DuPont Pioneer nemesítés Optimum®AQUAmax®

Agro Napló
A DuPont Pioneer Optimum®AQUAmax® hibridek az elmúlt évtizedek, tudatos és szakszerû nemesítési folyamatának következménye. Ennek a munkának kulcsfontosságú kérdése meghatározni azokat a specifikus tulajdonságokat, amelyek leginkább befolyásolják a növény teljesítményét száraz, aszályos körülmények között. E legfontosabb tényezõk között szerepel a stabilabb fotoszintézis, az erõteljesebb nõvirágzás, a szén és nitrogén nagyobb mértékû felhalmozása a csõben, a zöldszáron érés, a növény jobb víztartó képessége, az erõteljesebb gyökérzet, a jobb vízfelvevõ képesség. Két új Optimum® AQUAmax® hibridünkben, a P9175-ben és a P0216-ban mindezen tulajdonságok megtalálhatóak. Magyarországon a 2013-as évtõl kerülnek forgalomba.

A Pioneer kutatói már több évtizede nemesítenek olyan hibrideket, amelyek kiszámíthatóan teljesítenek száraz stresszes körülmények között. Ez a kutatási program a DuPont Pioneernál indult el a világon először, 1957-ben.

A munka azóta is töretlen, és a Pioneer mindig a legmodernebb nemesítői módszereket alkalmazza. Száraz-stresszes nemesítést 1999 óta Irányított Stressz Programnak nevezik. A program sikeresen hozzájárul az Optimum®AQUAmax® hibridek fejlesztéséhez is. A helyszínek kiválasztásánál a legfontosabb kritérium, hogy a klimatikus adottságok nagyon hasonlóak legyenek. Ezen állomások területén a hőmérséklet rendkívül magas a nyári hónapokban, a kukorica fejlődése során a lehullott csapadék minimális. A talajadottság viszont kedvező a kukorica számára, és így a precíziós öntözés segítségével tudják a stressz intenzitását irányítani. Ezeken a kísérleti állomásokon optimális csapadék ellátottság esetén a maximális termés 18-20 t/ha. Az irányított stressz során az aszályt modellezik virágzás, szemkitelítődés vagy mindkettő esetében, illetve a kontrol parcellában a vízellátottság optimális. Ennek segítségével a legjobb genetikai variációk határozhatóak meg. Jelenleg ma a világon 10 ilyen kutatóállomás létezik, ebből 2 Európában.


 

 

Az egyik kulcsfontosságú kérdés a szárazságtûrés fejlesztése során, meghatározni azokat a specifikus tulajdonságokat, amelyek növelik a növény teljesítményét aszályos körülmények között. Ezek a keresett sajátosságok a következők:

- Stabilabb fotoszintézis

- Erőteljesebb nővirágzás

- Szén és nitrogén nagyobb arányú felhalmozása a csőben

- Zöldszáron érés

- A növény jobb víztartó képessége

- Erőteljesebb gyökérzet, jobb vízfelvevő képesség

 

A munka következő lépése során egy széleskörû tesztelésre kerül sor, amely keretében az új hibrideket nagyszámú kísérletben vizsgáljuk. Azok a hibridek kapják meg az Optimum®AQUAmax® minősítést, amelyek megfelelnek a következő szigorú feltételeknek:

- Csapadékhiányos, erősen aszályos körülmények között 5% terméselőny a jelenleg legjobbnak ítélt hibridekkel szemben.

- Normál csapadékellátottság mellett 3% terméselőny a jelenleg legjobbnak ítélt hibridekkel szemben.

- A fenti követelményeket két egymást követő évben egyaránt bizonyítani kell, hogy megkapja a hibrid Az Optimum®AQUAmax® minősítést.

- Az Optimum®AQUAmax® minősítést mindig csak az új genetikák kaphatják meg, visszamenőleg egyik hibrid sem kerülhet be ebbe a csoportba.

 

 


 

A fenti ábrán látható széleskörû kutatási hálózat segítségével tudjuk biztosítani, hogy minden évben van aszályos vagy optimális termőterületről származó kísérleti adatunk.

2013-ban a hazai termelők is használhatják az Optimum®AQUAmax® hibrideket, hiszen a P9175-ös és a P0216-os bevezetésre kerül Magyarországon. A Pioneer kísérleti sorokban e két hibrid is elvetésre került, eredményeiket hamarosan közöljük.

 

 


 

 

Az Optimum®AQUAmax® hibridek új lehetőséget jelentenek azon termelőknek, akik magasabb hozamot szeretnének elérni a csapadékhiányos területeken, ugyanakkor a rekord terméseket célozzák meg normál csapadékellátottságú évjáratokban.

A P0216 kimagasló teljesítményét a független hivatalos eredmények is alátámasztják: 2010-ben valamennyi vetélytársát maga mögé utasította, 840 kg-mal múlta felül a sztenderdek átlagát. 2011-ben újra megszerezte az abszolút első helyet, és a sztenderdekhez képest 1710 kg-mal termett többet.

 


P0216-os a hegyfalui kísérletben, 2012.09.12.

 

 

Pákozdi István

Pioneer növények termékmenedzsere,

Magyarország



 

A Pioneer az Optimum® AQUAmax® hibrideket 2 évig tesztelte termékfejlesztési kísérletekben aszályos környezeti feltételek között, Pioneer hibridekkel és kereskedelmi forgalomban kapható versenytárs hibridekkel szemben a közép-kelet európai régióban. Az Optimum® AQUAmax® hibridek átlagosan 5%-os terméstöbbletet mutattak ezekben a kísérletekben a kereskedelmi forgalomban lévő hibridekkel szemben.

Aszályos környezetnek számít, amikor a virágzás vagy szemtelítődés idején a relatív vízkészlet/vízigény kevesebb, mint 0,66 a Pioneer által szabadalmaztatott EnClass® rendszer 0-1 közötti skáláján. (1=Pioneer által meghatározott megfelelő nedvesség szintje)

Egy hibrid teljesítménye aszályos körülmények között változó és sok tényezőtől függ, pl: csapadékhiány mértéke és eloszlása, hőmérséklet, talajtípus, talajmûvelési gyakorlat, rovarkár és betegségek mértéke illetve egyéb környezeti stresszhatások. Az ilyen kísérletekben az átlagos termés az Optimum® AQUAmax® hibridek és egyéb forgalmazott termékek esetében kevesebb, mint 10 t/ha volt. Kedvezőtlen csapadék- és hőmérsékleti tényezők mellett minden hibrid kevesebbet terem. A különböző adottsággal bíró helyszínek eredményei egymástól eltérőek lehetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Az őszi gyomirtási technológia az őszi kalászos gabonákban, elsősorban a nagy széltippannal fertőzött területeken terjedt el. Szakértők mutatnak rá a...

Legalább két hetet csúszik az aratás

Legalább két hetet csúszik az aratás

Legalább két hetet csúszik az aratás az idén. Elsősorban azért, mert a hűvös május miatt még nem érett a termés, de a felázott földekre amúgy sem lehe...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?