A nagy kékség – Lemken módra

Agro Napló
Magával ragadó kék dizájn, művészettel felérő mérnöki munka, gazdaságos üzemeltetés.
A Lemken munkagépekre jellemző ismérvek felsorolásakor Luc Besson egyik legismertebb és legtöbbet méltatott filmje „A nagy kékség” villant be egy pillanatra, mely a tenger, vagyis a „nagy kékség” iránti mérhetetlen tiszteletről szól. S hogy miért pont ez a film jutott eszembe? Mert Luc Besson számára a filmkészítés nem puszta művészi megnyilatkozás, hanem tudatos alkotói munka, melyben a gazdasági haszon sem másodlagos kérdés.

11. alkalommal rendezte meg nemzetközi sajtótájékoztatóját a LEMKEN GmbH & Co. KG.
Az eseményen 27 ország delegálta több mint 110 újságíróját. A helyszín Kassel városa volt, ami elsősorban a kortársművészeti kiállításokról híres az 1950-es évektől kezdődően. A helyszín kiválasztásával a szervezők a művészetet a mérnöki munkában rejlő művészettel kívánták egyesíteni. Ahogy a művészet Kasselban, úgy a Lemken cég is nagy múltra tekint vissza, hiszen e családi vállalkozás immár több, mint 230 éve virágzik.
A jelenlegi tulajdonosok Viktor és Nicola Lemken őse, Wilhelmus Lemken sikere 1780-ban kezdődött, mikor megnyitotta első kovácsműhelyét. Sikerről nem csak azért beszélhetünk, mert mára Lemken cég a világszerte sikeres vállalkozássá nőtte ki magát, hanem azért is, mert első termékeik (ekék, kultivátorok és boronák) a mai napig szerves részét képezik kínálatuknak. Korszerű gépeikre igen nagy a kereslet világszerte, 2013-ban több mint 366 millió € forgalmat könyvelhetett el a gyártó, ami az elmúlt 7 évhez képest nagyjából a dupláját jelenti. Jelenleg több mint 50 országban folytatnak értékesítést, amelyből 25-ben saját leányvállalattal rendelkeznek. Ezek az exportpiacok együttesen tették ki a teljes forgalom 72%-át 2013-ban, ami a 2006-os állapothoz képest 160%-os növekedést jelent. Az exportpiacok közül Franciaország, Oroszország és Nagy-Britannia voltak a legfontosabbak, de az értékesítési adatokból látható, hogy Hollandia, az Egyesült Királyság és Kanada is óriási növekedésről adott tanúbizonyságot. Kanada az Egyesült Államokkal együtt több mint 200 millió hektár szántóterülettel rendelkezik. Ezek mellett Ukrajna, a világszinten második legnagyobb gabona, rizs és cukor, valamint a legnagyobb tejtermelő ország, illetve India is kiemelt piacnak számít. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni Kínáról sem, ahol a gyártó 2009-ben saját értékesítő vállalatot alapított Pekingben. Gazdálkodási szempontból kiaknázatlan területnek számít Afrika, ahol a műveletlen területek száma megközelítőleg 60%. A megnövekedett élelmiszerigény kiszolgálására hivatott mezőgazdaság, ezen belül a szántóföldi növénytermesztés innovatív munkagépeinek biztosítására maximálisan felkészült a LEMKEN cég, mely tényről a kékben pompázó arzenáljának felvonultatása során bennünket is meggyőzött. A magyar újságírókat Szűcs Andor, a LEMKEN kelet-magyarországi értékesítési vezetője kísérte, a széles termékpalettából néhány, a magyar piacon is nagy népszerűségre számítható gépet emelnék ki.

Alapfelszereltség a félig függesztett változatnál a hidraulikus mélységállítás és a hidraulikus vontatás rásegítő

KARAT 9

A Karat szántóföldi kultivátor család függesztett változata 3-3,5-4 m-es kivitelben kapható. A munkagépen kettős, nyírócsapos és rugós biztosítású kapák három sorban vannak elhelyezve, melyek kiváló átömlési keresztmetszetet és eltömődésmentes munkát garantálnak még nagy szármaradványt visszahagyó kultúra esetén is. A szántás nélküli alapművelés kiválósága ez a gép, hiszen a 31 cm széles szárnyas kapák a sekély tarlóhántástól a tarlóápolásig elvégzik a munkát. A gyorscserélős kaparendszer segítségével a kapatestek szerszám nélkül, egy rugós biztosítású ék segítségével percek alatt kicserélhetők, a vésőorrok felrakásával akár 30 cm mélységben is tudunk alapművelést végezni.


