Borkezelõ anyagok kiválasztása

Agro Napló
A borkezelõ anyagok közül legnagyobb választék a bentonitokból állnak rendelkezésünkre, amelyek ma már alapvetõ borászati segédanyagnak minõsül. A közelmúltban végzett összehasonlító vizsgálatok alapján ismertetjük a fontosabb bentonitokat és a velük kezelt Irsai Olivér bor összetételének alakulását.

A vizsgálatban összehasonlított bentonitok ismertetése

NaCalit eisenarm (2)

A NaCalit eisenarm nagyhatású nátrium-kálcium bázisú speciális bentonit granulátum. A NaCalit eisenarm stabilizálja a fehérjeanyagokat, adszorbeálja a csersavakat és más zavarosító anyagokat. Jól alkalmazható speciális, problémás esetek kezelésére, olyan esetekben, amikor magas a pH-érték ill. alacsony a savtartalom.

A NaCalit eisenarm-mal való kezelés a bentonittól szokatlan pelyhesítő tisztulást eredményez; ez különösen édes tartalékok és gyümölcslevek esetén fontos.

A tovább fejlesztett gyártási technológia következtében a NaCalit eisenarm különösen szegény vasban. Ez a tény kizárja, hogy a bentonittal való kezelés folyamán vasat vigyünk be a kezelendő borba, vagy gyümölcslébe.

Adagolása:

Az adagolási mennyiséget ajánlatos előkísérlettel meghatározni.

Irányadó adagolási mennyiség: 50-100 g/hl

Alkalmazása:

A NaCalit eisenarm-ot 3-5-szörös vízmennyiségbe szórjuk bele lassan, állandó keverés mellett. Legalább 12 órán át hagyjuk duzzadni, majd leülepedni, ezután öntsük le róla a felesleges vízmennyiséget. Az ily módon nyert NaCalit eisenarm-pépet állandó keverés mellett adjuk hozzá a kezelendő borhoz, vagy gyümölcsléhez.

E-Benton Extra (3)

Nagy hatékonyságú por alakú Na-bentonit. Használatát mustok és borok derítési és stabilizálási eljárásaihoz javasolják.

Az E-Benton Extra felülete negatív töltésû ez lehetővé teszi reakcióba lépését a mustban lévő pozitív töltésû anyagokkal, főként a negatív töltésû termolabilis fehérjékkel. A flokkulátum képződése és azt követő ülepedés során más kolloid részecskéket is magával ragad, pl.: polifenolokat.

Hatásai igen drasztikusak a botrityszes szőlőben megtalálható erőteljes oxidáló enzimekkel szemben.

Az alkoholos erjedés ideje alatt az E-Benton Extra hozzáadásával egy jó erjedést segítő anyagot nyerhetünk, mely megköti az esetleges erjedést gátló anyagokat és szilárd támaszt ad az élesztőknek és már a fermentáció során eltávolítja a későbbi zavarosodást okozó anyagokat. Az erjedés befejeződésével a borseprő ülepedését és tömörülését gyorsabbá teszi.

Az erjedés befejeződése után az E-Benton Extrá-val történő kezelés lehetővé teszi a vörösborok színező anyagainak nagyobb stabilitását, mivel jó hatásfokkal megköti az instabil polifenolokat, így csökkentve a borok barnatörésre való hajlamát. Mind a vörös, mind a fehérborok esetében a fehérje típusú anyagok kivonásával, meggátolja a zavarosodást és opálosodást.

Adagolás: Pihentetett boroknál 20-60 g/hl

Újboroknál és mustoknál 50-100 g/hl

Felhasználás

A bentonitot hideg vízben gondosan fel kell oldani (arány 1:10), közben alaposan keverni.

8-10 órán át duzzadni hagyni, még egyszer megkeverni, és körforgás közben a musthoz, vagy borhoz adagolni.

Bentonite Compact Due (4)

A Bentonite Compact Due különleges tisztaságú nátriumbentonit. Biztosítja a termolabilis fehérjék eltávolítását, a polifenolok adszorpcióját, így megakadályozza a barnatöréssel járó színváltozást.

