2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Összefüggés az alma tárolhatósága és a tápanyagellátás között

Agro Napló
Minden gyümölcsnek megvan a saját szezonalítása. A hazánkban is termesztett gyümölcsök közül az almához az év minden napján hozzá lehet jutni. Ez köszönhetõ a nagy fajtaválaszték mellett az ún. téli fajták hosszú eltarthatóságának is, továbbá az interkontinentális kereskedelmi hálózatnak.

A fajták érésbiológiai sajátosságai döntően meghatározzák az eltarthatóság hosszát. A hûtőházi tárolás sikerességét jelentősen befolyásolják ezek a sajátosságok, továbbá a tenyészidő alatti ökológiai- és termesztéstechnikai körülmények. Ide tartoznak a fák tápanyag-ellátottságára ható tényezők is, melyek közül döntő hatású a trágyázás, a talaj tápanyagtartalma és a tápelemfelvétel alakulása.



A  fiziológiailag kedvezőtlen tárolási potenciálú gyümölcs leginkább a hagyományosnak tekintett ún. normál légterû tárolás esetén okozhat viszonylag rövid idő után is szembetûnő veszteséget. Az nagyon durva minőségi hibának számít, ha az almán a betegségtünetek már a betárolás előtt vagy a fán is jelentkeznek. Ilyen, a túltáplátságból adódó minőségi probléma (pl. keserûfoltosság) előfordul az erősen vegetatív túlsúlyú vagy/és túltrágyázott, rossz tápelemarányú ültetvény esetén. Az utóbbi évtizedekben kifejlesztett és alkalmazott CA és ULO hûtőtárolási módok csökkenthetik a tárolás alatti veszteségeket, de itt is lényeges a betárolt gyümölcs minősége.



Az almafák tápláltságának és a gyümölcs tárolhatóságának összefüggéseit – amelyekről ezúttal beszámolunk – elsősorban normál légterû hûtőházban és Jonathán fajta esetén tanulmányoztuk. A mezőségi vályogtalajon folytatott trágyázási tartamkísérlet 14. évében a főbb kezelések hatására a lombanalízissel jellemezhető tápláltság az 1. táblázat szerint alakult. Annak ellenére, hogy trágyázatlanul a talaj foszfor- és káliumtartalma közepesnek minősült (de a trágyázás hatására a kezeléseknek megfelelően nőtt a talajban a foszfor és kálium mennyisége) a kísérlet idején végzett trágyázások csak a levél kálium-szintekben és a káliummal képzett tápelem-arányokban okoztak szignifikáns eltérést.






A kísérletben csak attól kezdve vizsgáltuk az alma tárolhatóságát, hogy a kezelések eltéréseket okoztak a terméshozamban (10. évtől). A kísérlet addig eltelt 14 éve alatt összesen felhasznált mûtrágya mennyisége (hektáronként 840–1680 kg P2O5 és 2800–5600 kg K2O hatóanyag) meghaladta a szükséges mértéket, és túltápláltságot okozott, de a kezeléshatást mindenképpen ki akartuk provokálni. Ebben az időben az alma tárolási minőségére az alkalmazott trágyázások már kedvezőtlenül hatottak (1. ábra) annak ellenére, hogy a fánkénti terméshozam emelkedett a trágyázott parcellákon. Ez elsősorban a kálium-adagolásnak tulajdonítható, mert a levélanalízis csak ezen tápelem fokozott felvételét jelezte. A trágyázás és terméshozam összefüggéseit korábbi Agronaplóban (2003/9.) már bemutattuk.






A nagyadagú káliummal trágyázott fák termése 1–1,5 hónappal előbb érte el az 50%-os beteg alma szintet, mint a kontrolfáké. Az ilyen túltáplált almafák levelében 1,5% fölötti káliumtartalmat mértünk, és a K/Ca-arány meghaladta az 1,2-es értéket. A túlzott kálium-felvétel siettette az alma utóérését és a savtartalom bomlását, amit a tárolt gyümölcs levének pH-emelkedése is jelzett (2. ábra).