A félig függesztett Karat 9 alapkivitelben hidraulikus mélységállítással rendelkezik, mely által a munkamélység menet közben, a traktor fülkéjéből fokozat nélkül, a mellső támasztó kerekekkel és az elmunkáló tömörítő hengerrel kényelmesen állítható. A LEMKEN a tökéletesen kényelmes kezelésre itt is nagy hangsúlyt fektetett: a munkamélység változtatásakor az egyengető tárcsákat nem kell utólag beállítani. A pontos talajkövetéshez minden hengertagnak a közepén forgáspont található. Így, egyenetlen talajfelszínnél is a kapák azonos mélységben dolgoznak. Szintén az alapfelszereltség része a hidraulikus vontatás rásegítő. A felső függesztő kar csatlakozási pontja és a grubber vonórúdja között egy további hidraulika munkahenger található, amely a traktor hátsó tengelyére helyez át súlyt a grubberről. Ez az „intelligens pótsúlyozás” csökkenti a kerékcsúszást, és így üzemanyagot takarítunk meg.

A rövidtárcsa művelését és a kultivátor mélységét ötvözték egy gépben

RUBIN 12

A Hannoverben debütált Lemken innováció a Rubin 12 névre hallgató nagylevelű rövidtárcsa. A 736 mm-es tárcsalap átmérővel, a szimmetrikus tárcsaelrendezéssel és a nehéz hengerekkel felszerelt munkagéppel új lehetőség nyílt a rövidtárcsák piacán, mégpedig a nagyobb területen gazdálkodókat érintően.

A nagy lóerő kategóriájú kerekes és gumihevederes erőgépeket alkalmazók szegmensét megcélozva alkották meg a méterenként 70–80 LE vonóerő igényű munkagépet, mely igény természetesen függ a talajtípustól és a művelési mélységtől. A Rubin 12-ben a rövidtárcsák művelését ötvözték a kultivátor mélységeivel, e mélységet a gyártó 20 cm-ig maximalizálta.

A robusztus munkagépen az első tárcsasor után található egy fésűs borona, mely az első sor után hátradobott talaj- és szármaradványt megfogja, lerakja a földre és a másik tárcsasor azt ismét összeaprítja, majd bekeveri a talaj felső rétegébe.


Előnyként emeli ki a gyártó az egyengető boronák könnyű állítását, ugyanis azok központilag oldalról, egy tekerő kurbli segítségével párhuzamosan állíthatóak, miáltal a munkagép egyszerű kezelhetőségről, az adott körülményhez való kiváló alkalmazkodásról tesz tanúbizonyságot. Másik fontos innováció az előző rövidtárcsa generációhoz képest, hogy az aszimmetrikus tárcsaelhelyezés helyett – mely sok esetben elhúzást eredményezett – a tárcsalevelek szimmetrikusak, így kiegyenlítik az oldalra ható erőket, melynek következtében könnyebb az üzemeltetés.

A függesztett változatok új támasztó-szállítókereket kaptak abból a célból, hogy szállítás közben megkímélhessük a traktor hátsó 3 pont felfüggesztését a dinamikus erőbehatásoktól, illetve a munkagép könnyebb, biztonságosabb szállítását teszi lehetővé e kerékre támasztás lehetőségével.

Kapcsolódó videó:

 

Egyszerű kezelhetőség, olcsóbb kivitel, megnövekedett élettartam

JUWEL 7M

A függesztett ekék új generációja, a Juwel teljesen új formában egyesíti magában a biztonságos használatot, a kényelmes kezelést és a minőségi munkát. A Juwel 8-tól eltérően nem elektrohidraulikus, keresztirányú dőlésállítással, hanem sima, ütközőcsapos megoldással történik az eke átfordítása az egyszerűbb és olcsóbb kivitelű Juwel 7M eke esetében. Ennél a típusnál is megmaradt az új koncepciójú gyorscserélős rendszerű DuraMaxx ekefej, ami két szempontból előnyös. Egyrészt, mert a réselt kormánylemezek és ezek sávjai szerszám nélkül és gyorsan cserélhetőek, ezáltal az átszerelési idő akár 80%-ra csökkenhet. Elegendő kihúzni egy biztosítószeget, és le lehet venni azt a réselt kormánylemez előtétet, amely a többi alkatrész rögzítő elemeként szolgál. Ezt követően lehet kihúzni a kormánylemezt vagy a kormánylemez sávokat akasztós rögzítőjükből. Másrészt előny, hogy a DuraMaxx ekefej egyes részeit jóval keményebb acélból gyártották, mint eddig. Ez azért vált lehetővé, mert nem használnak anyagot gyengítő furatokat és kivágásokat, a kopóanyagot teljes keresztmetszetében kopásállóra edzik. Ennek köszönhetően a gyártó a kopóanyag maximális keménységét, ezáltal élettartamának 50–75%-os növekedését garantálja.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!