Almafélék és csonthéjasok feldolgozására alkalmas, szállítható berendezést fejlesztett ki gazdálkodóknak, termelő- és faluközösségeknek az ASK-M Kft. A géppel a legszigorúbb élelmiszerminőségi előírásoknak megfelelve lehet szörpöt készíteni, nem csak bogyós gyümölcsökből, hanem almafélékből és csonthéjasokból is.
A komplex műveletsorra képes berendezés mossa, magozza, vágja, préseli a gyümölcsöt, majd kinyert levet hőkezeléssel és a szörphöz szükséges anyagok (például cukor) hozzáadásával mérés után csomagolja. Mindezt akár a földeken is elvégzi, így nincs szükség a gyümölcs szállítására.
A berendezés óránként 200-400 kilogramm gyümölcsöt tud feldolgozni. A gépsor részei könnyen szállíthatóak, a fő alkotórészeket egy utánfutón is össze lehet szerelni. Minden alkatrész könnyen mosható, a berendezés megfelel az élelmiszerhigiéniai követelményeknek.
A gazdák így a feldolgozott terméket közvetlenül a fogyasztóknak tudják eladni, vagy a kereskedőknek tudják értékesíteni; a nagyobb hozzáadott érték miatt jóval magasabb áron, mintha a leszedett gyümölcsöt eladnák a feldolgozóknak.
A 72 millió forint összköltségű fejlesztéshez 32,4 millió forint uniós támogatást nyert el az ASK-M Kft. az Új Széchenyi Terv keretében, a Közép-Magyarországi Operatív Program Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása című pályázaton.
A vadászpókok szerepe az almakártevők szabályozásában
A pókok az almaültetvények lombkoronájában a leggyakoribb és legnagyobb fajszámban előforduló nagytestű ízeltlábú ragadozók közé tartoznak; tömegesen...