2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Gép-Mix – a gépvilág aktuális hírei egy helyen az Agro Napló ajánlásával – 2014 július

Agro Napló
- 400 milliós beruházás keretében épül az Invest Gépkereskedelmi Kft. új központja- Case IH Magnum segített a vetési rekord elérésében- Franciaországban mutatta be Powerpull gumiabroncsát a Mitas- Legördült az EUROPROFI COMBILINE a gyártószalagról- Presztízs értékű díjat nyert a Deutz-Fahr 7250 TTV Agroton- Takarmánykezelés: amihez a Lucas G a legjobban ért- Vissza a gyökerekhez, avagy a jó repcetermesztés titka

400 milliós beruházás keretében épül az Invest Gépkereskedelmi Kft. új központja

A Case IH magyarországi forgalmazójaként az Invest Gépkereskedelmi Kft. 12 éve van jelen a magyarországi piacon, összesen 96 fő alkalmazottal 8 területi központban szolgálja ki partnereit, a gyors alkatrészellátást és szervizszolgáltatást 13 alkatrész kiszállító autó, 23 speciálisan felszerelt szervizautó és 28 szakképzett szerviztechnikusból álló műszaki csapat biztosítja. A területi központok kiszolgálásához, az országos alkatrészellátás és szervizszolgáltatás zökkenőmentes és pontos napi ellátásához a mostaninál nagyobb és modernebb központra volt szükség.

Az M1 autópálya bábolnai lehajtójánál, Ácson, mintegy 8 hektáros területen épül az Invest Gépkereskedelmi Kft. új központja, mely minden részletében megfelel majd a kor követelményeinek. A területen kap helyet a bemutatóteret, gépátadót és az irodákat magába foglaló több mint 2000m2-es, kétszintes főépület. Ide kerülnek majd a mezőgazdasági gépjavító műhelyek, raktárak és az alkatrész tároló galéria is. A főépület mellett gépbemutató gyakorló pálya, a szerviz és vevőszolgálat munkáját segítő részben zárt, fedett szín, és a látogatók, partnerek fogadására alkalmas portaépület és parkolóhely.

„Az Invest Gépkereskedelmi Kft. 2002-es indulásakor a folyamatos fejlődés volt az egyik alapvető cél, melyet a jövőre vonatkozóan kitűztünk. Ennek megvalósítása napjainkban is töretlen. 2013 őszén két területi központtal, az orosházival és a kecskemétivel bővültünk, dolgozóink létszáma hamarosan eléri a 100 főt. Termékkínálatunk számos munkagéppel bővült. Ezen megnövekedett feladatok és az országos hálózat megfelelő színvonalú ellátására fogtunk az új, ácsi központ építésébe, mely a vállalat hosszú távú fejlesztési koncepciójának fontos része. Az épületegyüttes 2014 decemberére készül majd el, várhatóan a jövő év tavaszán már Ácson fogadhatjuk és szolgálhatjuk ki régi és új partnereinket” – mondta el Szaxon Róbert, az Invest Kft. ügyvezető igazgatója.


Forrás: http://www.investkft.hu/

Case IH Magnum segített a vetési rekord elérésében

Egy sikeres csapat: a Case IH Magnum és Väderstad Tempo gépkapcsolat állított fel új vetési rekordot. Az „együttes” 24 óra alatt vetett el 306 hektár napraforgót.

A professzionális gazdálkodóknak tudni illik, hogy számíthatnak-e traktoruk erőátviteli képességére, produktivitására és gazdaságos üzemeltetésére minden körülmény között. A Case IH Magnum ismét megmutatta, hogy igazságosan egyesíti e tulajdonságokat egy kiemelkedően magas LE csomagban. A 24 órás vetési versenyre Pleven mellet (Szófiától északra) került sor, ahol a Väderstad Tempot egy Case IH Magnum 340 üzemeltette. A hivatalos bulgár importőr, a Titan Machinery által szervezett kísérlet egyértelmű bizonyítéka a Magnum hatékonyságának.

„24 óra alatt 306 hektárt vetni azt jelenti, hogy a verseny ideje alatt a sebesség mintegy 20 km/h, ami megerőltető feladat embernek és gépnek egyaránt,” - mondta Vasile Morariu, a Case IH szántóföldi specialistája.

