A vizsgálatban összehasonlított bentonitok ismertetése
NaCalit eisenarm (2)
A NaCalit eisenarm nagyhatású nátrium-kálcium bázisú speciális bentonit granulátum. A NaCalit eisenarm stabilizálja a fehérjeanyagokat, adszorbeálja a csersavakat és más zavarosító anyagokat. Jól alkalmazható speciális, problémás esetek kezelésére, olyan esetekben, amikor magas a pH-érték ill. alacsony a savtartalom.
A NaCalit eisenarm-mal való kezelés a bentonittól szokatlan pelyhesítő tisztulást eredményez; ez különösen édes tartalékok és gyümölcslevek esetén fontos.
A tovább fejlesztett gyártási technológia következtében a NaCalit eisenarm különösen szegény vasban. Ez a tény kizárja, hogy a bentonittal való kezelés folyamán vasat vigyünk be a kezelendő borba, vagy gyümölcslébe.
Adagolása:
Az adagolási mennyiséget ajánlatos előkísérlettel meghatározni.
Irányadó adagolási mennyiség: 50-100 g/hl
Alkalmazása:
A NaCalit eisenarm-ot 3-5-szörös vízmennyiségbe szórjuk bele lassan, állandó keverés mellett. Legalább 12 órán át hagyjuk duzzadni, majd leülepedni, ezután öntsük le róla a felesleges vízmennyiséget. Az ily módon nyert NaCalit eisenarm-pépet állandó keverés mellett adjuk hozzá a kezelendő borhoz, vagy gyümölcsléhez.
E-Benton Extra (3)
Nagy hatékonyságú por alakú Na-bentonit. Használatát mustok és borok derítési és stabilizálási eljárásaihoz javasolják.
Az E-Benton Extra felülete negatív töltésû ez lehetővé teszi reakcióba lépését a mustban lévő pozitív töltésû anyagokkal, főként a negatív töltésû termolabilis fehérjékkel. A flokkulátum képződése és azt követő ülepedés során más kolloid részecskéket is magával ragad, pl.: polifenolokat.
Hatásai igen drasztikusak a botrityszes szőlőben megtalálható erőteljes oxidáló enzimekkel szemben.
Az alkoholos erjedés ideje alatt az E-Benton Extra hozzáadásával egy jó erjedést segítő anyagot nyerhetünk, mely megköti az esetleges erjedést gátló anyagokat és szilárd támaszt ad az élesztőknek és már a fermentáció során eltávolítja a későbbi zavarosodást okozó anyagokat. Az erjedés befejeződésével a borseprő ülepedését és tömörülését gyorsabbá teszi.
Az erjedés befejeződése után az E-Benton Extrá-val történő kezelés lehetővé teszi a vörösborok színező anyagainak nagyobb stabilitását, mivel jó hatásfokkal megköti az instabil polifenolokat, így csökkentve a borok barnatörésre való hajlamát. Mind a vörös, mind a fehérborok esetében a fehérje típusú anyagok kivonásával, meggátolja a zavarosodást és opálosodást.
Adagolás: Pihentetett boroknál 20-60 g/hl
Újboroknál és mustoknál 50-100 g/hl
Felhasználás
A bentonitot hideg vízben gondosan fel kell oldani (arány 1:10), közben alaposan keverni.
8-10 órán át duzzadni hagyni, még egyszer megkeverni, és körforgás közben a musthoz, vagy borhoz adagolni.
Bentonite Compact Due (4)
A Bentonite Compact Due különleges tisztaságú nátriumbentonit. Biztosítja a termolabilis fehérjék eltávolítását, a polifenolok adszorpcióját, így megakadályozza a barnatöréssel járó színváltozást.
A Compact Due kiváló technológiai tulajdonságainak köszönhetően jó duzzadó képességgel, valamint tisztító és stabilizáló hatással rendelkezik. Igen jól alkalmazható a szürkerothadást szenvedett szőlőfajták mustderítésénél is.
Borok és mustok derítése és stabilizálása során a felgyorsított üledékképzés és csökkentett mennyiségû üledék révén nyújt hasznos segítséget.
A felhasználást követően a Bentonite Compact Due nem hagy a borban kellemetlen szagokat és ízeket.
