VÄDERSTAD ORSZÁGJÁRÁS – a hagyomány tisztelete, a szakma szeretete

Agro Napló
A korábbi évekhez hasonlóan a Väderstad Kft. idén is országjáró körútra indul. Az aratást követõ idõszakban, augusztus 01-augusztus 19. között 15 helyszínen tartunk szántóföldi gyakorlati bemutatókat.

Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt évek alatt mind tökéletesebbé vált a program szervezése és lebonyolítása. Részben ezt igazolja, hogy tavaly már közel másfél ezren voltak kíváncsiak arra, hogy mi tette a svéd vállalatot Európa egyik legnépszerûbb gyártójává.

A „Road Show” alkalmával öt munkagép kerül bemutatásra tralón és szántáson, többféle technológiai variációban. A 4 méter munkaszélességû TopDown tarlóhántásban mutatja meg erejét, melynek igazán csak a traktor teljesítménye szab határt. A „multi” jelző arra utal, hogy a munkagép a rajta található állítási lehetőségeknek köszönhetően széles határok közt állítható be a talaj típusának és az adott munkamûveletnek megfelelően, kiválóan dolgozik az 5–35 cm mélységtartományban. A gép a – Carrier-ről már megismert – 430 mm átmérőjû, két sorba rendezett tárcsák, három sorba, 27 cm osztással szerelt kapák, valamint rögrendező tárcsák és egy lezáró henger kombiciója. Az elmúlt évi bemutatót követően óriási igény jelentkezett az eszköz iránt. „Ez az az gép, melyre tíz éve várok”, így jellemezte egy gazdaság szakembere a TopDown teljesítményét, mielőtt megrendelte volna a hatméteres típust, az országban elsőként.

A tarlóhántásban bizonyít a Carrier 500 tárcsás talajmûvelő is.  Fontos megemlíteni, hogy öt évvel ezelőtt a Väderstad volt az a gyártó, aki száz évvel a síktárcsás eszközök feltalálása után ismét életre hívta a koncepciót. Akkor a Carrier volt az első kis átmérőjû, síklapú tárcsával és lezáró hengersorral szerelt talajmûvelő eszköz az országban. A koncepció sikerét igazolja, hogy versenytárs-gyártók kínálatában sorra jelennek meg hasonló megoldású munkagépek. Egyet viszont nem szabad elfelejteni, a Carrierből ma már több mint négyezer dolgozik Európa számos országában, és a folyamatos fejlesztőmunka eredményeképpen tökéletesen megfelel a gazdák igényeinek.
A szántáselmunkálás és a magágykészítés kiváló eszköze a Rexius simító/henger kombináció, a Carrier tárcsás hengerborona, és az NZ-Aggressive magágykészítő kombinátor, melyek a legnehezebb körülmények között is képesek akár egy menetben is vetésre alkalmas vetőágyat készíteni. Természetesen sok esetben ehhez vetőgép is kell. Például egy Rapid, mely a legnépszerûbb kombinált, talajmûvelő-vetőgép az országban.

A bemutatókon a szántott talajon, elmunkálás nélkül éppoly sikeresen dolgozik, mint mikor egy Carrier hántja előtte a tarlót vagy éppen mikor közvetlenül a bolygatatlan tarlóba vet. A Rapid vetőgép legfontosabb ismérve pontosan a sokoldalúsága. Bármely talajmûvelési rendszerben dolgozunk,  a szántástól a minimum mûvelés különböző irányzatain keresztül a direktvetésig, a Rapid sokoldalúvá tesz minket. A Rapid vetőgép alkalmazása – magágykészítés, vetés, vetés utáni hengerezés egy menetben – önmagában is óriási lehetőség a költségek csökkentésére. Mindamellett a nagy területteljesítmény, az igen precíz vetés és a vetés „minden körülmény között”-elv, valamint az egyértelmûen jelentkező 10–15% terméstöbblet olyan előnyök, amelyeket jelenleg csak a Rapid biztosíhat a termelőnek. A Rapid ma a legkorszerûbb vetőgépek egyike, hacsak nem a legkorszerûbb. Ezt azért is fontos hangsúlyoznunk, mert egy ilyen gépnek igen hosszú az élettartama, tehát 15–20 év múlva is versenyképesnek kell lennie.

A Väderstad igazi specialistaként évről évre szélesíti kínálatát, melyet egyedi építésû munkagépek jellemeznek. Olyan sokoldalú, kombinált gépek, melyek a talajmûvelés és vetés jövedelmezőbb alternatíváját nyújtják, szem előtt tartva a környezetkímélés elvárásáit. Európa gazdálkodóival szorosan együttmûködve tökéletesíti azokat a gyakorlati lehetőségeket, melyek a fenntartható fejlődés érdekében szükséges technológiai szemléletváltás alapját jelenthetik. Az ideihez hasonló gyakorlati gépbemutatók fontos elemét képezik annak a céltudatos munkának, amit a Vaderstad Kft. már nyolcadik esztendeje folytat, s melynek  eredményeképpen mára közel ezer munkagépe dolgozik az országban.

Väderstad-Valtra országjárás

2005. augusztus 01–19.

15 helyszínen 5 népszerû munkagép, melyet 3 csúcskategóriás traktor vontat tarlón és szántáson.



2005-évi újdonságok.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

Valtra fülke a kezelő kényelméért

Valtra fülke a kezelő kényelméért

A finnországi Valtra gyár jelenlegi fülkéi természetesen ROPS és FOPS bevizsgáláson estek át. Ezzel nem elégednek meg a fejlesztőmérnökök, a fülkekial...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?