A Compact Due kiváló technológiai tulajdonságainak köszönhetően jó duzzadó képességgel, valamint tisztító és stabilizáló hatással rendelkezik. Igen jól alkalmazható a szürkerothadást szenvedett szőlőfajták mustderítésénél is.

Borok és mustok derítése és stabilizálása során a felgyorsított üledékképzés és csökkentett mennyiségû üledék révén nyújt hasznos segítséget.

A felhasználást követően a Bentonite Compact Due nem hagy a borban kellemetlen szagokat és ízeket.

Adagolás: Mustoknál és újboroknál 70-150 g/hl

Pihentetett boroknál 40-100 g/hl

Flocul Benton (5)

A Flocul bentonit egy amerikai természetes bentonit. A nátrium- és kalciumtartalma közötti magas arány lehetővé teszi, hogy a Flocul bentonit magas duzzadási arányt érjen el. E tulajdonsága, a fizikai granulátum-szemcseformával együtt, lehetővé teszi a lassú, de egyenletes duzzadást csomóképződés nélkül.

A Flocul Benton ezen kívül deproteinizáló képességet kínál, a legjobb a szemcsés eredeti bentonitok között.

A Flocul Benton úgy mustra, mint az erjedésnél és a borra is alkalmazható.

  • Mustra: megfelelő musttisztításhoz. Alkalmazása drasztikusan csökkenti az oxidációs enzimeket, ezen kívül botrytiszes szőlőből származó mustok kezelésére is alkalmas.
  • Erjedésnél: használatával tiszta, átlátszó bort kapnak az erjedés végére.
  • Bornál: alkalmazásával könnyen elérhető a borok tisztítása és stabilizálása.

Adagolása: Mustokban 40-120 g/hl

Erjedéshez 20-40 g/hl

Borokban 40-100 g/hl

Felhasználás

A Flocul bentonitot vízben 1:10 aránnyal oldjuk fel és 12 órán át duzzasszuk, majd a bekeverés előtt homogenizáljuk az anyagot.

Majorbenton B (6)

A Majorbenton B kb. 90%-ban montmorillonitból áll, tisztasága megfelel a gyógyszeripari termékekkel szemben támasztott követelményeknek, egységes, szennyeződésmentes, világos színéről felismerhető. A Majorbenton B a borban az elektromosan negatív kolloidok jellemzőit veszi fel, ezáltal megköti a szuszpenzióban lévő pozitív töltéssel rendelkező kolloid fehérje részecskéket, amelyek az instabilitás fő okozói. Pasztőrözést követően az ilyen fehérjék a szobahőmérsékletre történő visszahûtéskor kicsapódnak.

A rezes kicsapódást előidéző proteidokat megköti, ezáltal hatásosan megvédi a borokat a rezes törés okozta zavarosodástól.

Az alacsony hőmérsékleten oldhatatlanná váló kolloid csersavas anyagok megkötésével megakadályozza a színanyagok kicsapódása miatt fellépő zavarosodást.

Adagolás: borokban 40-150 g/hl

mustokban 80-150 g/hl

gyümölcslevekben 50-150 g/hl

Felhasználás

Szuszpenzió készítéshez 10-15 rész víz szükséges és a duzzasztási idő 10-12 óra.

Bentogran (7)

Olyan granulált bentonit, amely kényelmes felhasználást tesz lehetővé, mert azonnal oldódik

A Bentogran előkészítése könnyû, néhány perc elegendő a feloldásra. A mûvelet alatt megfigyelhető az azonnali, gyors vízfelvétel.

15-15 perc múlva, enyhe homogenizálás után a Bentogran felhasználható.

Az üledék tömörségének következtében a termék rendkívül környezetkímélő, a maradvány anyagok mennyisége minimális.

A Bentogran nagy mennyiségû vizet vesz fel, duzzadási indexe 30-35 ml/2g, ez jelzi a rendkívüli adszorbeáló, kivételesen hatékony fehérje eltávolító tulajdonságát, ami különösen fontos kiemelkedő minőségû borok esetében. A normál bentonitokhoz képest kétharmadával kisebb a felhasználás. A kezelés környezetkímélő, mivel kevesebb a hulladék és nagyobb a derített bor visszanyerés.