Adagolás: Mustoknál és újboroknál 70-150 g/hl
Pihentetett boroknál 40-100 g/hl
Flocul Benton (5)
A Flocul bentonit egy amerikai természetes bentonit. A nátrium- és kalciumtartalma közötti magas arány lehetővé teszi, hogy a Flocul bentonit magas duzzadási arányt érjen el. E tulajdonsága, a fizikai granulátum-szemcseformával együtt, lehetővé teszi a lassú, de egyenletes duzzadást csomóképződés nélkül.
A Flocul Benton ezen kívül deproteinizáló képességet kínál, a legjobb a szemcsés eredeti bentonitok között.
A Flocul Benton úgy mustra, mint az erjedésnél és a borra is alkalmazható.
- Mustra: megfelelő musttisztításhoz. Alkalmazása drasztikusan csökkenti az oxidációs enzimeket, ezen kívül botrytiszes szőlőből származó mustok kezelésére is alkalmas.
- Erjedésnél: használatával tiszta, átlátszó bort kapnak az erjedés végére.
- Bornál: alkalmazásával könnyen elérhető a borok tisztítása és stabilizálása.
Adagolása: Mustokban 40-120 g/hl
Erjedéshez 20-40 g/hl
Borokban 40-100 g/hl
Felhasználás
A Flocul bentonitot vízben 1:10 aránnyal oldjuk fel és 12 órán át duzzasszuk, majd a bekeverés előtt homogenizáljuk az anyagot.
Majorbenton B (6)
A Majorbenton B kb. 90%-ban montmorillonitból áll, tisztasága megfelel a gyógyszeripari termékekkel szemben támasztott követelményeknek, egységes, szennyeződésmentes, világos színéről felismerhető. A Majorbenton B a borban az elektromosan negatív kolloidok jellemzőit veszi fel, ezáltal megköti a szuszpenzióban lévő pozitív töltéssel rendelkező kolloid fehérje részecskéket, amelyek az instabilitás fő okozói. Pasztőrözést követően az ilyen fehérjék a szobahőmérsékletre történő visszahûtéskor kicsapódnak.
A rezes kicsapódást előidéző proteidokat megköti, ezáltal hatásosan megvédi a borokat a rezes törés okozta zavarosodástól.
Az alacsony hőmérsékleten oldhatatlanná váló kolloid csersavas anyagok megkötésével megakadályozza a színanyagok kicsapódása miatt fellépő zavarosodást.
Adagolás: borokban 40-150 g/hl
mustokban 80-150 g/hl
gyümölcslevekben 50-150 g/hl
Felhasználás
Szuszpenzió készítéshez 10-15 rész víz szükséges és a duzzasztási idő 10-12 óra.
Bentogran (7)
Olyan granulált bentonit, amely kényelmes felhasználást tesz lehetővé, mert azonnal oldódik
A Bentogran előkészítése könnyû, néhány perc elegendő a feloldásra. A mûvelet alatt megfigyelhető az azonnali, gyors vízfelvétel.
15-15 perc múlva, enyhe homogenizálás után a Bentogran felhasználható.
Az üledék tömörségének következtében a termék rendkívül környezetkímélő, a maradvány anyagok mennyisége minimális.
A Bentogran nagy mennyiségû vizet vesz fel, duzzadási indexe 30-35 ml/2g, ez jelzi a rendkívüli adszorbeáló, kivételesen hatékony fehérje eltávolító tulajdonságát, ami különösen fontos kiemelkedő minőségû borok esetében. A normál bentonitokhoz képest kétharmadával kisebb a felhasználás. A kezelés környezetkímélő, mivel kevesebb a hulladék és nagyobb a derített bor visszanyerés.
Adagolás: 10-40 g/hlpróbaderítés alapján meghatározva
BW-200 (8)
A BW-200 jelû erősen lúgos kémhatású, amerikai eredetû bentonit ugyancsak általánosan használt szer a hazai borászatban. Duzzadóképessége az ismert bentonitoké között a legnagyobb. Vizes szuszpenzióban legalább 1:30-hoz bentonit-víz arány szükséges eredményes felhasználásához. A szuszpenzió készítése közben az anyag igen könnyen csomósodik. Tixotrop tulajdonságánál fogva alaktartó, csak erős rázásra vagy keverésre folyósodik el. Ezért mind az előkészítés, mind a felhasználás során hosszadalmas, gondos keverés szükséges. Nehéz kezelhetősége ellenére széleskörû üzemi felhasználását jó derítő és stabilizáló hatásának köszönheti. Adagolása 50-100g/hl.
