Gabonapiac: Franciaországban lassan halad a kukoricabetakarítás

Agro Napló
A szeptemberi−októberi esőzések hatására rendkívül lassan halad a francia termelőknél a kukoricabetakarítás. Október végére elérik a 30%-os készültséget, más években ilyenkor 70–80%-nál szoktak tartani. Közepes, 15 millió tonna körüli termésre számítanak, a jelenlegi 240 euró/t MATIF tőzsdei árakkal.


 

Sajnos nálunk jól halad a kukoricabetakarítás, 90% felett tartunk, ennek legfőbb oka, hogy rendkívül alacsony, 3,8 t/ha országos átlaggal sikerül a raktárakba hozni a fél termést. Az őszi csapadékeloszlás is kedvezett a gyors betakarítási munkának, de repcéből 40 000 hektárral kevesebbet vetettek el a tervezetnél. Több termelő a gyenge talajvízkészlet miatt kihagyta a vetésforgóból az őszi olajos növényt.

A magasabb felvásárlási árak csak azokat a termelőket tudja részben kompenzálni, ahol volt termés is. Hullámzó árakat tapasztalunk, véleményem szerint, emelkedő árak várhatóak, ha a piacról elfogynak a kombájn alóli tételek. A szeptember végén tapasztalható 5–6000 Ft-os kukoricaáresésnek több oka is volt. Erősödött a forint az euróhoz képest (290-ről 280-ra), sajtóhírek jelentek meg arról, hogy jönni fog a lengyel kukorica. Valóban a lengyelek 3,5 millió tonna kukoricatermést várnak, amiből 5–600 000 tonna export árualapjuk is fog képződni.

Szövetségünk véleménye az, hogy a legfontosabb az idén ősszel, hogy a magyar állattenyésztés, azon belül az abrakfogyasztó ágazatok takarmánykészlethez tudjanak jutni. Nem lenne jó, ha sok tenyésztő felhagyna tevékenységével! Nekünk, kukoricatermelőknek is oda kell figyelnünk az idén, hogy kinek adjuk el a termést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!