„A versenyhez választott Magnum 340 könnyű döntés volt mivel a gép megbízható, erős és már bizonyított. Több száz Magnum traktor került értékesítésre Bulgáriában, illetve végez talajmunkát több ezer hektáron évről évre. Ez csak a kezdet volt,” - mondja mosolyogva Morariu.

Kulcs a precizitás

A stressz határértékeket alacsonyan tartva és biztosítva a legjobb kezelői környezetet, a sikeres verseny idején a Case IH Advanced Farming System (AFS) rendszert alkalmazták. „A traktort AFS AccuGuide, egy AFS PRO 700 érintőképernyős kezelő egységgel látták el, és a közelben egy a korrekciós jeleket biztosító bázisállomást helyeztek el,” – magyarázta George Stanson, a Case IH Balkáni régióért felelős értékesítési menedzser. „Ez a beállítás egy hibátlan 24 órás műveletet eredményezett. Professzionális csapat által támogatva ez egy igazán kifizetődő esemény volt,” – tette hozzá. 

Főbb adatok:



 

Franciaországban mutatta be Powerpull gumiabroncsát a Mitas

A Mitas által szponzorált ETPC Tractor Pulling Európakupa teljes erőbedobással zajlik. A június 7-én Bernay városában (Franciaország) megtartott harmadik versenyállomáson mutatta be a gumiabroncsgyártó vállalat a Tractor Pulling versenyekhez kifejlesztett abroncsát, a Powerpull-t. Továbbá a Mitas által szponzorál Mindent vagy semmit névre keresztelt traktorhúzó csapat versenyzője, Bram Kools sikeresen megnyerte a versenyt.

“A Powerpull gumiabroncs prototípus teszteredményei jó úton haladnak. A következő ETPC Európakupa sorozatra már készen állunk bemutatni ezt a speciális gumit a versenycsapatoknak”, -mondta Pavel Kott, a Mitas mezőgazdági gumiabroncsokért felelős termékmenedzsere.

Az Európai Traktorhúzó Bizottság (European Tractor Pulling Committee) hivatalos tagjaként a gyártó minden versenyen részt vesz, azonban Bernayben új dimenzióba helyezte megjelenését.  A világpremieren első alkalommal mutatkozott be a Powerpull, új tractor pulling gumiabroncs prototípusa. A csapatok és a látogatók első alkalommal láthatták a jelenleg még tesztelés alatt álló, az év folyamán már bemutatkozó speciális abroncsot. 

 

Legördült az EUROPROFI COMBILINE a gyártószalagról

Pöttinger, a vezető rendfelszedő pótkocsi gyártó egy új kombi pótkocsit, az EUROPROFI COMBILINE vezette be termékpalettájába. A változó kereslet és az egyéni vásárlói igények figyelembevételével az EUROPROFI 4510, 5010 és 5510 kombikocsi változatban is elérhető. Még nagyobb kapacitás, többcélú felhasználás és a 39 mm-es vágási képesség jellemzi az új EUROPROFI COMBILINE kocsit. Az első szériás kombikocsik Európa legmodernabb rendfelszedő kocsi gyárából került ki. Ez a gyártóegység lehetővé teszi, hogy a megrendelő minden kívánságát kielégítsék, különböző opciókkal ellátott kocsikat gyártsanak még negyobb darabszámban és jobb minőségben.







 

 

Presztízs értékű díjat nyert a Deutz-Fahr 7250 TTV Agroton

Az egyik legnagyobb presztízzsel bíró kitüntetést, a Compasso D'Oro 2014 díjat nyerte el a Deutz-Fahr 7250 TTV Agroton. A díjat 50 éve indította útjára az Ipari Formatervezési szövetség (Association for Industrial Design), amelyet 1954 óta ítélik oda azzal a céllal, hogy az adott termék értékét, minőségét és sajátos formáját kiemeljék.  

A 23. alkalommal megrendezett Compasso D'Oro eseményen a nemzetközi zsűri választása a 270 nevezett termék közül a DEUTZ-FAHR 7250 TTV Agrotron traktorra esett, megerősítve ezzel a gyártót abban, hogy a Deutz-Fahr élen jár a technológiai tartalomban, ugyanakkor a 7250 TTV esetében kiemelt figyelmet fordít a funkcionalitásra, a hatékonyságra és az egységes kialakításra.