1. táblázat: Különböző bentonitokkal kezelt Irsai Olivér bor összetétele |
|||||||||||
Derítőszer adag g/hl |
Üledék cm³ |
Nefelo- érték | PH | Al mg/l |
Ca mg/l |
Fe mg/l |
K mg/l |
Mg mg/l |
Na mg/l |
Pb mg/l |
|
Alapbor | 24,5 | 3,38 | 0,76 | 70,34 | 0,52 | 848,8 | 60,26 | 4,39 | - | ||
NaCalit | 60 | 37 | 20 | 3,39 | 0,85 | 71,75 | 0,55 | 735,6 | 57,68 | 7,33 | 0,525 |
E-Benton Extra | 90 | 95 | 16,5 | 3,39 | 0,76 | 71,55 | 0,70 | 718,6 | 56,92 | 7,84 | 0,607 |
Bentonite C.D. | 90 | 71 | 18 | 3,40 | 0,81 | 73,17 | 1,05 | 727,6 | 58,70 | 7,63 | - |
Flocul Benton | 90 | 57 | 18 | 3,39 | 1,02 | 71,96 | 0,70 | 715,2 | 55,47 | 8,37 | 0,584 |
Majorbenton B | 90 | 112 | 12 | 3,40 | 0,72 | 68,93 | 0,63 | 689,3 | 55,25 | 15,33 | - |
Bentogran | 60 | 86 | 11 | 3,40 | 0,76 | 69,43 | 0,71 | 711,8 | 54,23 | 13,22 | - |
BW-200 | 120 | 103 | 13,5 | 3,40 | 1,72 | 71,65 | 1,20 | 664,3 | 55,42 | 26,51 | - |
2. táblázat: Egyéb borkezelő anyagok | ||
Antioxidánsok: |
||
FERROBLOCK | aszkorbinsav, citromsav, K-metabiszulfit | oxidáció megelőzése, boroknál |
STERILSOLFITO | ammónium-biszulfit | cefrék, mustok kénezése |
Borkő kiválást elősegítő szerek: |
||
CRISTALCREMOR S | Kálium-tartarátok | borkő kristályosítása, hûtés közben |
CRISTAL CALCIUM | Kálium-(L), (DL)-tartarátok | Ca-csökkentése, borkövek kristályosítása, hûtés közben |
Savcsökkentő szer: |
||
TETRACOMPLEX | Ca-, K-karbonát, K2-tartarát | összetett savtompítószer |
Aktív szén: |
||
CARBONE SUPERATTIVO CP | növényi szén | erjesztésnél, színjavításra |
Kolloid stabilizátor: |
||
READY GUM | gumiarábikum | kolloidvédő, fémes törést akadályozó szer |
Borkő kiválást gátló szer: |
||
METACREMOR 40+ | észterezett metaborkősav | borkő kiválást gátló szer |
A borászati termékek előállítása és kezelése során felhasználható kiegészítő-, segéd- és adalék-anyagok |
||
1. | Kiegészítő anyagok (elsődlegesen a javítást szolgálják) |
|
1.1. | Szőlőmust | Borok édesítéséhez. |
1.2. | Sûrített must | Mustjavításra, édesítésre. |
1.3. | Töményített must | Mustjavításra, a bor cukortartalmának a kialakítására. |
1.4. | Szén-dioxid (ásványi) | Szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyöző borhoz, habzóborhoz. Egyéb borokhoz legfeljebb 2 g/l mennyiségben. |
1.5. | Szacharóz (répacukor, nádcukor) |
Mustjavításra legfeljebb 3 m/m%. |
1.6. | Tartósított must (kénessavval) |
Borok cukortartalmának kialakítására. |
1.7. | Borkősav (L) az MÉ 1-2-96/77 szerint |
A savtartalom növelésére. musthoz max. 1,5 g/l borhoz max. 2,5 g/l |
2. | Segédanyagok felsorolása | |
2.1. | Enzimkészítmények – pektinbontó enzimek (pektinázok, poliszacharázok, hemicellulázok) – aroma feltárására (glükozidázok) – szûrést elősegítő enzimek (glükanázok, pektinázok) |
Must és cefre kezelésre. Must és cefre kezelésre. Must és cefre kezelésre. |
2.2. |
