2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fokozatnélküli traktorhajtómûvek

Agro Napló
Napjainkban, a traktorokban az egyszerû toló-fogaskerekes váltókon túl a bonyolultabb elektrohidraulikus vezérlésû, terhelés alatt kapcsolható hajtómûvek mellett megtalálhatók már a fokozatnélküli hajtómûvek is, amelyek alkalmazása a mezõgazdaság számára sok elõnyel járhat. A vezetési kényelem mellett, csak ezekkel a hajtómûvekkel lehet a motorfordulatszámot és a motorteljesítményt mindig optimálisan a haladási sebességhez igazítani. Megfordítva pedig, a legnagyobb haladási sebesség - még változó körülmények között is - mindig biztosítható, és ezzel növelhetõ a traktor kihasználtsága. Továbbá a motor mindig az optimális terhelési pontján üzemeltethetõ, és ez által csökken a hajtóanyag-fogyasztás és tervezhetõvé válik a károsanyag kibocsátás.

FIX FOKOZATÚ- ÉS FOKOZATNÉLKÜLI HAJTÓMÛVEK

A hajtómûvek fejlesztésének kettős célja van, egyrészt tovább fokozni a traktor vezetésének, mûködtetésének kényelmét, megkönnyíteni a vezető munkáját, részben a gép kezelésének egyszerûsítésével, részben a figyelemösszpontosítás igényének csökkentésével. A fejlesztés másik célja a motor maximális hatásfokának biztosítása, a legkülönbözőbb munkaféleségek, ill. legváltozatosabb munkakörülmények között is.

Egy fix fokozatú hajtómûvel szerelt traktor kezelője számára ismert problémák:

  • A jó munkaminőség folyamatos fenntartásához tartozó áttételi fokozat hiánya.
  • A fokozatok kapcsolásából adódó vezetőt érő „terhelés” ill. ezekhez tartozó jelentős idővesztesség.
  • A gép gyors és nagy sebességkülönbségét biztosító áttételváltás hiánya. Ez az eset lép fel, pl.: homlokrakodók manőverezése közben az anyag megközelítésekor.
  • A traktor motorteljesítménye nem teszi lehetővé, hogy a fordulatszám csökkentésével változtassuk a munkasebességet. Ilyenkor ugyanis a motor túlterhelődne, vagy le is fulladna, pl.: palántázó gép vontatásakor.

Mint láthatjuk, a fix fokozatú hajtómûvekben az egyes áttételfokozatok a gyakorlat számára ritkán vannak optimálisan meghatározva. Ugyan lehet velük dolgozni, de ez gyakran gazdaságossági- és időveszteségeket továbbá a munkaminőség romlását vonhatja maga után. A fent említett problémák megoldhatók fokozatnélküli hajtómûvek alkalmazásával. A traktorüzemben alkalmazható fokozatnélküli hajtómûvek, kialakításuknak megfelelően az 1. ábra alapján csoportosíthatók.

MECHANIKUS FOKOZAT NÉLKÜLI HAJTÓMÛVEK:

Az egyik legrégebben alkalmazott megoldás a kombájnokon és a járvaszecskázókon általánosan elterjedt variátor-tárcsás ékszíjhajtás. Ezek a hajtómûvek általában nagy mérettel, illetve viszonylag kis teljesítményátvivő képességgel rendelkeznek. A fejlesztések ebben az irányban is folynak, s néhány a kis teljesítményû traktorokba beépíthető prototípus el is készült.

HIDRODINAMIKUS HAJTÓMÛVEK:

Ezek a hajtómûvek az alapfeladatot, a be- és kimenő tengely fordulatának, és nyomatékának módosítását az áramoltatott olaj kinetikus energiájának felhasználásával, módosításával érik el. Hátrányuk, hogy hatásfokuk csak akkor elfogadható mértékû (80-85%), ha a váltómû kimenő tengelyének fordulatszáma a bemenő tengely fordulatának 50-90%-a. A hidrodinamikus váltókat traktorüzemben csak ritkán, és akkor is a fix fokozatú hajtómûvekkel összekapcsolva alkalmazzák.

