2024. május 5. vasárnap Györgyi

Agrotechnika – a rangos szakkiállítás

Agro Napló
Hannoverben kétévenként rendezik meg a világ mezõgazdasági gépgyártásának egyik legrangosabb kiállítását. A DLG (Német Mezõgazdasági Társaság) szervezésében több, mint 1500 kiállító mutatkozott be 22 hektárnyi felületet meghaladó területen.

A mezőgazdasági gépek minőségével és hatékonyságával kapcsolatos elvárások nyilvánvaló igényei jól tetten érhetők voltak a térség agrárágazataiban és a gépcsodák kínálatában.
G azdálkodóink tisztában vannak azzal – különösen Európai uniós tagságunk óta – hogy a hatalmas versenyben csak korszerû technika és technológia alkalmazásával lehet a piacon maradni. A bőséges választék sokszínûségét bizonyítja, hogy az egyszerû mûködésû gépektől egészen a high-techig terjedtek a gépek és a technológiák. A szervezők arról sem feledkeztek meg, hogy a komplett termékpalettában a speciális üzemek igényeit is figyelembe véve sorakoztassák fel a kínálatot.
A kiállítás hagyományosan számos gyakorlatorientált konferenciával is büszkélkedhetett. Ezek sorában már nagy múltú az európai agrárvállalkozók fóruma, amelyen idén is számtalan időszerû téma került terítékre, valamint irányelvek fogalmazódtak meg a vállalkozók számára azokat a stratégiákat illetően is, amelyekkel a jövőben számolniuk kell. A nemzetközileg ismert és elismert előadókat az ágazatban érdekelt szakemberek, tudósok, szaktanácsadók, intézmények és sikeres vállalkozók soraiból választották ki a rendezők.
A Mezőgazdasági Gépkörök Európai Szövetsége a DLG-vel együttmûködve rendezte meg szokásos tanácskozását, amelyen a tagországok képviselői egyebek mellett megtárgyalták, hogy milyen lehetőségek nyíltak a gépkörök tevékenységének kibővítésére. Természetesen az esemény értékét a nemzetközi tapasztalatcsere és együttmûködés lehetősége is növelte.
Tekintélyes szakzsûri ítélte oda a legjobbaknak járó aranyplaketteket. Az első díjra a Fendt 936 Vario traktor 60 km/h végsebességre fejlesztett változata érdemesült, amely új fékrendszert és futómûvet, illetve nagyobb vezetési komfortot kapott. A második helyezést a John Deere 8030 traktora kapta energiatakarékos motorkonstrukciójáért és minimális károsanyag-kibocsátásáért. A harmadik díjas egy speciális Brielmaier kaszálógép lett, amely hidrosztatikus meghajtású, közel hetven fokos lejtőn is képes dolgozni, szöges-dobos járószerkezetû Inovel elektronikával.
Figyelemre méltó innovációs eredményekért 25 ezüstérmet osztottak ki a legkülönbözőbb szakterületekre. Ezek sorában – többek között – a Claas az új fejlesztésû szalmaszecskázójáért kapott méltó kitüntetést, az Amazone a mûtrágyaszórók munkájának optimalizálásáért és tápanyagtérkép dokumentálásáért, a Krone a fotoszenzoros és sorkövetős silókukorica adapteréért, illetve a szögletes nagybálázóikra alkalmazott speciális adagolórendszeréért részesült ezüstéremben. Hatalmas érdeklődés kísérte a Grimme cég burgonyabetakarító gépének mélységszabályozó automatikáját, az excenteresen mûködő spirális tisztítóhengereket és az ötujjas levéltelenítő berendezést.
Ezévben a kiállítók egyharmada érkezett külföldről, Olaszország 119, Hollandia 54, Ausztria 52, Franciaország 40 és Dánia 32 kiállítóval képviseltette magát. Közép- és Kelet-Európából is növekvő számban érkeztek kiállítók, Magyarországról a Tyres Rt. és a kiskunmajsai Agrikon Rt. mutatta meg magát Hannoverben. A hazánkban is jelenlévő Fliegl pedig ez alkalommal ünnepelhette fennállásának harmincadik évfordulóját. Említésre érdemes, hogy a kiállítás 1985-ös mûködése óta idén először jelent meg Kína, hat cége mutatta be termékeit.

A cikk szerzője: Keresztes

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!