Oltóanyag – fajélesztő (aktív, szárított, folyékony szuszpenzió) – tejsavbaktérium (liofilizált, aktív, szárított) |
40 g/hl-ig. |
2.3. | Alkoholos erjedést aktiválók élelmiszer-ipari minőségben - Tiamin-hidroklorid |
Legfeljebb 60 g/hl (6 mg/l) mennyiségben (tiaminban kifejezve) |
-Diammónium-foszfát vagy ammónium-foszfát vagy ammónium-tartarát* ammónium-szulfát* |
30 g/hl (3 mg/l ) mennyiségben | |
- Ammónium-szulfit vagy | 20 g/hl (2 mg/l) menny.-ben | |
ammónium-biszulfit vagy foszfátokkal együtt legfeljebb |
30 g/hl (3 mg/l) mennyiségben | |
- élesztősejtfal-készítmény | Legfeljebb 4 g/hl (0,4 mg/l) mennyiségben | |
- inaktív élesztő | ||
2.5. | Derítő- és ülepítő-szerek | |
- vizahólyag | ||
- zselatin (étkezési) a 17/1999. (VI. 18.) EüM rendelet szerint (fém és BSE mentes helyről származó) |
||
- cserzőanyag (borászati tannin) | ||
- tojásfehérje (friss és szárított) | ||
- kazein és kálium-kazeinátok | ||
- MÉ 1-3-83/47 előírása szerint | ||
- tejfehérje (lakralbumin), fölözött tej | ||
- szilicium-dioxid, gél vagy kolloid oldat formájában (kovasavszol 10-30%-os oldatban)* |
||
- bentonit MÉ 1-2-2001/30 |
||
- kaolin MÉ 1-2-2001/30 |
||
- sárgavérlúgsó | Részletes szabályok a Bortörvény mellékletében | |
- aktív szén MÉ l-2-95/45 |
Színtelenítés illat- és ízhiba javítására* Fehér szőlőmust és még erjedésben levő fehérborok és fehérbor kezelésére 100 g/hl határértékig |
|
- polivinil-polipirrolidon (PVPP) | Legfeljebb 80 g/hl (8 mg/l) mennyiségben | |
- kalciumfitát | Vörösborok kezelésére. | |
2.6. | Rézszulfát | Legfeljebb l,0 g/hl (1 mg/l) mennyiségben kén-hidrogénes borok javításához. |
2.7. | Allil-izotiocianáttal átitatott paraffin (floorstop) |
Több mint 25 1-es térfogatú tárolók borfelszínének mikrobiológiai védelméhez. |
2.8. | Gumiarábikum MÉ 1-2-98/86 szerint |
Stabilizáláshoz legfeljebb 30 g/hl ( 30 mg/l) mennyiségben. |
2.9. | Szûrőanyagok - kovaföld - perlit - szûrőmembránok - cellulózalapú szûrőanyagok |
A szûrés hatékonyságának elősegítésére. |
2. 10. MÉ 1-2-2000/63 szerint |
Nitrogén | Védőgázként tárolásra vagy berendezések előfeszítésére. |
2.11. | Argon MÉ 1-2-2000/63 |
szerint Védőgázként tárolásra vagy berendezések előfeszítésére. |
2.13 . Égetett faforgács (csipsz) | Ízkialakítás céljából borokhoz, | |
2.14. *Vinil-imidazol és vinil-pirrolidon kopolimer |
Fémion-mentesítő és polifenol csökkentő mûgyanta. |
|
2.15. | Oxigén | Inert gázként használható mustflotáláshoz, borok érésének, színstabilitás-kialakításának érdekében. |
2.16. | Ioncserélő mûgyanta (szulfonizált vagy ammonizált sztirol nemkívánatos ízek eltávolítása céljából. |
Finomított szőlőmust-sûrítmény esetén, |
vagy benzoldivinil-kopolimerek) | ||
2.17. | DL-borkősav (szőlősav), valamint esetleges kálium-sója |
Felesleges kalciumtartalom kicsapatására. |
Csak az OBI által szabályozott feltételek mellett. |