Az eltarthatóságban mutatkozó negatív tendencia az önálló nitrogén-trágyázás mellett is megnyilvánult. Ez abból származott, hogy az egyoldalú nitrogén adagolás a mérsékelt kálium-ellátottság esetén fokozta a relatív káliumhiányt. Az optimális kálium-ellátottságot az N- és a NPK- kezelések által képviselt tartományon belül kell feltételezni.  Ez a tápanyagszint a viszonylag kevés kezeléskombinációból és azok kategorikussága miatt a kísérleti parcellák adataiból közvetlenül nem határozható meg. Bővebb információszerzés céljából ki kellett használnunk a tartamkísérletnek azt a lehetőségét, hogy nagyszámú ismétlést állítottunk be. Így elvégeztük a trágyázási kezelésektől független, egyedi parcella-értékelést, és az ún. faktor- és cluster analízis segítségével dolgoztuk fel, csoportosítottuk az adatállományt. Ezen csoportok átlagértékeivel végzett regresszió analízis segítségével a tápanyag-gazdálkodás szempontjából általánosabb érvényû összefüggésekhez jutottunk (3. és 4. ábra).







Mindkét ábrán jól érzékelhető, hogy a terméshozam és a tárolhatóság optimum görbével jellemezhető. Jól meghatározható az a tápláltsági szint, amikor a terméshozam a maximum közelében van és a tárolási veszteség még minimális. Ez a kedvező ellátottság a július végi, augusztus elejei levélmintákban 1,2–1,4% káliumtartalmat jelent, míg a K/Ca-arányt tekintve 0,9–1,1 közötti érték az irányadó.



Nagyobb adagú trágyázásokkal a levelek káliumtartalma 1,8–2,0%-ig is fokozható (5. ábra), de ez nem mindig eredményez magasabb terméshozamot, ugyanakkor nagyobb valószínûséggel rontja az alma tárolhatóságát.






A fiziológiailag aktív kalciumnak fontos szerepe van az almában a sejtmembránok permeábilitásának szabályozásában. Az alma érésének előrehaladtával egyre több kalcium kerül ezen funkcionális helyekről a sejtnedvbe. Ez a folyamat felgyorsul, ha valamilyen hatásra fokozódik az enzimaktivitás és az érés. A tápelemek közül a káliumnak lehet jelentős a hatása az enzimekre és az érés ütemére. Ha a kalciumhoz képest a kálium túlsúlya tapasztalható az előzőekben említett levél-mintavételi időszakban, akkor a gyümölcsérés idején, illetve a tárolási időszakban fokozottabban fennáll a veszélye annak, hogy a kalcium oldatba kerülésével a membránfunkció szabályozatlanná válik, fokozódik a savbomlás és a beteg almák megjelenése.



Az alma tárolhatóságában a tápelemek közül a kalciumnak és a káliumnak tulajdonítható a legnagyobb szerep. Ugyanakkor számos egyéb tényező befolyásolja még a minőséget. Többváltozós regresszió analíziseink alapján meg kell elégednünk azzal, hogy több tápelem együttes figyelembevételével is csak 30% körüli determináltságot lehet elérni.



Az alma fiziológiai betegségtünetei csak részlegesen hozhatók összefüggésbe a tápelem-ellátottsággal. Például a féloldalas húsbarnult almák beteg és egészséges részében is hasonló volt a káliumtartalom. A kalcium mennyisége az alma tárolhatósága szempontjából általában pozitív összefüggést mutat. Ugyanakkor a viszonylag magasnak számító gyümölcs kalciumtartalom (5–7 mg/100g friss súly) esetén is előfordul kedvezőtlen tárolási eredmény.



Az alma tárolhatóságára – a tápelemen kívüli tényezők közül – a fák termésterhelésének van a legjelentősebb hatása. A termésterhelés fokozódása a potenciális termőkapacitásig – az adott agroökológiai körülmények által determinált szintig – pozitívan hat az alma eltarthatóságára (6. ábra). Ez azt is jelenti, hogy mindazok a beavatkozások, amelyek a fák optimális gyümölcsberakódottságát szolgálják, kedvezőek a potenciális tárolhatóságra is.


A cikk szerzője: Dr. Szûcs Endre

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Yara továbbra is Magyarországon marad

A Yara továbbra is Magyarországon marad

A Yara International ASA norvég tulajdonú világcég, amely magyar érdekeltsége, a Yara Hungária Kft. révén 2008 óta van jelen hazánkban, és magas színv...

Van remény az almatermesztésben

Van remény az almatermesztésben

Alma technológiai bemutatót és kertszemlét szervezett az UPL OpenAg Nyírtasson. Olyan szakmai előadók részvételével valósulhatott meg a találkozó, aki...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!