Adagolás: 10-40 g/hlpróbaderítés alapján meghatározva

BW-200 (8)

A BW-200 jelû erősen lúgos kémhatású, amerikai eredetû bentonit ugyancsak általánosan használt szer a hazai borászatban. Duzzadóképessége az ismert bentonitoké között a legnagyobb. Vizes szuszpenzióban legalább 1:30-hoz bentonit-víz arány szükséges eredményes felhasználásához. A szuszpenzió készítése közben az anyag igen könnyen csomósodik. Tixotrop tulajdonságánál fogva alaktartó, csak erős rázásra vagy keverésre folyósodik el. Ezért mind az előkészítés, mind a felhasználás során hosszadalmas, gondos keverés szükséges. Nehéz kezelhetősége ellenére széleskörû üzemi felhasználását jó derítő és stabilizáló hatásának köszönheti. Adagolása 50-100g/hl.

1. táblázat: Különböző bentonitokkal

kezelt Irsai Olivér bor összetétele
  Derítőszer adag

g/hl
Üledék

cm³
Nefelo- érték PH Al

mg/l
Ca

mg/l
Fe

mg/l
K

mg/l
Mg

mg/l
Na

mg/l
Pb

mg/l
Alapbor     24,5 3,38 0,76 70,34 0,52 848,8 60,26 4,39 -
NaCalit 60 37 20 3,39 0,85 71,75 0,55 735,6 57,68 7,33 0,525
E-Benton Extra 90 95 16,5 3,39 0,76 71,55 0,70 718,6 56,92 7,84 0,607
Bentonite C.D. 90 71 18 3,40 0,81 73,17 1,05 727,6 58,70 7,63 -
Flocul Benton 90 57 18 3,39 1,02 71,96 0,70 715,2 55,47 8,37 0,584
Majorbenton B 90 112 12 3,40 0,72 68,93 0,63 689,3 55,25 15,33 -
Bentogran 60 86 11 3,40 0,76 69,43 0,71 711,8 54,23 13,22 -
BW-200 120 103 13,5 3,40 1,72 71,65 1,20 664,3 55,42 26,51 -
2. táblázat: Egyéb borkezelő anyagok

Antioxidánsok:

FERROBLOCK aszkorbinsav, citromsav, K-metabiszulfit oxidáció megelőzése, boroknál
STERILSOLFITO ammónium-biszulfit cefrék, mustok kénezése

Borkő kiválást elősegítő szerek:

CRISTALCREMOR S Kálium-tartarátok borkő kristályosítása, hûtés

közben
CRISTAL CALCIUM Kálium-(L), (DL)-tartarátok Ca-csökkentése, borkövek kristályosítása,

hûtés közben

Savcsökkentő szer:

TETRACOMPLEX Ca-, K-karbonát, K2-tartarát összetett savtompítószer

Aktív szén:

CARBONE SUPERATTIVO CP növényi szén erjesztésnél, színjavításra

Kolloid stabilizátor:

READY GUM gumiarábikum kolloidvédő, fémes törést akadályozó

szer

Borkő kiválást gátló szer:

METACREMOR 40+ észterezett metaborkősav borkő kiválást gátló szer
A

borászati termékek előállítása és kezelése során felhasználható

kiegészítő-, segéd- és adalék-anyagok
1. Kiegészítő anyagok (elsődlegesen

a javítást szolgálják)
1.1. Szőlőmust Borok édesítéséhez.
1.2. Sûrített must Mustjavításra, édesítésre.
1.3. Töményített must Mustjavításra, a bor cukortartalmának a

kialakítására.
1.4. Szén-dioxid (ásványi) Szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyöző

borhoz, habzóborhoz.

Egyéb borokhoz legfeljebb

2 g/l mennyiségben.
1.5. Szacharóz

(répacukor, nádcukor)
Mustjavításra legfeljebb

3 m/m%.
1.6. Tartósított must

(kénessavval)
Borok cukortartalmának

kialakítására.
1.7. Borkősav (L)

az MÉ 1-2-96/77 szerint
A savtartalom növelésére.

musthoz max. 1,5 g/l

borhoz max. 2,5 g/l
2. Segédanyagok felsorolása
2.1. Enzimkészítmények



pektinbontó enzimek

(pektinázok, poliszacharázok, hemicellulázok)



aroma feltárására

(glükozidázok)



szûrést elősegítő enzimek (glükanázok, pektinázok)
Must és cefre kezelésre.

