2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A Saaten-Union 2004. õszi káposztarepce fajta és hibrid programja

Agro Napló
Annyi sikertelen és kudarcot hozó év után siker koronázta azon termelõk erõfeszítéseit, akik 2003. õszén is kitartottak a repce mellett. Az idõjárásra kevés panasz lehetett és aki a technológiai fegyelem betartása mellett – felismerve a kiugró termés lehetõségét – a szokottnál is jobban tudott gondoskodni a repcéjérõl, kiemelkedõ termést és - a jó áraknak köszönhetõen – kiemelkedõ jövedelmet tudott realizálni.

Az idei, kedvező tapasztalatok mellett a világpiac jövőbeni kilátásai is biztatóak a hazai repcetermesztők számára:

  • A növényi olajok iránt világszerte fokozódó kereslet 12 év óta töretlen, ennek következtében az elmúlt 3 évben a világ olajos mag készletei 2,7 millió t-val csökkentek. A készleteket ismét a szokásos szintre kell emelni.
  • Szintén nagymértékben csökkentek a világ gabonakészletei. Arra lehet számítani, hogy az olajos növények terhére próbálják kiterjeszteni a gabonaterületeket az elkövetkezendő 2 évben, így ez ismételten jó hatással lesz az olajos növények és egyben a repce árakra is.
  • Dél-Amerikában egyre nagyobb gondot okoz egy, csak a szóját megtámadó gombabetegség, melynek leküzdése jelentős többletköltségekkel jár. Vélhetően ez a termelési kedv csökkenését, egyúttal a szójakínálat mérséklődését vonja maga után, ami szintén árstabilizáló hatású.
  • Kínában, Indiában és más ázsiai országokban olyan jelentős a növényi olaj felhasználás növekedése, hogy ezen az országok mezőgazdasága nem képes megoldani az önellátást, tovább fokozódik az importigény.
  • Európában egyre nagyobb szerepet kap a biodízel,  a német és francia sikereken felbuzdulva Csehország és Lengyelország után Svédországban, Dániában és Litvániában is elindították a biodízel programot. Németországban a betakarított termés mintegy 63%-a már a bioüzemanyag alapanyagát szolgálja.
  • A ny-európai szakértők az idei vetésre egyértelmûen a vetésforgó lehetséges maximumáig  javasolják megnövelni a repce vetésterületét.
  • Összességében tehát jó előjelekkel indulhatunk neki az idei repceszezonnak, de továbbra sem szabad elfeledkeznünk azon körülményekről, amelyek sok év átlagában jellemzik a magyarországi termesztést. Ezen, javarészt nem optimális körülmények között pedig továbbra is kiemelkedő fontosságú kérdés a helyes, a termesztés körülményeihez igazított fajtaválasztás és az azzal összhangban lévő alkalmazott technológia. A Saaten-Union folytatva az eddig elkezdett munkáját nem csak új fajták és hibridek elismertetésére törekszik, hanem olyan egyedülálló technológiai javaslatcsomagokat is készít, melyek lehetővé teszik, hogy jó körülmények között a fajtáiban rejlő genetikai potenciál maximálisan érvényre juthasson ill. kedvezőtlen körülmények között a lehető legmagasabb termésbiztonság   és minimális termelési rizikó jellemezze a termesztést. A Saaten-Union továbbra is Európa legkedveltebb, több százezer hektár vetésterületen bizonyított fajtáit és hibridjeit kínálja a magyar termelőknek. Az ARTUS, a BALDUR, a VECTRA vagy a legújabb MSL-hibrid, a KAPITAN ötvözi mindazon tulajdonságokat, melyeket az innovatív hibridnemesítés ma nyújtani tud: kiemelkedő termőképesség, magasszintû szárazság- és stressztûrőképesség, széles vetésidő intervallum, erőteljes fejlődési erély, kiváló télállóság. A KAPITAN és a BALDUR mindezek mellett , a legjobb fajtákkal is összemérhető magas olajtartalmukkal is javítják a termesztés jövedelmezőségét. MSL-hibridjeink glükozinolát-tartalma mélyen a határérték alatt van, így biztosított, hogy az az egyre szükségesebbé váló kéntrágyázás mellett sem emelkedik a max. 25 µmol/g értékesíthetőségi határérték fölé. 

    Hibridjeinkben megtestesülő agronómiai tulajdonságok biztosítják, hogy a legkülönbözőbb termőhelyi adottságok és időjárási körülmények között is nagyobb jövedelmezőség érhető el termesztésükkel. Magasabb vetőmagköltségük mindössze 1-1,5 q/ha terméstöbblettel ellensúlyozható.

