A szõlõben is "táplálunk és védünk" - Egészséges szõlõt - gazdaságosan

Agro Napló
Az elmúlt évek nem sok örömet jelentettek a szõlõtermesztõknek. A 2002–2003. év rendkívül hideg telei után sok helyen nem a jó termés elérése, hanem az ültetvény megmentése, a kordonkarok újra nevelése volt a cél.

Az elmúlt év időjárása végre lehetőséget biztosított a megfelelő mennyiségû és minőségû szőlő megtermeléséhez. Az eredmény azonban nem a nagy árbevétel, hanem a gyorsan megtelő pince, és az alacsony felvásárlási ár lett.

Az idei év alakulásától függetlenül a cél továbbra is az eredményes, és gazdaságos megoldások alkalmazása.

Korai védekezés költségtakarékosan  (fakadástól fürtmegnyúlásig)



A betegségek megelőzése mindig hatékonyabb, és olcsóbb, mint a már bekövetkezett fertőzések legyőzése. A lisztharmat gombafonalai a rügypikkelyek alatt telelnek át, és előidézhetik a korai járványok kirobbanását. Gazdaságos megoldás ebben az időszakban a kontakt kénkészítmény használata. Fontos, hogy optimális szemcseméretû, egyenletes fedettséget biztosító, ugyanakkor nem perzselő anyagot használjunk. A Cosavet® DF rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, sőt DF formulációjának köszönhetően másodpercek alatt elkészíthető a permetlé, amely tökéletes elkeveredése révén problémamentes kijuttatást eredményez. A Cosavet® DF (5 kg/ha) használatával nem csak a korai lisztharmatfertőzés előzhető meg, hanem az ilyenkor már jelentős károkat okozó atkapopuláció is hatékonyan gyéríthető. A peronoszpóra leküzdésével se várjunk a tünetek megjelenéséig. Az ellene legrégebben bevált hatóanyag a réz. A Cuproxat® FW különleges gyártástechnológiájának köszönhetően nem tartalmaz szabad töltéssel rendelkező - perzselő hatású- rézionokat, így már a szőlő fakadásától biztonsággal használható. A Cuproxat® FW (3-4 l/ha) könnyen kezelhető folyékony réz, mely más vegyszerekkel – pl.: Cosavet® – együtt is kijuttatható.

A kellő kondícióval rendelkező növények ellenállóbbak, és nehezebben betegszenek meg. Célszerû már a hajtásnövekedés megindulásától biztosítani a szükséges tápanyagokat. Az Agriplant® 3 (4-5 kg/ha) kiegyenlített makro-, és mikroelem-összetétele biztosítja a kezdeti fejlődéshez szükséges tápelemeket. Vashiányos területeken megoldást jelent a Wuxal® Kombi Vas (4–5 l/ha) 1-2 alkalommal a növényvédő szeres kezelésekkel együtt történő kijuttatása.

Kritikus időben kockázatmentesen (virágzás kezdetétől zöldborsónagyságig)



A szőlő legérzékenyebb stádiumában csak a feszívódó szerek nyújtanak elegendő biztonságot. A lisztharmat az elmúlt években ilyenkor robbant be, egyenesen a fürtkezdeményeket támadva. A Domark® 10 EC (0,25–0,3 l/ha) kuratív és eradikatív hatásának következtében blokkolja, sőt gyógyítja a kezdeti fertőzést, valamint elpusztítja a levelek felszínén megjelent lisztharmatot. A Domark® 10 EC kedvező zsír- és vízoldékonyságának köszönhetően gyorsan felszívódik, és a növényben jól szállítódik (hatékonysága a grafikonon látható). A peronoszpórajárványok kialakulása is ebben az időben következik be. Elég, ha a meleg, esős időjárás mellett a déli széllel nagy mennyiségû spóra érkezik. A Kupfer Fusilan® WG  (2,5–3 kg/ha) kombinált hatóanyagai képesek a betegség megelőzése mellett a peronoszpóra elpusztítására, az „olajfolt” beszárítására is. A Kupfer Fusilan® WG granulátum megjelenési formája gyors permetlékészítést, könnyû permetezhetőséget tesz lehetővé. A fürtkocsánybénulás megelőzéséhez kellő magnézium, a jó kötődéshez pedig bór ellátásra van szükség. A Wuxal® Kombi Bór (3–4 l/ha) bór és magnéziumtartalma kielégíti a szőlő igényeit, a benne lévő többlet kelátképző anyag lágyítja a vizet, és segíti a vele együtt kijuttatott felszívódó növényvédő szerek felvételét.

Késői permetezések kíméletesen (fürtzáródástól az érés kezdetéig)



A fürtök védelmére alkalmasabbak a kontakt készítmények. A bogyók növekedésével eltolódik a térfogat–felület arány az előbbi javára, így relatíve hatékonyabbak a felszínen ható kontakt gombaölő szerek. A lisztharmat ellen ajánlott a kéntartalmú Cosavet® DF, a peronoszpóra megelőzésére a réz hatóanyagú Cuproxat® FW. E két környezetkímélő, sőt a biogazdálkodásban is használható fungicid gazdaságos, a zsebünket is kíméli. Az alapvetően peronoszpóra ellen kijuttatott Cuproxat® FW elősegíti a kisebb sérülések gyógyulását, csökkentve ezzel a szürkerothadás kialakulásának esélyét is.

A cukortartalom növeléséhez kálium szükséges. A Wuxal® Kombi Bór (4–5 l/ha) tartalmazza a cukortartalom növeléséhez, és a vesszők beéréséhez szükséges káliumot, valamint a cukor beépülését elősegítő bórt. A lombtrágyában levő permetezéstechnikai segédanyag javítja a vele együtt kipermetezett kontakt szerek egyenletes fedettségének kialakulását a növény felületén, fokozva hatékonyságukat.








Végezetül a Magyar Kwizda technológiájának alkalmazásával jövedelmező szőlőtermesztést kívánunk!

A cikk szerzője: Mathiász Tivadar

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?