HIDROSZTATIKUS HAJTÓMÛVEK:

A hajtómûvek között - jellegét tekintve - ez a hajtómû tekinthető jelenleg a legideálisabbnak. Két fő egységből áll: szivattyúból és motorból. A szivattyúk és a motorok típusától függően a következő hidrosztatikus hajtómûtípusok vannak:

  • állandó térfogatkiszorítású szivattyú és állandó térfogatnyelésû motor
  • változtatható térfogatkiszorítású szivattyú és állandó térfogatnyelésû motor
  • állandó térfogatkiszorítású szivattyú és változtatható térfogatnyelésû motor
  • változtatható térfogatkiszorítású szivattyú és változtatható térfogatnyelésû motor
  • A d típusú váltómû biztosítja a legkiválóbb sebességszabályozást, és lehetővé teszi a b típusú hajtómûnél, is meglévő hátrameneti üzemmódot. Ezen kívül az alacsony fordulatszámon is legjobb a teljesítményátvivő képessége. A traktorokban alkalmazott hidrosztatikus hajtómûvek döntő többsége d típusú. A megfelelő hatásfok biztosítása miatt a gyakorlatban ezeket a hajtómûveket is a fix fokozatú hajtómûvek valamelyik típusával egybeépítve alkalmazzák.

    TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS

    A traktorokba épített fokozatnélküli hajtómûfejlesztések a hatvanas-hetvenes években sikertelennek bizonyultak, ennek oka mindenek előtt a hajtómûvek kedvezőtlen hatásfokában keresendő. A kedvezőtlen hatásfokot pedig a hajtómûbe épített hidrosztatika okozta, ezért csak ott használták, ahol a vontatási teljesítmény átvitele csak másodrangú, így pl.: az önjáró munkagépeknél és kistraktoroknál. A hidrosztatikus hajtómûvek hatásfokának további javítása céljából dolgozta ki Jarchow 1989-ben a sebességcsoportonként fokozat nélkül kapcsolható, teljesítmény elágazásos váltómûvét. Jarchow elképzelésével azonos megoldást már 1986-ban megvalósították nem csak tervezőasztalon, hanem a gyakorlatban is a magyar VARI-TRAK 4x4 traktorban. A traktor részben hidrosztatikus váltójának az a jellegzetessége, hogy az alap-sebességfokozatok tisztán mechanikus erőátvitelt biztosítanak, s ezek a fokozatok hidrosztatikus rásegítéssel fokozatmentesen gyorsíthatók vagy lassíthatók úgy, hogy a szomszédos sebességfokozatok éppen átfedik egymást.

    Az 1995-ös év végén mutatta be a Fendt a 260 lóerős Favorit 926-ot, a fokozat nélküli „Vario” hajtómûvel. A gyakorlat számára ez forradalmi áttörésnek számított. Jóllehet a Müncheni Mûszaki Egyetem már korábban foglakozott mechanikus, láncos variátorral felszerelt traktorral (Kirste - Renius: LTM Forschungs-Tractor), illetve az IHC is a „Hydro” nevû fokozatnélküli hajtással, mégis ezek a fejlesztések kevés hatással voltak a gyakorlatra. Ezt a szemléletet először a „Vario” változtatta meg, a mechanikus és a hidrosztatikus erőátadás kombinálásával (teljesítmény elágazásos hajtás). A Fendt a hetvenes évek körül már dolgozott ezen a technikán (amit valójában „Power Split”-nek neveznek) és ezt folyamatosan fejlesztette tovább.

    A TELJESÍTMÉNY ELÁGAZÁSOS FOKOZATNÉLKÜLI HAJTÓMÛ MÛKÖDÉSI ELVE

    A teljesítmény elágazásos hajtás (2. ábra) középpontjában a bolygómû áll, amelynek fogaskerekei állandó kapcsolatban vannak, és terhelés alatt, váltás nélkül elérhető a napkerék különböző szögsebessége illetve forgásiránya a bolygókerekeket tartó kar, vagy a gyûrûkerék fékezésével illetve gyorsításával. A teljesítmény elágazásos hajtómûnél a bolygómû feladata fokozat nélkül a mechanikus és a hidrosztatikus teljesítmény összegzése (ill. egyes típusoknál azok szétválasztása). A motor a napkereket egy állandó fordulatszámmal hajtja, miközben egy hidromotor a gyûrûkereket tartja. A bolygókerekek legördülnek a gyûrûkerék fogazatán és átadják az erőt a motortól a bolygókereket tartó karra, ami a hátsó tengellyel van összeköttetésben. A motor egy axiál-dugattyús szivattyút hajt. Ez a szivattyú hozza mozgásba a hidromotort, ami a bolygómû gyûrûkerekét fékezi, vagy gyorsítja.

