Lemosó permetezés - GyIK (Gyakran Ismételt Kérdések)

Agro Napló
Errõl az egyik legelsõ tél utáni növényvédelmi elemrõl sokan és sokfélét írtak. Az alábbiakaban fel szeretnénk eleveníteni néhány lemosó permetezéssel kapcsoltaban felmerülõ kérdést.


Mi a szerepe a tél végi – kora tavaszi lemosó permetezéseknek?

Lemosást elsősorban gyümölcsösökben, bogyósoknál és szőlőben érdemes alkalmazni. Szerepe a károsítók (rovarok, atkák, gombák, baktériumok) áttelelő alakjainak gyérítése annak érdekében, hogy a kezdeti fertőzési nyomás kisebb legyen.

Miért fontos a kezdeti fertőzési nyomás csökkentése?

Az okszerûen elvégzett védekezések akkor a leghatékonyabbak, ha azok megelőző jellegûek. A helyes időben, célzottan elvégzett lemosó permetezéssel lépéselőnybe kerülünk a károsítókkal szemben, melynek hatására a későbbi kezelések száma csökkenhet, hatékonyságuk nagyobb lesz.

Miért tél végén?

A lemosó permetezések összel és tavasszal is hatékonyak lehetnek. Ősszel a telelőre vonuló áttelelő alakok számát csökkenthetjük. A tél végi permetezés előnye, hogy egy „kemény” tél elvégezheti a munkát helyettünk. Tehát lehetőség van az előrejelzésre alapuló lemosó permetezések elvégzésére.

Másik érv a korai permetezés mellett, hogy a hasznos szervezetek ekkor még nincsenek jelen olyan számban, hogy bennük komoly kárt tehetnénk, illetve még inaktívak.

Egyes kártevők ellen (pl. pajzstetvek) szintén rövid a hatékony védekezésekre alkalmas idő hossza.

Mikorra időzítsük a kezeléseket?

A kezelések hatékonysága függ az időzítéstől, különösen a rejtetten telelő alakok esetén (lisztharmat, gubacsatkák stb.). A károsítók együtt „élnek” a növényekkel, de előfordulhat eltérés. Egy gyors légköri felmelegedés esetén a károsítók hamarabb válhatnak aktívvá, mint a gazdanövény, melynél a talajhőmérséklet a meghatározó. Ilyenkor a permetezéseket előrébb kell hozni. Általánosságban a kezeléseket a rügypattanás körüli időpontra célszerû idözíteni, mert A) ez az az időpont, amikor a kártevők is aktívvá válnak, b) a meglazult rügypikkelyek alá is eljuttathatjuk a készítményeket (lisztharmat, gubacsatkák).

Az adott kultúra érzékenységét mindig figyelembe kell venni a permetezések idejének meghatározásakor. Ügyelni kell arra, hogy a virág (bibe) ne károsodjon.

Mindenképpen védekezni kell tél végén?

Házi- vagy hobbikertben a lemosó permetezés technológiába illesztése nem jelent nagy terhet a gazdálkodókra. Javasolt évenkénti megismétlése.

Nagyüzemben ez a technológiai elem nem kis költségekkel jár, ezért javasolt az előrejelzés alapján történő védekezés (áttelelő alakok számolásásval).

A táblázatban szereplő készítmények „zöld” készítmények, így IPM és „bio” technológiákban is használhatóak.

Hogyan permetezzünk?

A lemosó permetezések esetén (is) nagyon fontos a helyes permetezés-technika. Akkor csináljuk jól, ha tényleg megmossuk a növényeket. Ehhez kis sebességgel, nagy lémennyiséggel (1 000–2 000 liter/ha), nagy permetcseppeket kell kijuttatnunk úgy, hogy az megfolyjon a fás részeken.


A cikk szerzője: Salamon György

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!