Must és cefre kezelésre.

Must és cefre kezelésre.


2.2.
Oltóanyag



fajélesztő (aktív, szárított, folyékony szuszpenzió)



tejsavbaktérium

(liofilizált, aktív, szárított)


40 g/hl-ig.
2.3. Alkoholos erjedést aktiválók élelmiszer-ipari

minőségben

- Tiamin-hidroklorid
Legfeljebb 60 g/hl (6 mg/l) mennyiségben

(tiaminban kifejezve)
  -Diammónium-foszfát vagy ammónium-foszfát

vagy ammónium-tartarát* ammónium-szulfát*
30 g/hl (3 mg/l ) mennyiségben
  - Ammónium-szulfit vagy 20 g/hl (2 mg/l) menny.-ben
  ammónium-biszulfit vagy foszfátokkal együtt

legfeljebb
30 g/hl (3 mg/l) mennyiségben
  - élesztősejtfal-készítmény Legfeljebb 4 g/hl (0,4 mg/l) mennyiségben
  - inaktív élesztő  
     
2.5. Derítő- és ülepítő-szerek  
  - vizahólyag  
  - zselatin (étkezési) a 17/1999. (VI. 18.)

EüM rendelet szerint (fém és BSE mentes helyről származó)
 
  - cserzőanyag (borászati tannin)  
  - tojásfehérje (friss és szárított)  
  - kazein és kálium-kazeinátok  
  - MÉ 1-3-83/47 előírása szerint  
  - tejfehérje (lakralbumin), fölözött tej  
  - szilicium-dioxid, gél vagy kolloid oldat

formájában (kovasavszol 10-30%-os oldatban)*
 
     
  - bentonit

MÉ 1-2-2001/30
 
     
  - kaolin

MÉ 1-2-2001/30
 
     
  - sárgavérlúgsó Részletes szabályok a Bortörvény mellékletében
  - aktív szén

MÉ l-2-95/45
Színtelenítés illat- és ízhiba javítására*

Fehér szőlőmust és még erjedésben

levő fehérborok és fehérbor kezelésére 100 g/hl határértékig
  - polivinil-polipirrolidon (PVPP) Legfeljebb 80 g/hl (8 mg/l) mennyiségben
  - kalciumfitát Vörösborok kezelésére.
2.6. Rézszulfát Legfeljebb l,0 g/hl (1 mg/l) mennyiségben

kén-hidrogénes borok javításához.
2.7. Allil-izotiocianáttal átitatott

paraffin (floorstop)
Több mint 25 1-es térfogatú tárolók borfelszínének

mikrobiológiai védelméhez.
2.8. Gumiarábikum

MÉ 1-2-98/86 szerint
Stabilizáláshoz legfeljebb 30 g/hl ( 30

mg/l) mennyiségben.
2.9. Szûrőanyagok

- kovaföld

- perlit

- szûrőmembránok

- cellulózalapú szûrőanyagok
A szûrés hatékonyságának elősegítésére.
2. 10.

MÉ 1-2-2000/63 szerint
Nitrogén Védőgázként tárolásra vagy berendezések

előfeszítésére.
2.11. Argon

MÉ 1-2-2000/63
szerint Védőgázként tárolásra vagy

berendezések előfeszítésére.
2.13 . Égetett faforgács (csipsz) Ízkialakítás céljából borokhoz,  
2.14. *Vinil-imidazol és vinil-pirrolidon

kopolimer
Fémion-mentesítő és polifenol csökkentő

mûgyanta.
 
