Agrár Fejlesztési Hitelprogram

Agro Napló
2005. március 10. napján megszületett az a kormányrendelet, amely rögzíti az Agrár Fejlesztési Hitelprogram kereteit, mára pedig már rendelkezésre áll az általános feltételeket tartalmazó tájékoztató anyag.

Cikkünkben a jelenlegi ismereteink alapján szeretnénk néhány szót ejteni a hitelkonstrukcióról.

A hitelprogramot a Kormány a Magyar Fejlesztési Banknál rendelkezésre álló mintegy 40 milliárd forint összegû forrásra alapozza. Az igénybevevők köre a mikro, kis- és középvállalkozásokra és a termelői szerveződésekre terjed ki.

A hitelek

1.  a mezőgazdasági termékek tárolását, a termelés fejlesztését szolgáló beruházások (különösen az állattenyésztést, növénytermesztést és kertészetet szolgáló építési beruházások, új erő- és munkagép; technológiai és informatikai fejlesztések, ültetvénytelepítési, öntözési, valamint meliorációs beruházások) továbbá a meglévő létesítmények korszerûsítése,

2.  a mezőgazdasági termelők által megvalósítandó, a saját termelésû termékek feldolgozását, forgalmazását célzó beruházások (kivéve a tejet és a tejtermékeket utánzó vagy helyettesítő termékek, illetve a cukor ágazatban végzett feldolgozási és forgalmazási tevékenységek),

3.  a fiatal mezőgazdasági termelők tevékenységének megkezdéséhez szükséges beruházások céljaira használhatók fel.

Az 1. pontban meghatározott fejlesztési hitelek összege pályázónként 5-400 millió forint, termelői szerveződések esetében pedig 5–750 millió forint lehet. A saját termelésû termékek feldolgozását célzó beruházások mögé kapcsolható hitelek maximális értéke 300 millió forintban került rögzítésre. A fiatal mezőgazdasági termelők hiteleinek volumene ennél sokkal kisebb, maximum 50 millió forint lehet majd. A hitelek folyósítására forintban kerül sor, kamatszintje azonban az EURIBOR-hoz kötött. Mértéke az 1. és 2. pontban megjelölt hitelek esetében három havi EURIBOR +4% (ez nagyságrendileg 6,2%-ot tesz ki), a 3. pontban megjelölt fejlesztési hitel esetében három havi EURIBOR+3,75%. A finanszírozó pénzintézet a kamaton felül csupán az üzletszabályzatának megfelelő rendelkezésre tartási jutalékot, késedelmi kamatot és a követelés érvényesítésével kapcsolatos költségeket számolhatja fel. A hitelprogram keretében felvett hitelekhez kezességvállaló intézmények által nyújtott kezességvállalás is kapcsolható. A kérhető türelmi idő mértéke maximum 2 év. Nem szabad megfeledkezni a saját erő nagyságáról, amely az 1. és 2. esetben a nettó beruházás 20%-a, fiatal agrárvállalkozói hitel esetében pedig a nettó bekerülési érték 15%-a.

A termelés fejlesztését szolgáló beruházások közé sorolandók a kormányrendelet szerint a Nemzeti Fejlesztési Terv Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (a továbbiakban: AVOP), valamint a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (a továbbiakban: NVT) céljai is. Röviden ez annyit tesz, hogy kamattámogatott hiteleket vehetünk fel a pályázatos úton, vissza nem térítendő támogatásban részesülő fejlesztések megvalósításához. Ez egy új elem az agrártámogatások rendszerében. Egyetlen aprócska fék van jelenleg, nevezetesen az, hogy az AVOP fejlesztési jogcímei felfüggesztésre kerültek, tehát újraindításukig a lehetőség nem kihasználható. Sőt ehhez még Brüsszel hozzájárulására is szükség lesz.

A konstrukció bonyolításában részt vállaló pénzintézetek köre jelenleg még nem végleges, összetétele várhatóan hasonló lesz az Európa Terv Agrár Hiteléhez.

A kereskedelmi bankok 50 millió forintig fognak ügyleteket bonyolítani. Ennél nagyobb összeg esetén a hitelezésbe a Magyar Fejlesztési Bank fiókhálózata is bekapcsolódik. Fontos tudni, hogy a hitelintézetek csak olyan hitelkérelmeket fogadhatnak be, amelyeket a beruházás helye szerint területileg illetékes Földmûvelésügyi Hivatal előzetesen nyilvántartásba vett, és ezt a tényt, valamint a hitelcéloknak való megfelelést, a beérkezést követő 15 napon belül a hitelkérelmen igazolja. A kérelem ügyintézése tehát most sem a bankoknál fog kezdődni!

Dr. Novák László, vezető szaktanácsadó

UNIVER-PENTA Társaság

9200 Mosonmagyaróvár, Kossuth u. 99.

Telefon/fax: 96/213-788

 E-mail: info@eurofarm.hu

A cikk szerzője: Dr. Novák László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Búzatanácskozás Debrecenben

Búzatanácskozás Debrecenben

A tápanyagellátás állt a középpontban a Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézet idei Búzatanácskozásán. A szakmai fórumon részt vevő több mint 2...

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

A hétvégén hullott eső valamelyest enyhített a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók gondjain. A búzán és a repcén ez a csapadék ez már kevésbé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?