2024. július 18. csütörtök Frigyes

Saaten-Union, a nemesítésé a jövõ

Agro Napló
A Saaten-Union, mint hét, családi tulajdonú német nemesítõház közös szervezetének megalapítását 1965-ben olyan célok vezérelték, amelyek jelentõsége az azóta eltelt idõben sem csökkent:


    •  nemesítés koncentrálása és intenzifikálása,
    • a tulajdonosok (7) közötti közös nemesítés és kutatás megteremtése,
    • rizikómegosztás és a belső konkurencia megszüntetése,
  • hatékony és magas szakmai színvonalon mûködő forgalmazási szervezet létrehozása és mûködtetése.

Az akkori és a mai célok valójában ugyanazok: valamennyi számottevő szántóföldi kultúrában saját nemesítés  mûködtetése, miközben egy-egy nemesítő-tulajdonosnak csak néhány fajra kell összpontosítania erőforrásait. Ezáltal a Saaten-Union Németország legjelentősebb nemesítőjévé vált úgy, hogy gyakorlatilag a teljes szántóföldi fajspektrumban a legszélesebb fajtakínálattal tudott megjelenni a vetőmagpiacon. Ennek az egyedülálló és töretlenül sikeres együttmûködésnek az eredményeként napjainkban kultúránként változó, általában 20 és 30% közötti piacrészesedést sikerült elérni mindamellett, hogy egyes fajoknál ez a részesedés jóval nagyobb (pl. őszi káposztarepce esetében ez 70% feletti). Az elmúlt évtizedek nemesítői erőfeszítéseit mindig az erőteljes jövőorientáltság és innovatív fejlesztés jellemezte. Nem véletlen, hogy a Saaten-Union nemesítői tevékenyen vettek részt olyan újdonságok létrehozásában, ill. gyakorlati bevezetésében mint pl.:

    • hibridkukorica termesztése az északi régióban,
    • kétsoros  őszi árpák fejlesztése,
    • hibridrozs nemesítése és piaci bevezetése,
    • a fonálféreg problematika ökológiai kezelése köztes növények segítségével,
    • a piaci igényeknek megfelelő 0- majd 00-repcefajták nemesítése és piaci bevezetése,
    • restaurált repcehibridek nemesítése és piaci bevezetése (MSL-rendszer),
    • kitûnő rezisztenciális tulajdonságokkal rendelkező új őszi búza generáció nemesítése,
    • új típusú, kiváló állóképességû, többsoros őszi árpák nemesítése,
  • hibridbúzák nemesítése és piaci bevezetése.

Számos, a kezdetek idején sokak által alábecsült fejlesztés, befektetés ma már egyértelmûen bizonyította sikerét. Példaként említhető a hibridrozs vagy hibridrepce nemesítés éppúgy, mint az olyan biotechnológiai módszerek alkalmazása, mint a dihaploid technológia. Véleményünk szerint hasonlóan sikeressé válhat az az Európában egyedülálló és kizárólag a Saaten-Union  által birtokolt hibridbúza nemesítési program, melynek első termékeivel hamarosan Magyarországon is találkozhatunk.



A Saaten-Union nemesítési és forgalmazási tevékenysége mára már szinte egész Európára kiterjed, valamennyi számottevő mezőgazdasággal rendelkező országban leányvállalatok fogják össze a tulajdonosok nemesítési tevékenységét, felügyelik a vetőmag-szaporításokat és gondoskodnak arról, hogy a kiváló vetőmagminőség mellett szakmailag megalapozott  fajta- és technológiai ismeretek jussanak el a termelőkhöz.  Így a hagyományos és biotechnológiai nemesítési eljárások kombinációja, az Atlanti-óceántól az Urálig terjedő kísérleti, adaptációs hálózat, valamint a vetőmagban realizálódó genetikai előrehaladás és fizikai minőség együttesen olyan egyedülálló alapot teremt, amely biztosítja a Saaten-Union fajtát termelők részére az adott termőhelyi és időjárási körülmények között elérhető jövedelem legteljesebb kihasználását.



A magyarországi termelők már eddig is találkozhattak  számos Saaten-Union kalászos fajtával, többek között a CANDESSE, NELLY, CAROLA őszi árpával, a FILIUS, LUPUS tritikáléval, a rozsok közül pedig a MATADOR-ral és a hibrid GAMET-tal. Ezek a fajták már bizonyították a Saaten-Union nemesítés létjogosultságát Magyarországon is. Az új generációként megjelenő őszi kalászosainktól, elsősorban a LAVERDA őszi árpától és a VERSUS tritikálétól ezen felül még azt is elvárjuk, hogy az egyre változékonyabb időjárási, valamint a folyamatosan nehezedő piaci körülmények között is az ökostabilitás, az egyre fontosabbá váló termelési biztonság és a költséghatékony, alacsony önköltségû (nem azonos az alacsony technológiai színvonallal) termeszthetőség legyen jellemzőjük.



A Saaten-Union búzanemesítés első magyarországi sikereit jelzi, hogy  két új fajtával tudunk megjelenni a piacon. A BILL és a GLOBUS  hivatalos fajtakísérletekben mutatott teljesítménye igazolta, hogy nem származásuk alapján kell ítélkezni a fajták felett. Kiváló adaptációs képességüket igazolja, hogy 2002 és 2004 között vizsgált időszakban  igen szélsőséges időjárási körülmények között is kiváló termőképesség és stabil, magas minőség jellemezte őket. Rezisztenciális tulajdonságai rendkívül kedvezőek, mind lisztharmattal, mind  levélrozsdával szemben nagyfokú ellenállóságot tanúsítanak, szárrozsdára rezisztensek. Növénymagasságuk a hazai fajták átlagához mérhető, állóképességük kitûnő, megdőlésre nem hajlamosak. A minőség szempontjából kritikus idei esztendő is igazolta, hogy a Saaten-Union genetika nem okoz „kellemetlen meglepetéseket”, minőségstabilitásuk ilyen körülmények között is magas szintû.



Az elkövetkezendő időszakban további búzaújdonságok várhatóak a Saaten-Union-tól. A nagy teljesítményû, kiváló rezisztenciális tulajdonságú malmi búzák (pl. MULAN) mellett a legszigorúbb hazai és nyugat-európai  minőségi kritériumoknak megfelelő fajták (pl. QUEBON) éppúgy megjelennek, mint pl. a speciális feldolgozói igényeket kielégítő kekszbúzák. Kiemelt figyelmet fordítunk a hibridbúzák magyarországi vizsgálatára és bevezetésére is, hiszen a hibridek által képviselt technológiai haladás, termés-, ill. minőségstabilitás tovább erősítheti a magyarországi búzatermesztés technológiai színvonalának és egyben jövedelmezőségének javítását. A magyarországi kísérletekből származó eredmények egyértelmûen igazolják, hogy nagyüzemi körülmények között a HYSUN és PERCEVAL hibridbúzák akár 15–20% terméstöbblet elérésére is képesek a fajtákkal szemben, köszönhetően robosztusságuknak, kiváló szárazságtûrő-, valamint kiemelkedő stessztûrő képességüknek.

A cikk szerzője: Blum Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29