2.15. Oxigén Inert gázként használható mustflotáláshoz,

borok érésének, színstabilitás-kialakításának érdekében.
2.16. Ioncserélő mûgyanta (szulfonizált

vagy ammonizált sztirol nemkívánatos ízek eltávolítása céljából.
Finomított szőlőmust-sûrítmény

esetén,
  vagy benzoldivinil-kopolimerek)  
2.17. DL-borkősav (szőlősav),

valamint esetleges kálium-sója
Felesleges kalciumtartalom kicsapatására.
    Csak az OBI által szabályozott feltételek

mellett.
3. Adalékanyagok felsorolása    
3.1. Kénező anyag    
  - elemi kén (elégetve)

- ammónium-hidrogén-biszulfit

- kén-dioxid (cseppfolyósított is)

MÉ 1-2-96/77 szerint

- kálium-metabiszulfit

MÉ 1-2-96/77 szerint

- kálium-diszulfit vagy kálium-piroszulfit

MÉ 1-2-96/77 szerint

- kén-dioxid vegyületei

MÉ 1-2-96/77 szerint
meghatározott mennyiségi korlátozással

1500 mg/l mennyiségben must tartósítására.
3.2. Szorbinsav és kálium-szorbát

MÉ 1-2-96/77 szerint
Legfeljebb 60 g/hl mennyiségben must, 20

g/hl mennyiségben bor, szorbinsavra számítva, mikrobiológiai stabilizáláshoz.

Must tartósításához 500 mg/l mennyiségben,

szorbinsavra számítva.
3.3. Metaborkősav

MÉ 1-2-2001/30 szerint
Borkő-stabilizáláshoz, legfeljebb

10 g/hl mennyiségben.
3.4. L-Aszkorbinsav

MÉ 1-2-96/77 szerint
Legfeljebb 150 mg/l mennyiségben.
3.5. Citromsav

MÉ 1-2-96/77 szerint
A késztermék citromsavtartalma 1 g/l-t

nem haladhatja meg.
3.6. Kalcium-karbonát

MÉ 1-2-95/47

amely kis mennyiségben tartalmazhatja az

L(+)-borkősav és L(-)-almasav kettős kalciumsóját.
Savtompításhoz
3.7. Semleges kálium-tartarát, kálium bitartarát

MÉ 1-2-96/77

Kalcium bikarbonát,

Kalcium tartarát
borkőstabilizáláshoz
A

borászati termékek előállítása és kezelése során felhasználható

kiegészítő-, segéd- és adalékanyagok
2.3. Alkoholos erjedést aktiválók élelmiszeripari

minőségben



Tiamin-hidroklorid



Diammónium-foszfát vagy ammónium-foszfát vagy ammónium-tartarát*

ammónium-szulfát*



Ammónium-szulfit vagy



ammónium-biszulfit vagy foszfátokkal együtt legfeljebb



élesztősejtfal-készítmény



inaktív élesztő
Legfeljebb 60 g/hl (6 mg/l) mennyiségben

(tiaminban kifejezve).

30 g/hl (3 mg/l ) menny.-ben.

20 g/hl (2 mg/l) menny.-ben.

30 g/hl (3 mg/l) menny.-ben.

Legfeljebb 4 g/hl (0,4 mg/l) mennyiségben.
2.4. Derítő- és ülepítő-szerek  
 

vizahólyag
 
 

zselatin (étkezési) a 17/1999. (VI. 18.) EüM rendelet szerint (fém és

BSE- mentes helyről származó)
 
 

cserzőanyag

(borászati tannin)
 
 

tojásfehérje

(friss és szárított)
 
 

kazein és kálium-kazeinátok
 
 

MÉ 1-3-83/47 előírása szerint
 
 

tejfehérje (lakralbumin),

fölözött tej
 
 

szilicium-dioxid, gél vagy kolloid-oldat formájában

(kovasavszol 10-30%-os oldatban)*
 
2. 10.

MÉ 1-2-2000/63 szerint
Nitrogén Védőgázként tárolásra vagy berendezések

előfeszítésére.
2.11. Argon

MÉ 1-2-2000/63
szerint Védőgázként tárolásra vagy

berendezések előfeszítésére.
2.13 . Égetett faforgács (csipsz) Ízkialakítás céljából borokhoz,  
2.14. *Vinil-imidazol és vinil-pirrolidon

kopolimer
Fémion-mentesítő és polifenol csökkentő

mûgyanta.
 
