2024. július 17. szerda Endre, Elek

„Jövedelmezõség egyik záloga a hatékony takarmányozás”

Agro Napló
A Sombereki Mezõgazdasági Szövetkezet Rt., a BvL Maschinenfabrik GmbH & Co. KG és az Agrifer 21 Kft. közösen rendezte meg a függõleges tengelyû takarmánykeverõ-kiosztó kocsik gyakorlati gépbemutatóját, tanácskozását.

A programot Nyilas Mihály a Sombereki Mezőgazdasági Szövetkezet Rt. elnök-igazgatója nyitotta meg, majd Somogyi Zoltán az Agrifer 21 Kft. ügyvezetője tartott bevezetőt.

Felkérte Dr. Tossenberger János a Kaposvári Egyetem egyetem docensét, tartsa meg előadását: „Nagy termelésû tehenek táplálóanyag-ellátásának biológiai és takarmányozás-technológiai összefüggései” címmel.

„Az elkövetkező évtizedek feladata egy olyan termelési rendszer kialakítása,– kezdte előadását Dr. Tossenberger János – amely lehetővé teszi a tejtermelő tehenészetekben a környezeti károk minimalizálása mellett a kiváló genetikai háttérrel rendelkező tehenek optimális tápanyag-ellátás, az állatok egészségi állapotának, hosszú hasznos élettartamának megőrzését valamint az „állat-jólét” követelményeinek betartását. Az ágazatban napjaink legneuralgikusabb pontja a nagy termelésre képes állatok energia-, fehérje- és aminosav-ellátása valamint az ezzel összefüggésbe hozható anyagforgalmi megbetegedések és reprodukciós zavarok kiküszöbölésére. A korszerû takarmányozás-technológiai megoldások ugyanolyan sarkalatos pontjai a nagy termelésû tehenek takarmányozásának, mint a táplálóanyag-szükséglet kielégítése, illetve az egyes tápanyagoknak termelésre kifejtett hatásának pontos ismerete.”– fejezte be előadását.

A Bernard van Lengerich Maschinenfabrik GmbH & Co. KG Németország rövidítve BvL által gyártott gépek alkalmasak e követelményekre az  elengedhetetlen nagy pontosságú takarmánykeverékek előállítására és kiadagolására. A BvL gyárat és termékeit Bernard van Lengerich mutatta be előadásában. A cég 1860 óta mûködik, a tömegtakarmányozási technológiák gépeit több mint 30 éve gyártják.

Ezek közül kiemelkednek a silókímélő és veszteségmentes kitermelést lehetővé tevő silóblokk-vágók és a nagy pontosságú keverék előállítást biztosító függőleges csigás keverő – kiosztó kocsik.

E kocsik készülnek 6,5–40 m3 ûrtartalommal, 44 alaptípusban melyekhez 21 féle különböző kiosztórendszer választható, párhuzamosan több is egyszerre.
Ez 924 variációt biztosít, így bizonyosan kiválasztható egyetlen olyan gép, amellyel akkor is megvalósítható a takarmányozás egy telepen, ha ott több – akár 6-8 féle etetési – rendszerû istálló is létezik egyszerre.

A gép 1 kg-os pontosságú mérleggel és számítógépes receptúra-kezelő vezérlővel rendelkezik. Azt, hogy milyen homogenítást tud biztosítani a V-MIX, illetve az, hogyan aránylik a megegyező nagyságú vízszintes csigásokéhoz, gyakorlati számok bizonyítják. A szabvány az, hogy öt perc keverés után, az alapanyagok vonatkozásában 10%, az adalékanyagok vonatkozásában 5% lehet az egyes alkotórészek eltérése az eredetileg bemért összetételekhez képest.

A tapasztalat az, hogy a vízszintes csigásoknál 5–6% az eltérés, függőleges csigásoknál 2–3% az eltérés, mindkét rendszerû kocsi megfelel a szabványnak. Azonban a függőleges tengelyû dupla olyan jó homogenítást ad, mint a vízszintes tengelyû.

A silóblokk-vágó, mint éles kés a vajba, úgy hatol be az érett silóhalomba.Onnan pengeéles metszéssel és lehullási veszteség nélkül vágja ki a blokkot. Előnye, hogy egy részt nincs szóródási veszteség, másrészt pedig a silórakás ottmaradó részén tömör felületû éles vágott fal marad.

Ebbe a levegő nem tud behatolni, így nem lesz káros utóerjedés a silórakásban vagyis nem lesz tápanyagveszteség és toxinképződés sem.

Gyakorlati gépbemutatóra az előadások után került sor a Mg. Szövetkezet szarvasmarha telepén. A cég gépeinek forgalmazását Magyarországon a Becker Hungária Kft. kezdte meg még 1999-ben. Az FVM – MGI bevizsgálta azokat és a vizsgálatok pozitív eredménnyel zárultak. A kezdeti sikerek után a további piaci arány növeléséhez a BVL kérésére a Becker Hungária Kft. megszervezte a magyarországi márkakereskedői és szervizhátteret, akik egyben regionális importőrök is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?