Ez a díj bizonyítéka annak, hogy a SAME DEUTZ-FAHR elkötelezte magát a formatervezés kutatásának és fejlesztésének területén, valamint megerősíti abban, hogy fontos a neves partnerekkel való együttműködés, mint a Giugiaro Design.

 

 

Takarmánykezelés: amihez a Lucas G a legjobban ért

Az új gép segítségével a kezelő dönti el, mekkorára szeretné vágni a szalmát, hiszen az aprítási méret igény szerint 4 és 10 cm közt bármekkorára állítható. Az új, szabadalmaztatott koncepció lényege, hogy a turbinára egyenes késeket szereltek, melyek az aprításért felelnek.


Az új gép felépítése ismerős lehet az állattartók számára, hiszen a szalma útja a többi aprítógéphez hasonlóan a platóról a szeletelőhengerhez, majd onnan a turbinához jut, amit az új gép esetén már vágóélekkel szereltek fel. A továbbító lánc kívülről feszíthető menetes szárral.

 

Az eredmények meggyőzőek, hiszen a szűkítő aktiválásával a szálak 90%-a 4 cm körül van, a szűkítő turbinától való eltávolodásával pedig a szalma hossza a 10 és 15 cm-es hosszúság közti tartományba esik.

Forrás: www.valkon.hu

 

 

Vissza a gyökerekhez, avagy a jó repcetermesztés titka

A vetés előtti talajszerkezet-lazítás beiktatásával jelentősen nagyobb gyökértömeget kaphatunk repce vetése esetén – ezt bizonyították az Agrovista parcelláiban végzett vetési kísérletek.


A norfolki Morley községben végzett kísérletben jóval nagyobb gyökértömeget mértek azoknál a növényeknél, amelyeket a Great Plains Yield-Pro vetőgép elé csatolt Simba ST Barral vetettek, mint a direktvetéssel, vagy kultivátorral kombinált egymenetes vetéssel talajba juttatott társaiknál mind a 30, mind a 40 mag/m2-es vetésegységek esetén.

 

A parcellákat múlt ősszel vetették be, majd január végén megmérték a repce gyökerét: a növények gyökérzete közti különbség már ekkor is tisztán látható volt.

A 30 mag/m2-es vetésegységen a Yield-Pro-val vetett növények 34,1 grammnyi gyökértömeget növesztettek, ezzel maguk mögé parancsolva a direktvetéssel vetett területre jellemző 17,7 grammos és a kultivátoros 15,7 grammos átlagolt gyökértömeg-értékeket. 40 mag/m2-es vetésegység esetén is a Yield-Pro bizonyult a legjobbnak 24 grammos növényenkénti gyökértömeggel, megelőzve a direktvetés 10,7-es és a kultivátoros 15,7-es értékét.

 

„A nagyobb gyökértömeg döntő fontosságú lehet a repce későbbi fejődése szempontjából – mondja Mark Hemmant az Agrovistától -, mivel a nagyobb gyökértömeg kiterjedtebb gyökérfelületet is jelent, ennek köszönhetően pedig a növény nagyobb mértékben tudja hasznosítani a talaj tápanyagkészletét és nedvességtartalmát. Ezzel a hajtások egészséges fejlődése biztosított, még szárazabb idő esetén is.”

A talajmunka előnyei más kísérleti parcellákon is szembetűnőek voltak: „A Croft község mellett végzett kísérletekben is nagy különbség mutatkozott a vetésmódok közt a gyökér méretében és tömegében azoknak a növényeknek a javára, melyek magja vetéskor közvetlenül a Simba DTX kapája mögé került.”

A Stoughtonban végzett tesztvetések területén is láthatóan eredményes a DTX munkája, hiszen ahogy a kapa végigsöpör a talajon, félretolja a felesleges szármaradványokat, ezzel is biztosítva, hogy a mag pontosan az átdolgozott szerkezetű területen landoljon, megfelelő indítást adva a növénynek és megalapozva az egészséges, dús gyökérzet fejlődését.

Ezzel egy időben a kísérlet doncasteri parcelláján a Great Plains Twin-Row vetőgépét is tesztelték, vajon hogy bizonyít a termés iker-sorközben és azt tapasztalták, hogy a hajtások különösen könnyen vészelték át a telet. Kíváncsian várják, hogy fejlődnek majd az év további részében.

Forrás: http://www.valkon.hu/

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!