2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Pulykahizlalás az AGROKOMPLEX C.S. Rt. takarmányaival

Agro Napló
Takarmányozási ajánlatok készítésekor az AGROKOMPLEX C.S. Rt.-nél hosszú évek óta fõ szempont a PMF (profit making feed) programnak való megfelelés, ennek érdekében a partneri eredményeket és igényeket, a különbözõ állatfajok genetikai elõrehaladását és a legújabb kutatási, illetve szakirodalmi adatokat figyelembe véve Cégünk folyamatosan fejleszti, javítja komplett premixeit és tápjait. Takarmányainkat úgy alakítjuk ki, hogy azok beltartalma teljes egészében megfeleljen a különbözõ korosztályok táplálóanyag igényeinek és zökkenõmentes takarmányváltást tegyenek lehetõvé. A pulykafajban az elmúlt harminc esztendõben végzett nemesítõi munka eredményeképpen még a broilercsirkénél tapasztaltat is meghaladó mértékû genetikai elõrehaladást értek el. A nemesítés hatására jelentõsen javultak a pulykahizlalás során elérhetõ gazdasági eredmények a hizlalási idõ, a hizlalási végtömeg és a takarmányértékesítés tekintetében. Ugyanakkor ahhoz, hogy a madarak ezeket a megjavult teljesítményeket realizálni tudják, biztosítani kell számukra a megnövekedett igényüket mind a környezeti feltételek, mind a takarmányok összetétele és beltartalma terén. A genetikai elõrehaladás nagyobb testtömeg-gyarapodást eredményez, amelyhez az állatnak intenzívebb anyagcserére van szüksége, ez viszont csak magasabb táplálóanyag szintû (vitamin, aminosav és mikroelem stb.) takarmánnyal biztosítható.

Az AGROKOMPLEX C.S. Rt. a fentieket messzemenőkig figyelembe véve alakította ki jelenlegi pulyka takarmányozási programját.



A pulykatenyésztés eredményessége nagyon sok tényezőtől függ. Ezek közül csak egy a takarmányozás, de más állatfajokhoz hasonlóan a pulykatenyésztés esetén is a takarmányozási költség teszi ki a költségek legnagyobb hányadát, ezért meghatározó. A pulykatenyésztés célja, - más állattenyésztési ágazatokkal megegyezően -, hogy az etetett takarmányokból minél több hasznos állati termék keletkezzen. Az AGROKOMPLEX C.S. Rt. pulykatakarmányozási programjában szereplő tápok minden korcsoport esetén a leggazdaságosabban elégítik ki a madarak táplálóanyag-szükségletét.



A pulyka takarmányértékesítő képességét az etetett takarmányok összetétele, táplálóanyagtartalma és fizikai állapota számottevő módon befolyásolja. Az elő - és az utónevelési időszak különböző korcsoportjainak eltérő energia-, fehérje- és ásványianyag szükségletét csak fázisos takarmányozással lehet tökéletesen kielégíteni. A pulyka a többi baromfi fajhoz viszonyítva, különösen az indító fázisban kimagaslóan magas fehérjeigénnyel rendelkezik. A jó kezdeti növekedéshez, az alacsony elhulláshoz és a kiváló takarmányhasznosításhoz elengedhetetlenül fontos a könnyen emészthető alapanyagokból felépülő, magas fehérje - és aminosav szintekkel rendelkező TA 4270 cikkszámú Pulyka indító táp, melyet a pulykák 4 hetes koráig javasolunk etetni. A jó indítás elengedhetetlenül fontos, hiszen a hizlalás későbbi fázisaiban a madár képes ugyan valamennyit behozni egy esetleges kezdeti lemaradásból, azonban a hátrány a turnus végén is pontosan kimutatható. A TA 4280 cikkszámú Pulyka nevelő I. tápot a szintén nagy növekedési erélyû 4-8 hétig terjedő időszakban javasoljuk, amely kiváló emészthetősége révén biztosítja a fiatalkori nagy növekedési erély maximális kihasználását. A TA 4290-es cikkszámú Pulyka nevelő II. táp ideális összetétele és beltartalma révén a 8. hét után is kedvező súlygyarapodást eredményez. TA 4300 cikkszámú Pulyka befejező I. az előző tápokkal ellentétben már nem tartalmazza a kokcidiózis ellen jelenleg alkalmazott Lazalocid-Na-ot, a TA 4310 cikkszámú Pulyka befejező II. táp pedig a blackhead ellen használt Nifursolt sem. Ez utóbbi készítmény várakozási ideje 14 nap, így a vágás előtt két héttel szükségszerû megkezdeni az etetését. A készítmény a jelenlegi jogszabályok értelmében 2004 május 1-ig használható a betegség megelőzésére.



Az AGROKOMPLEX C.S. Rt. célja, hogy Partnereink állatállományának hatékony takarmányozását elősegítsük és termékeink segítségével termelőink mind az előnevelés, mind az utónevelés időszakában lehető leggazdaságosabban neveljék fel a pulyka állományaikat. Ennek érdekében a Cégünk által forgalmazott pulyka takarmánysort a Kaposvári Egyetem telepén kísérletben próbáltuk ki. Az első 6 hét alatt 1,63 kg/kg, és 1,65 kg/kg-os fajlag, és 8,6 %, illetve 10,6 % elhullás mellett a bakok 2,44, a tojók 1,95 kilogrammos élősúlyt értek el. A tojók 16 hetes korban 10,62 kg/db súllyal, a bakok 20 hetesen 20,25 kg/db súllyal kerültek értékesítésre.

Óriási segítség a vállalatunk számára, hogy a világ egyik legnagyobb takarmányforgalmazó vállalat csoportjának, a holland Provimi Holding tagjaként lehetőségünk nyílik arra, hogy felhasználjuk és termékeinkbe beépítsük a legújabb kutatások és kísérletek eredményeit. A technológiai utasítás betartása mellett az AGROKOMPLEX C.S. RT. pulyka takarmányai biztosítják az alapot az eredményes gazdálkodáshoz.





Tóth Szabolcs

product manager





Balogh Anita Patrícia

product manager asszisztens



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen előírások jönnek 2023-tól!

Ilyen előírások jönnek 2023-tól!

2023. január 1-től indul az Európai Unióban, így hazánkban is az új, hét éves támogatási ciklus, melyhez az elmúlt 2 év alatt megtervezett hazai Közös...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!