     

    A hibridek jelentős térhódítása mellett azonban továbbra is érdemes figyelni a Saaten-Union fajtákra, mert azok termesztése is jelentős sikereket hozhat. Az egyre nagyobb népszerûségnek örvendő RASMUS mellett a legújabb elismerésû fajtáinkra hívjuk fel figyelmüket. A korai érésû, az átlagnál jelentősen alacsonyabb állományú, kiváló állóképességû DANTE valamint a rendkívül jó stressztûrőképességû és kiemelkedő fejlődési erélyû, korán virágzó VIKING az összehasonlító fajták termésszintjét több év átlagában jelentősen,  7-8%-kal múlták felül és kiváló télállóságról tettek tanúbizonyságot.  A VIKING tovább erősíti a Saaten-Union által oly fontosnak tartott és a felvásárlók által is egyre szigorúbban megkövetelt minőségi szemléletet, hiszen 12 µmol/g körüli glükozinolát-tartalma egyedülállóan alacsony a hazai repceszortimentben.

    A Saaten-Union technológiai innovációja az idei évben is tovább tart, hiszen hibridjeink mellett legkorszerûbb fajtáinkat is 3 ha elvetésére elegendő 100% élő csírát tartalmazó kiszerelésben hozzuk forgalomba. Fajtáink esetében ez 2,1 millió csíra/zsák, hibridjeinknél 1,5 millió csíra/zsák értéket jelent. Ezzel biztosított, hogy termelő abszolút biztonságban legyen annak megállapításakor, hogy az optimális állománysûrûség eléréséhez mennyi magot is kell elvetnie.

    Akik a Saaten-Union repcefajtáit és hibridjeit választják, biztosak lehetnek benne, hogy Európa vezető repcenemesítése mellett a kiemelkedő teljesítmény, a kompromisszumoktól mentes minőség, valamint a technológia és a fajtatulajdonságok összhangján alapuló  termésbiztonság mellett döntenek. Részletes fajtaleírásainkat, technológiai javaslatainkat keressék kollégáinknál ill. a vetőmag-forgalmazóknál.

     

    ELISME-

     

    ÉRÉS-

    TERMŐKÉ-

    OLAJTART.

    GLÜKOZI-

    NÖVÉNY-

    KIPUSZ-

     

    TÉLÁLLÓ-

     

    RÉS

    TÍPUS

    CSOPORT

    PESSÉG,

     

    NOLÁT-TART.

    MAGASSÁG,

    TULÁS,

    SÁG OMMI

     

    ÉVE

     

     

    T/HA

    %

    µmol/g

    CM

    %

    2002/2003

     

     

     

     

    OMMI 2001-2002

    (1-9)

    LENZO

    2000

    F

    korai

    3,33

    41,6

    20,0

    155

    10,0

    5,5

    DEXTER

    2000

    F

    korai

    3,30

    42,8

    22,5

    157

    10,7

    4,8

    DANTE

    2003

    F

    korai

    3,38

    42,3

    17,5

    153

    16,0

    6,4

    ORKÁN

    1998

    F

    középé.

    3,42

    43,0

    19,5

    157

    13,8

    3,6

    VALESCA

    1994

    F

    középé.

    2,94

    42,6

    24,5

    167

    14,0

    n.a.

    RASMUS

    2001

    F

    középé.

    3,41

    42,7

    15,4

    160

    14,0

    6,9

    VIKING

    2002

    F

    középé.

    3,40

    42,5

    12,5

    162

    7,2

    n.a.

    ARTUS

    2001

    MSL-H

    középé.

    3,71

    42,2

    17,2

    169

    13,8

    7,7

    BALDUR

    2002

    MSL-H

    középé.

    3,73

    43,2

    13,3

    171

    11,1

    7,2

    KAPITAN

    2003

    MSL-H

    középé.

    3,58

    42,6

    18,7

    157

    11,0

    6,0

    VECTRA

    2003

    O-H

    középé.

    3,68

    42,3

    21,3

    166

    3,9

    7,0

    F= fajta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    MSL-H= MSL-hibrid

     

     

     

     

     

     

     

     

    O-H= OGURA-hibrid

     

     

     

     

     

     

     

     

    n.a.= nincs adat, a vizsgálatban nem szerepelt

     

     

     

     

     

     

    télállóság:1=legrosszabb 9=legjobb

     

     

     

     

     

     

     

    www.saaten-union.hu

    A cikk szerzője: Blum Zoltán

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!