2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

IKR-szétválás szeptemberben

Agro Napló
Ahogy azt Szaxon J. Attila, a bábolnai társaság vezérigazgatója szeptember 8-án bejelentette, a hónap utolsó napjaiban lezárulhat az IKR Zrt. szétválása. A tranzakciót a Gazdasági Versenyhivatal már jóváhagyta. A kettéválást követően az IKR Zrt. már kizárólag gépforgalmazással, szervizeléssel és alkatrészellátással foglalkozik majd. A növényvédő szer, vetőmag és műtrágya forgalmazásával foglalkozó üzletágak eladásának szükségességét a cégvezető azzal indokolta, hogy a bankok 2009 elejétől nem voltak hajlandók finanszírozni a társaság tevékenységét.  


Az IKR, mint termelési integrátor előre finanszírozta a termelőknek a gazdálkodást – az elszámolás pedig a termés jövedelméből történt. Az elmaradt banki előfinanszírozás miatt azonban a vállalat korábbi 120 milliárdos forgalma 30 milliárdra zuhant, a kötelezettségekkel együtt ez idézte elő a csődközeli helyzetet. A szétválást eredményező ügylet sajnos a vállalat 640 fős létszámának 40 százalékát is érinti.

 

 

A növényvédőszer-, vetőmag- és mûtrágya üzletágak – az érintett ingatlanokkal együtt – a cseh Andrej Babis érdekeltségi körébe tartozó IKR Agrár Kft.-ként százszázalékban az Agrofert tulajdonában lévő DUSLO mûtrágyagyár tulajdonába kerülnek. A napi 1300 tonna mûtrágya előállítására képes vágsellyei (Šaµa) üzem Szlovákia legnagyobb és legkorszerûbb vegyi- és mûtrágyagyára – termékeiket szinte a világ minden részén ismerik: 43 állammal kereskednek.

 

 

Az IKR Zrt. tőkeszerkezete rendeződik a tranzakció következtében: 2,9 milliárd forintos saját tőkével rendelkezik majd az átalakuláskor. Terveik szerint ez évben mintegy 17 milliárdos forgalomra számítanak a gépeladásokból, illetve a szervizelésből és alkatrész-kereskedelemből. A közzétett 2011-es konszolidált mérlegadataik szerint 34 milliárd forintos nettó árbevételt ért el a társaság, miközben a kötelezettségei 24 milliárd forintot tettek ki, így 3,2 milliárd forintos veszteséggel zárták az évet – tudtuk meg Szaxon J. Attila nyilatkozatából.

 

-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Az őszi gyomirtási technológia az őszi kalászos gabonákban, elsősorban a nagy széltippannal fertőzött területeken terjedt el. Szakértők mutatnak rá a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!