||
3. Adalékanyagok felsorolása | ||
3.1. Kénező anyag | ||
- elemi kén (elégetve) - ammónium-hidrogén-biszulfit - kén-dioxid (cseppfolyósított is) MÉ 1-2-96/77 szerint - kálium-metabiszulfit MÉ 1-2-96/77 szerint - kálium-diszulfit vagy kálium-piroszulfit MÉ 1-2-96/77 szerint - kén-dioxid vegyületei MÉ 1-2-96/77 szerint |
meghatározott mennyiségi korlátozással 1500 mg/l mennyiségben must tartósítására. |
|
3.2. | Szorbinsav és kálium-szorbát MÉ 1-2-96/77 szerint |
Legfeljebb 60 g/hl mennyiségben must, 20 g/hl mennyiségben bor, szorbinsavra számítva, mikrobiológiai stabilizáláshoz. Must tartósításához 500 mg/l mennyiségben, szorbinsavra számítva. |
3.3. | Metaborkősav MÉ 1-2-2001/30 szerint |
Borkő-stabilizáláshoz, legfeljebb 10 g/hl mennyiségben. |
3.4. | L-Aszkorbinsav MÉ 1-2-96/77 szerint |
Legfeljebb 150 mg/l mennyiségben. |
3.5. | Citromsav MÉ 1-2-96/77 szerint |
A késztermék citromsavtartalma 1 g/l-t nem haladhatja meg. |
3.6. | Kalcium-karbonát MÉ 1-2-95/47 amely kis mennyiségben tartalmazhatja az L(+)-borkősav és L(-)-almasav kettős kalciumsóját. |
Savtompításhoz |
3.7. | Semleges kálium-tartarát, kálium bitartarát MÉ 1-2-96/77 Kalcium bikarbonát, Kalcium tartarát |
borkőstabilizáláshoz |
A borászati termékek előállítása és kezelése során felhasználható kiegészítő-, segéd- és adalékanyagok |
||
2.3. | Alkoholos erjedést aktiválók élelmiszeripari minőségben – Tiamin-hidroklorid – Diammónium-foszfát vagy ammónium-foszfát vagy ammónium-tartarát* ammónium-szulfát* – Ammónium-szulfit vagy – ammónium-biszulfit vagy foszfátokkal együtt legfeljebb – élesztősejtfal-készítmény – inaktív élesztő |
Legfeljebb 60 g/hl (6 mg/l) mennyiségben (tiaminban kifejezve). 30 g/hl (3 mg/l ) menny.-ben. 20 g/hl (2 mg/l) menny.-ben. 30 g/hl (3 mg/l) menny.-ben. Legfeljebb 4 g/hl (0,4 mg/l) mennyiségben. |
2.4. | Derítő- és ülepítő-szerek | |
– vizahólyag |
||
– zselatin (étkezési) a 17/1999. (VI. 18.) EüM rendelet szerint (fém és BSE- mentes helyről származó) |
||
– cserzőanyag (borászati tannin) |
||
– tojásfehérje (friss és szárított) |
||
– kazein és kálium-kazeinátok |
||
– MÉ 1-3-83/47 előírása szerint |
||
– tejfehérje (lakralbumin), fölözött tej |
||
– szilicium-dioxid, gél vagy kolloid-oldat formájában (kovasavszol 10-30%-os oldatban)* |
||
2. 10. MÉ 1-2-2000/63 szerint |
Nitrogén | Védőgázként tárolásra vagy berendezések előfeszítésére. |
2.11. | Argon MÉ 1-2-2000/63 |
szerint Védőgázként tárolásra vagy berendezések előfeszítésére. |
2.13 . Égetett faforgács (csipsz) | Ízkialakítás céljából borokhoz, | |
2.14. *Vinil-imidazol és vinil-pirrolidon kopolimer |
Fémion-mentesítő és polifenol csökkentő mûgyanta. |
|
2.15. | Oxigén | Inert gázként használható mustflotáláshoz, borok érésének, színstabilitás-kialakításának érdekében. |