2.15. Oxigén Inert gázként használható mustflotáláshoz,

borok érésének, színstabilitás-kialakításának érdekében.
2.16. Ioncserélő mûgyanta (szulfonizált

vagy ammonizált sztirol nemkívánatos ízek eltávolítása céljából.
Finomított szőlőmust-sûrítmény

esetén,
  vagy benzoldivinil-kopolimerek)  
2.17. DL-borkősav (szőlősav),

valamint esetleges kálium-sója
Felesleges kalciumtartalom kicsapatására.
    Csak az OBI által szabályozott feltételek

mellett.
3. Adalékanyagok felsorolása    
3.1. Kénező anyag    
  - elemi kén (elégetve)

- ammónium-hidrogén-biszulfit

- kén-dioxid (cseppfolyósított is)

MÉ 1-2-96/77 szerint

- kálium-metabiszulfit

MÉ 1-2-96/77 szerint

- kálium-diszulfit vagy kálium-piroszulfit

MÉ 1-2-96/77 szerint

- kén-dioxid vegyületei

MÉ 1-2-96/77 szerint
meghatározott mennyiségi korlátozással

1500 mg/l mennyiségben must tartósítására.
3.2. Szorbinsav és kálium-szorbát

MÉ 1-2-96/77 szerint
Legfeljebb 60 g/hl mennyiségben must, 20

g/hl mennyiségben bor, szorbinsavra számítva, mikrobiológiai stabilizáláshoz.

Must tartósításához 500 mg/l mennyiségben,

szorbinsavra számítva.
3.3. Metaborkősav

MÉ 1-2-2001/30 szerint
Borkő-stabilizáláshoz, legfeljebb

10 g/hl mennyiségben.
3.4. L-Aszkorbinsav

MÉ 1-2-96/77 szerint
Legfeljebb 150 mg/l mennyiségben.
3.5. Citromsav

MÉ 1-2-96/77 szerint
A késztermék citromsavtartalma 1 g/l-t

nem haladhatja meg.
3.6. Kalcium-karbonát

MÉ 1-2-95/47

amely kis mennyiségben tartalmazhatja az

L(+)-borkősav és L(-)-almasav kettős kalciumsóját.
Savtompításhoz
3.7. Semleges kálium-tartarát, kálium bitartarát

MÉ 1-2-96/77

Kalcium bikarbonát,

Kalcium tartarát
borkőstabilizáláshoz
A

borászati termékek előállítása és kezelése során felhasználható

kiegészítő, segéd és adalék anyagok
2.4

bentonit

MÉ 1-2-2001/30
 
 

kaolin

MÉ 1-2-2001/30
 
 

sárgavérlúgsó



 
Részletes szabályok a Bortörvény mellékletében
 

aktív szén

MÉ l-2-95/45

Színtelenítés illat- és ízhiba javítására*

Fehér szőlőmust és még erjedésben

levő fehérborok és fehérbor kezelésére 100 g/hl határértékig –

polivinil-polipirrolidon

(PVPP)Legfeljebb 80 g/hl (8 mg/l) mennyiségben –

kalciumfitátVörösborok kezelésére.2.5.RézszulfátLegfeljebb l,0 g/hl (1 mg/l) mennyiségben

kén-hidrogénes borok javításához.2.6.Allil-izotiocianáttal átitatott

paraffin (floorstop)Több mint 25 1-es térfogatú tárolók borfelszínének

mikrobiológiai védelméhez.2.7.Gumiarábikum

MÉ 1-2-98/86 szerintStabilizáláshoz legfeljebb 30 g/hl ( 30

mg/l) mennyiségben.2.8.Szûrőanyagok



kovaföld



perlit



szûrőmembránok



cellulózalapú szûrőanyagokA szûrés hatékonyságának elősegítésére.2. 9.Nitrogén

MÉ 1-2-2000/63 szerintVédőgázként tárolásra vagy berendezések

előfeszítésére.2.10.Argon

MÉ 1-2-2000/63 szerintVédőgázként tárolásra vagy berendezések

előfeszítésére.2.11 .Égetett faforgács (csipsz)Ízkialakítás céljából borokhoz,2.12.*Vinil-imidazol és vinil-pir­rolidon kopolimerFémion-mentesítő és poli­fenol csökkentő

mûgyanta.

