás kísérleteiben 114,4%-kal 7 hely átlagában szintén a második helyet érte el. A KWS üzemi kísérleteiben 43 hely átlagában 3,68 t/ha terméssel messze az országos átlag felett teljesített! A BAROLO RM nemcsak a legnagyobb termőképességû KWS napraforgó, hanem nektártermelése is a legmagasabb: a méhészek számára is jó üzlet!
Idén mutatkozott be francia társ anyacégünk az RAGT egy új, ígéretes hibridje, a TELLIA RM, amely minden Magyarországon vizsgált peronoszpóra rasszal szemben ellenálló, kiemelkedően egészséges, igen magas olajtartalmú (akár 52–53%-ot is elérhet). A TELLIA RM a jó adottságokkal rendelkező, intenzíven gazdálkodó, magas olajtartalmú napraforgót kereső termelőknek ajánlható. A nagy terméshez igen jó éréskori vízleadás párosul, ami jelentősen csökkenti a szárítási költségeket, kedvező időjárás esetén akár a deszikkálás is elhagyható! A hatalmas tányérokat a középmagas, erős szár stabilan tartja, amely igen jó Sclerotinia toleranciával rendelkezik, idén országszerte a fajtasorok legegészségesebb hibridjei között találhatták meg!

Remélem fajtáink rövid leírása azoknak is felkeltette érdeklődését, akik eddig nem találkoztak vele. Hibridjeink most is bizonyítottak! Próbálja ki és engedje hogy Önnél is bizonyíthassunk!

Sipos Géza területi képviselő
Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megye
KWS RAGT HYBRID KFT.
Tel.: 06 (20) 3774 710
eMail: g.sipos.kws@vipmail.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!