2.16. | Ioncserélő mûgyanta (szulfonizált vagy ammonizált sztirol nemkívánatos ízek eltávolítása céljából. |
Finomított szőlőmust-sûrítmény esetén, |
vagy benzoldivinil-kopolimerek) | ||
2.17. | DL-borkősav (szőlősav), valamint esetleges kálium-sója |
Felesleges kalciumtartalom kicsapatására. |
Csak az OBI által szabályozott feltételek mellett. |
||
3. Adalékanyagok felsorolása | ||
3.1. Kénező anyag | ||
- elemi kén (elégetve) - ammónium-hidrogén-biszulfit - kén-dioxid (cseppfolyósított is) MÉ 1-2-96/77 szerint - kálium-metabiszulfit MÉ 1-2-96/77 szerint - kálium-diszulfit vagy kálium-piroszulfit MÉ 1-2-96/77 szerint - kén-dioxid vegyületei MÉ 1-2-96/77 szerint |
meghatározott mennyiségi korlátozással 1500 mg/l mennyiségben must tartósítására. |
|
3.2. | Szorbinsav és kálium-szorbát MÉ 1-2-96/77 szerint |
Legfeljebb 60 g/hl mennyiségben must, 20 g/hl mennyiségben bor, szorbinsavra számítva, mikrobiológiai stabilizáláshoz. Must tartósításához 500 mg/l mennyiségben, szorbinsavra számítva. |
3.3. | Metaborkősav MÉ 1-2-2001/30 szerint |
Borkő-stabilizáláshoz, legfeljebb 10 g/hl mennyiségben. |
3.4. | L-Aszkorbinsav MÉ 1-2-96/77 szerint |
Legfeljebb 150 mg/l mennyiségben. |
3.5. | Citromsav MÉ 1-2-96/77 szerint |
A késztermék citromsavtartalma 1 g/l-t nem haladhatja meg. |
3.6. | Kalcium-karbonát MÉ 1-2-95/47 amely kis mennyiségben tartalmazhatja az L(+)-borkősav és L(-)-almasav kettős kalciumsóját. |
Savtompításhoz |
3.7. | Semleges kálium-tartarát, kálium bitartarát MÉ 1-2-96/77 Kalcium bikarbonát, Kalcium tartarát |
borkőstabilizáláshoz |
A borászati termékek előállítása és kezelése során felhasználható kiegészítő, segéd és adalék anyagok |
||
2.4 | – bentonit MÉ 1-2-2001/30 |
|
– kaolin MÉ 1-2-2001/30 |
||
– sárgavérlúgsó – |
Részletes szabályok a Bortörvény mellékletében | |
– aktív szén MÉ l-2-95/45 |
Színtelenítés illat- és ízhiba javítására*
Fehér szőlőmust és még erjedésben
levő fehérborok és fehérbor kezelésére 100 g/hl határértékig –
polivinil-polipirrolidon
(PVPP)Legfeljebb 80 g/hl (8 mg/l) mennyiségben –
kalciumfitátVörösborok kezelésére.2.5.RézszulfátLegfeljebb l,0 g/hl (1 mg/l) mennyiségben
kén-hidrogénes borok javításához.2.6.Allil-izotiocianáttal átitatott
paraffin (floorstop)Több mint 25 1-es térfogatú tárolók borfelszínének
mikrobiológiai védelméhez.2.7.Gumiarábikum
MÉ 1-2-98/86 szerintStabilizáláshoz legfeljebb 30 g/hl ( 30
mg/l) mennyiségben.2.8.Szûrőanyagok
–
kovaföld
–
perlit
–
szûrőmembránok
–
cellulózalapú szûrőanyagokA szûrés hatékonyságának elősegítésére.2. 9.Nitrogén
MÉ 1-2-2000/63 szerintVédőgázként tárolásra vagy berendezések
előfeszítésére.2.10.Argon
MÉ 1-2-2000/63 szerintVédőgázként tárolásra vagy berendezések
előfeszítésére.2.11 .Égetett faforgács (csipsz)Ízkialakítás céljából borokhoz,2.12.*Vinil-imidazol és vinil-pirrolidon kopolimerFémion-mentesítő és polifenol csökkentő
mûgyanta.
