Megérkezett a McCormick zászlóshajója, a teljesen új ZTX nagytraktor sorozat.

Agro Napló
A néhány éve újjászületett de több, mint 150 éve a mezõgazdaság szolgálatában álló gyár gõzerõvel fejleszt, invesztál, aminek eredményeképpen a 2004-es évben számos újdonsággal áll az érdeklõdõk rendelkezésére.

A teljesen új ZTX nagytraktor család az angliai Doncasterben, a kiváló minőségû és a vásárlók által már jól ismert a CX, MC, MTX típusok gyártósorán készül. A sorozatnak három tagja van: ZTX 230-260-280 (max. teljesítmény 230-260-280 LE). Az erőforrás egy robosztus segédvázba épített 8,3 literes, 24 szelepes QSC Cummins dízelmotor elektronikus befecskendező rendszerrel. A segédváz speciális kialakításának köszönhetően még széles gumizás esetén is szûk fordulókört biztosít (5,75m).



A McCormick CX és MC sorozatai egy új, a Perkins 1100-as sorozatú, gazdaságos és az EURO III-as környezetvédelmi követelményeknek megfelelő erőforrással érkeznek. A sorozat tagjai a CX 75-85-95-105 (max. teljesítmény 73-83-90-101 LE). A CX jelenleg háromféle hajtómûvel rendelhető. A hagyományos „Syncro”, és a kétfokozatú Powershift mellett megjelent az új „XtraShift, mely egy terhelés alatt kapcsolható irányváltóval és háromfokozatú Powershifttel 24 előre és 24 hátra fokozatot biztosít.



Az MC sorozat immár jól ismert 6 hengeres „Power6” változatai kívánságra már rugózott mellső híddal is rendelhetőek.



Az MTX sorozat tagjai is jelentős fejlesztésen estek át, melyek közül a legfontosabb egy új 6,7 literes „β-Power” (Iveco-Cummins közös fejlesztés), az EURO III-as követelményeket kielégítő motorok használata. Ezen új motorok gazdaságosabbak, nagyobb nyomatékrugalmasságúak, olajcsere-periódusuk 500 üzemóra.



Az MTX 200-as, a sorozat legnagyobb tagja, a Cummins QSB 5,9 literes, 24 szelepes elektronikus befecskendezésû, 204 LE maximális teljesítményû, dinamikus, kedvező üzemanyag-felhasználású erőforrással érkezik.



Teljessé vált a LAVERDA M sorozata



A világszerte megbízhatóságáról, nagy teljesítményéről és kiváló munkaminőségéről ismert LAVERDA kombájngyár a 2004-es szezonra a teljes M sorozattal bővíti kínálatát, mely kategóriájában egy csúcssorozatnak számít.



A gép vágási, cséplési és tisztítási rendszere teljes mértékben megegyezik az előző LX, LXE szériákéval. A főbb különbségek a gép kezelhetőségében, a kabin kialakításában ill. kényelmi felszereltségében, a magtartály térfogatában, a motorteljesítményben és a külső megjelenésében rejlenek.



Főbb paraméterek:

LAVERDA kombájnok főbb paraméterei:
LXE-sorozat LXE 2150 LXE 2550 LXE 2860


Teljesítmény (LE)
210 Iveco 250 Caterpillar 275 Caterpillar


Szalmarázók száma (db)
5 5 6
Magtartálytérfogat (liter) 7000 7000 7500
M-sorozat M 303 M 304 M 305 M 306
Teljesítmény (LE) 240 Iveco 275 Caterpillar 275 Caterpillar 305 Caterpillar
Szalmarázók száma (db) 5 5 6 6
Magtartálytérfogat (liter) 8200 9000 8200 9000





Minden típus rendelkezik a Laverda által szabadalmaztatott PFR, MCS és kívánságra GSA rendszerekkel. Mit is jelentenek ezek?



PFR: A ferdefelhordó elülső részébe beépített, vezérelt ujjú behúzóhenger teljes szélességében egy egyenletes terményáramot biztosít a vágóasztaltól a cséplődobig, mely kedvező hatással van a cséplés, a leválasztás és a tisztítás folyamatára. Ezen kívül a szalmaszecska egyenletes terítése is biztosított.



MCS: „Kettő az egyben”, talán így lehetne a legjobban kifejezni és jellemezni ezen egyedülálló Laverda-megoldást. Gombnyomásra lehet a háromdobos kombájnt egydobossá alakítani, mely által maximálisan alkalmazkodik a különböző betakarítási körülményekhez.



GSA: A Laverda ezzel a rendszerrel a hagyományos „Terra Control” hosszirányú és „Lateral Float” keresztirányú vágóasztal talajkopírozó rendszert ötvözi és automatizálja. A vágási magasságot 50-180 mm közötti, tetszőlegesen beállított értéken, elektrohidraulikus vezérléssel automatikusan biztosítja.



Gyakorlati tapasztalatok alapján is alátámasztható, hogy a fenti rendszerek segítségével a LAVERDA kombájn munkaminősége tisztaság és szemtörés tekintetében kiváló, üzemanyag-fogyasztása nagyon kedvező. Minden kategória kifejezetten ajánlott bérvállalkozók számára is, hiszen típustól függően akár évi 900-1000 ha fölötti betakarítási teljesítménnyel is lehet kalkulálni!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszülettek az első LEADER döntések

Megszülettek az első LEADER döntések

Több mint 350 kérelem támogatásáról született döntés első körben a LEADER Program helyi fejlesztéseket támogató pályázatai esetében – adta hírül a sza...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!