2.13.Oxigén

Inert gázként használható mustflotáláshoz,

borok érésének, színstabilitás-kialakításának érdekében.3. Adalékanyagok felsorolása  3.1. Kénező anyag   - elemi kén (elégetve)

- ammónium-hidrogén-biszulfit

- kén-dioxid (cseppfolyósított is)

MÉ 1-2-96/77 szerint

- kálium-metabiszulfit

MÉ 1-2-96/77 szerint

- kálium-diszulfit vagy kálium-piroszulfit

MÉ 1-2-96/77 szerint

- kén-dioxid vegyületei

MÉ 1-2-96/77 szerintmeghatározott mennyiségi korlátozással

1500 mg/l mennyiségben must tartósítására.3.2.Szorbinsav és kálium-szorbát

MÉ 1-2-96/77 szerintLegfeljebb 60 g/hl mennyiségben must, 20

g/hl mennyiségben bor, szorbinsavra számítva, mikrobiológiai stabilizáláshoz.

Must tartósításához 500 mg/l mennyiségben,

szorbinsavra számítva.3.3.Metaborkősav

MÉ 1-2-2001/30 szerintBorkő-stabilizáláshoz, legfeljebb

10 g/hl mennyiségben.3.4.L-Aszkorbinsav

MÉ 1-2-96/77 szerintLegfeljebb 150 mg/l mennyiségben.3.5.Citromsav

MÉ 1-2-96/77 szerintA késztermék citromsavtartalma 1 g/l-t

nem haladhatja meg.3.6.Kalcium-karbonát

MÉ 1-2-95/47

amely kis mennyiségben tartalmazhatja az

L(+)-borkősav és L(-)-almasav kettős kalciumsóját.Savtompításhoz3.7.Semleges kálium-tartarát, kálium bitartarát

MÉ 1-2-96/77

Kalcium bikarbonát,

Kalcium tartarátborkőstabilizáláshoz

A

borászati termékek előállítása és kezelése során felhasználható

kiegészítő, segéd és adalék anyagok
2.14. Ioncserélő mûgyanta (szulfo­nizált,

vagy ammonizált sztirol vagy benzol­divinil-kopolimerek)
Finomított szőlőmust-sûrítmény

esetén nem kívánatos ízek eltávolítása céljából,
2.15. DL-borkősav (szőlősav),

valamint esetleges kálium-sója
Felesleges kalciumtartalom kicsapatására.

Csak az OBI által szabályozott feltételek

mellett.
3. Adalékanyagok felsorolása
3.1. Kénező anyag
 

elemi kén (elégetve)



ammónium-hidrogén-biszulfit



kén-dioxid (cseppfolyósított is) MÉ 1-2-96/77 szerint



kálium-metabiszulfit

MÉ 1-2-96/77 szerint



kálium-diszulfit vagy kálium- piroszulfit

MÉ 1-2-96/77 szerint



kén-dioxid vegyületei

MÉ 1-2-96/77 szerint
meghatározott mennyiségi korlátozással.

1500 mg/l mennyiségben must tartósítására.
3.2. Szorbinsav és kálium-szorbát

MÉ 1-2-96/77 szerint
Legfeljebb 60 g/hl meny­nyiségben must,

20 g/hl mennyiségben bor, szor­binsavra számítva, mikrobiológiai stabilizáláshoz.

Must tartósításához 500 mg/l mennyiségben,

szor­binsavra számítva.
3.3. Metaborkősav

MÉ 1-2-2001/30 szerint
Borkő-stabilizáláshoz, legfeljebb

10 g/hl meny- nyiségben.
3.4. L-Aszkorbinsav

MÉ 1-2-96/77 szerint
Legfeljebb 150 mg/l mennyiségben.
3.5. Citromsav

MÉ 1-2-96/77 szerint
A késztermék citromsavtartalma 1 g/l-t

nem haladhatja meg.
3.6. Kalcium-karbonát

MÉ 1-2-95/47.

amely kis mennyiségben tartalmazhatja az

L(+)-borkősav és L(-)-almasav kettős kalciumsóját.
Savtompításhoz.


3.7.
Semleges kálium-tartarát,

kálium-bitartarát

MÉ 1-2-96/77

Kalcium-bikarbonát,

Kalcium-tartarát


Borkőstabilizáláshoz.

Dr. Janky Ferenc

Németh Csaba

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!