2.13.Oxigén
Inert gázként használható mustflotáláshoz,
borok érésének, színstabilitás-kialakításának érdekében.3. Adalékanyagok felsorolása 3.1. Kénező anyag - elemi kén (elégetve)
- ammónium-hidrogén-biszulfit
- kén-dioxid (cseppfolyósított is)
MÉ 1-2-96/77 szerint
- kálium-metabiszulfit
MÉ 1-2-96/77 szerint
- kálium-diszulfit vagy kálium-piroszulfit
MÉ 1-2-96/77 szerint
- kén-dioxid vegyületei
MÉ 1-2-96/77 szerintmeghatározott mennyiségi korlátozással
1500 mg/l mennyiségben must tartósítására.3.2.Szorbinsav és kálium-szorbát
MÉ 1-2-96/77 szerintLegfeljebb 60 g/hl mennyiségben must, 20
g/hl mennyiségben bor, szorbinsavra számítva, mikrobiológiai stabilizáláshoz.
Must tartósításához 500 mg/l mennyiségben,
szorbinsavra számítva.3.3.Metaborkősav
MÉ 1-2-2001/30 szerintBorkő-stabilizáláshoz, legfeljebb
10 g/hl mennyiségben.3.4.L-Aszkorbinsav
MÉ 1-2-96/77 szerintLegfeljebb 150 mg/l mennyiségben.3.5.Citromsav
MÉ 1-2-96/77 szerintA késztermék citromsavtartalma 1 g/l-t
nem haladhatja meg.3.6.Kalcium-karbonát
MÉ 1-2-95/47
amely kis mennyiségben tartalmazhatja az
L(+)-borkősav és L(-)-almasav kettős kalciumsóját.Savtompításhoz3.7.Semleges kálium-tartarát, kálium bitartarát
MÉ 1-2-96/77
Kalcium bikarbonát,
Kalcium tartarátborkőstabilizáláshoz
A borászati termékek előállítása és kezelése során felhasználható kiegészítő, segéd és adalék anyagok |
||
2.14. | Ioncserélő mûgyanta (szulfonizált, vagy ammonizált sztirol vagy benzoldivinil-kopolimerek) |
Finomított szőlőmust-sûrítmény esetén nem kívánatos ízek eltávolítása céljából, |
2.15. | DL-borkősav (szőlősav), valamint esetleges kálium-sója |
Felesleges kalciumtartalom kicsapatására. Csak az OBI által szabályozott feltételek mellett. |
3. | Adalékanyagok felsorolása | |
3.1. | Kénező anyag | |
– elemi kén (elégetve) – ammónium-hidrogén-biszulfit – kén-dioxid (cseppfolyósított is) MÉ 1-2-96/77 szerint – kálium-metabiszulfit MÉ 1-2-96/77 szerint – kálium-diszulfit vagy kálium- piroszulfit MÉ 1-2-96/77 szerint – kén-dioxid vegyületei MÉ 1-2-96/77 szerint |
meghatározott mennyiségi korlátozással. 1500 mg/l mennyiségben must tartósítására. |
|
3.2. | Szorbinsav és kálium-szorbát MÉ 1-2-96/77 szerint |
Legfeljebb 60 g/hl menynyiségben must, 20 g/hl mennyiségben bor, szorbinsavra számítva, mikrobiológiai stabilizáláshoz. Must tartósításához 500 mg/l mennyiségben, szorbinsavra számítva. |
3.3. | Metaborkősav MÉ 1-2-2001/30 szerint |
Borkő-stabilizáláshoz, legfeljebb 10 g/hl meny- nyiségben. |
3.4. | L-Aszkorbinsav MÉ 1-2-96/77 szerint |
Legfeljebb 150 mg/l mennyiségben. |
3.5. | Citromsav MÉ 1-2-96/77 szerint |
A késztermék citromsavtartalma 1 g/l-t nem haladhatja meg. |
3.6. | Kalcium-karbonát MÉ 1-2-95/47. amely kis mennyiségben tartalmazhatja az L(+)-borkősav és L(-)-almasav kettős kalciumsóját. |
Savtompításhoz. |
3.7. |
Semleges kálium-tartarát, kálium-bitartarát MÉ 1-2-96/77 Kalcium-bikarbonát, Kalcium-tartarát |
Borkőstabilizáláshoz. |
Dr. Janky Ferenc
Németh Csaba