A hazai, kb. 300-350 ezer tonna kapacitású, a burgonya - nagy halmos, vagy konténer ládás - téli tárolására is alkalmas, szellőztető rendszerekkel ellátott, tárházakban (néha) 6-8 hónapig is biztosítani kell a burgonya fiziológiai „szükségletét”, a tárolás anyagcsere folyamatát. A burgonya viszonylag nagy nedvességtartalmú „élő” anyag, azt a betakarítás, terményszállítás, tárolás-előkészítés és a betárolás során jelentős mértékû sérülés éri, amely nem kielégítő tárolási körülmények között romlást, apadást, ennek megfelelően nagy veszteségeket okozhat. A veszteségeket tovább növeli még a külső levegő tárolási ciklus alatti jelentős - pl. - 20 oC - + 20 oC -, összességében ~ 40 oC közötti hőingadozása, s az alacsony páratartalom. Ezek a veszteségek a tárolás során (akár) a 15-20 %-ot is elérhetik és így az ágazat jövedelmezőségét jelentősen csökkenthetik. A következőkben néhány olyan korszerû burgonya tárházi gép és berendezés kerül bemutatásra, amelyek a tárolás-technika mûszaki-fejlesztése szempontjából figyelemre méltók, illetve az egyes burgonyatárolók üzemeltetéséhez számításba veendők lehetnek. Valamennyi gép/berendezés 3-fázisú villanymotorokkal üzemeltethető és elektromos teljesítmény-felvételük - a kialakítástól függően - ~ 0,5-6 kW közötti.
Termény fogadás, tárolás-előkészítés
A szántóföldről - a betakarító gépektől - szállító jármûvekkel beérkező burgonya tárolás-előkészítése a beszállított termény fogadásával kezdődik, amelyre a különböző teljesítményû beépített (stabil) vagy áttelepíthető (mobil) fogadógaratokat alkalmaznak. A beépített fogadógaratok (a tárház tárolókapacitásának megfelelő méretben és helyszínen) a tároló mellett, a tárházak külső részén, süllyesztve kerülnek beépítésre. Ezen garatok - a betakarító gépektől - a szállító jármûvekkel vagy jármûszerelvényekkel beérkező ömlesztett termény befogadására, előtárolására, illetve a termény további feldolgozó, anyagtovábbító berendezéseire való juttatására szolgálnak. Ismérveik:
- nagy (14-20 m) beépítési hosszúság és így nagy felvevő kapacitás (2-3 t/m2);
- jellemzően nagy áthaladási, átadási teljesítmény (10-30 t/h);
- jelentős (8-13 m) készletezési hosszúság;
- az ömlesztett burgonyának csak az oldalra billentős szállító jármûvekről történő termény átvételére alkalmasak.
A mobil fogadógaratok, amelyek a beépítetteknél (a stabil berendezéseknél) kisebb - 5-16 m3 - térfogatúak, a kiegészítő felszereltségükkel, (a termény fogadásán kívül meglévő szennyeződés eltávolító, rögleválasztó, méret szerinti osztályozó berendezéseikkel) sokoldalúan használhatók fel. Így a mobil fogadógaratok, a betárolás előtt - a termény-átvétel helyét meghatározva - a tárházak „legkedvezőbb” helyére telepítve, az egyes betároló vonalak hosszúságát jelentősen lecsökkenthetik. Az egyszerû - alap - kivitelû fogadógaratok (AMAC, BIJLSMA HERCULES, CLIMAX, DEHNE, DOWS, GRIMME, OLDENHUIS & PRINSEN, TOLSMA) a termény fogadása mellett a föld rög, és az apró (méreten aluli) burgonya leválasztását is elvégzik. Az előzőekben jelzett gyártó cégek korszerûbb, több funkciós - az alap fogadógarathoz kapcsolható kivitelû - berendezésein a föld, rög és a méreten aluli burgonya leválasztók mellett, rögtörő hengersorok, alap (méret szerinti) osztályozó részegységek is felszerelhetők, s a leválasztott szennyeződéseket külön-külön mûködtetett szállítószalagokkal lehet eltávolítani. A fenti gyártó cégek egyes fogadógaratjaikhoz, olyan - közvetlenül összekapcsolható - osztályozó-válogató gépsorokat is ajánlanak, amelyeknél pl. 4-6 fő (kézi munkaerő) felhasználásával a közvetlen, „piackész burgonya” is külön leválasztható, vagy előválogatás után betárolható. Ezen berendezések többsége - egyes részegségek kicserélésével - a burgonyán kívül a zöldségfélék (pl. gyökérzöldségek, hagyma, stb.) osztályozására is alkalmazhatók, s így alkalmazási körük szélesíthető.
A burgonya osztályozása
Az osztályozó gépek a burgonya feldolgozó, manipuláló gépsorok egyik legfontosabb tagjai. Ezeket az osztályozó gépeket - a burgonya termelési céljától függően - a be-, és kitároláskor egyaránt alkalmazzák a termelők. A betároláskor az osztályozást akkor célszerû elvégezni, ha a termelő egység vetőburgonya szaporítására szakosított gazdaság. Ebben az esetben a betakarító géptől szállító jármûvekkel beszállított burgonya, a fogadógaraton és a rögleválasztó berendezésen keresztül kerül az osztályozó gépre. Az osztályozás itt két (alap) méret-frakcióra - a vető és az étkezési méretre - történik meg. A két értékes frakció innen, különböző szállítószalagok segítségével, a tároló térbe juttatható. A betakarítással (szinte) egyidejûleg végzendő osztályozás a sérülések szempontjából nem túl szerencsés megoldás. A frissen betakarított burgonya sérülékenysége ugyanis nagyobb, amelyet még fokoz a betakarításkor uralkodó hûvösebb - 10-15 oC körüli - hőmérséklet. Általában 10 oC alatt a sérülékenység rohamosan növekszik, ezért betároláskor az osztályozást csak akkor célszerû elvégezni, ha erre a termelő gazdaságot szervezési szempontok kényszerítik.
Abban az esetben, ha a betároláskor az osztályozás elvégzésére nem kerül sor, akkor a kitárolás során kell, a felhasználási igényeknek megfelelő osztályozást elvégezni. Ez lehet vető - (< 60 mm) és étkezési (60 mm