    • Amikor a hidromotor a gyûrûkereket azonos irányban forgatja a napkerékkel, a olygókereket tartó kar gyorsítható: a gép gyorsabban halad.
    • Amikor a hidromotor a gyûrûkereket lassabban vagy az ellenkező irányban hajtja, a bolygókereket tartó kar lassan - és így a gép is lassabban halad.
    • Abban az esetben, amikor a napkerék kerületi sebessége balra azonos, mint a gyûrûkeréké jobbra, a bolygókerekek tengelyei a karral együtt állva maradnak: a gép is állva marad.

    A teljesítmény elágaztatásával a nagyobb teljesítményû hányad a fix jó hatásfokú mechanikus, a kisebb teljesítményû hányad a rosszabb hatásfokú hidrosztatikus ágon halad tovább. A két teljesítményfolyam újbóli összegzésével és a hidrosztatikus hajtómû segítségével megvalósítható a nagy teljesítményû, nagy áttételi tartományt áthidaló fokozatmentes hajtás.

    A NAGYTELJESÍTMÉNYÛ TRAKTOROK FOKOZATNÉLKÜLI HAJTÓMÛVEI

    Amióta a gyakorlat számára is nyilvánvaló vált, hogy a fokozatnélküli hajtás elfogadható veszteségekkel is megvalósítható, nem volt visszaút. A Claas, a Steyr és a ZF is bemutatta prototípusát. A Claas Xerion traktorokba a „HM8”, a Case-IH és a Case-Steyr traktorokba a Steyr „S-Matic” CVX/CVT rendszerû, a John Deere és a Deutz-Fahr traktorokba pedig a ZF „Eccom” névvel jelzett fokozatnélküli hajtómûvek kerültek beépítésre. A legújabb típusok közé tartozik a John Deere saját fejlesztésû 7010-es szériákban található „AutoPowr” hajtómû, továbbá a Massey Ferguson „Dyna-VT” hajtómû. A „Dyna-VT” valójában az AGCO csoport „Vario” ML 160 hajtómûve a „TMS” nélkül, mert erre a Massey Ferguson teljesen új, egyedi rendszert dolgozott ki.

    A kereskedelemben megtalálható fokozatnélküli sebességváltóval szerelt traktorok (1. táblázat) mindhárom variációja hidrosztatikus-mechanikus teljesítmény elágazásos elven mûködik. A legegyszerûbb felépítésû Fendt hajtómû egy - a teljes sebességskálát lefedő - menettartománnyal rendelkezik. A bonyolultabb Steyr, Claas, ZF és a John Deere hajtómûvekben a jobb hatásfok elérése érdekében több menettartományt alakítottak ki úgy, hogy a traktorok legtöbbet használt agrotechnikai menetsebességeinél a hajtási teljesítményt minél nagyobb része adódjon át mechanikusan.

    1. táblázat: A kereskedelemben megtalálható fokozat nélküli sebességváltóval szerelt traktortípusok
    Hajtómû típusa Traktortípus
    Fendt „Vario” „Dyna-VT” Fendt Vario 400, 700, 800, 900 Massey Ferguson 7400
    Claas „HM8” Claas Xerion
    Steyr „S-Matic” Steyr CVT 120, 130, 150, 170
        Case CVX 120, 130, 150, 170
    ZF „Eccom 1.5”, John Deere 6420, 6620, 6820, 6920
      „Eccom 1.8” Deutz Fahr Agrotron TTV 1130, 1145, 1160
    John Deere JD „AutoPowr” John Deere 7010

    Ezekkel a fokozatnélküli hajtómûvel szerelt traktorokkal a gyakorlatban előforduló vonóerőkhöz mindig megtalálható az a haladási sebesség, ahol a vontatási teljesítmény, illetve a motorterhelés optimális, ami egyben egy adott munkaféleségnél a maximális területteljesítmény elérését is biztosítja.

    A kezelhetőség, a kényelem és a biztonság lényegesen kedvezőbb, mint a „kapcsolásos” hajtómûveknél, ugyanis nincs visszakapcsolás hegymenetnél, biztonságosabb a fordulás, nem kell tengelykapcsolót mûködtetni. A közlekedésbiztonság is javul a fokozatnélküli hajtómû alkalmazásával. Egy részről a „váltás mûvelete” egyszerûbb, és így a vezető jobban tud a forgalomra koncentrálni.

    A fokozatnélküli hajtómûvek valójában ugyanolyan egyszerû konstrukciót takarnak, mint a terhelés alatt kapcsolható hajtómûvek, de árukban jelenleg még benne vannak a fejlesztési költségek. A növekvő gyártási darabszámok mellett várható, hogy a többletköltségek a terhelés alatt kapcsolható hajtómûvekkel szemben csökkenni fognak.

    Farkas Zsolt

    egyetemi tanársegéd

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!