Nézzük a részleteket: a Nagy Talajművelő Show gép specifikációi (x)

Agro Napló
Kevesebb közreműködő gépgyártó, viszont töretlenül magas látogatói létszám jellemezte a már hagyományosnak mondható Nagy Talajművelő Show rendezvényt. A kétállomásos rendezvénysorozat hajdúböszörményi helyszínére a Lemken, a Kverneland és a Vogel&Noot munkagépek, valamint az Agro Békés Kft. forgalmazásában álló Case IH traktorok az előzetes adatok alapján közel 400 kíváncsi gazda érdeklődését keltették fel. Összeállításunkban az eseményen bemutatott munkagépek részleteit ismertetjük.

Case IH traktor minden munkagép előtt

A Nagy Talajművelő Shown összesen 15 gépkapcsolat mutatkozott be, melyeket az idei évben már a Case IH traktorai üzemeltettek. Az Agro-Békés Kft. a munkagépgyártók kérésére összesen 8 darab traktor biztosított. Figyelembe véve a teljesítmény szükségletet a hajdúböszörményi bemutatón egy FARMALL U 95, egy MAXXUM 115, valamint a PUMA család egy-egy tagja és 4 darab, a MAGNUM családba tartozó erőgép dolgozott.


 


 

Munkagépek:

Lemken Diamant 11 V 6 L 100 félig-függesztett váltvaforgató eke

Vonóerőigény: 240 lőerőtől

A Diamant 11 félig-függesztett ekecsalád 5-9 fejes kivitelben kapható, mechanikus és hidraulikus fogásszélesség állítással. A bemutatott eke hidraulikusan állítható fogásszélességgel rendelkezett, amely 30-50 cm-es intervallumban menet közben fokozatmentesen állítható a traktor kabinjából.  A 160x160x10 mm-es főtartó gerendelyt rendkívüli stabilitás jellemzi. A 100 cm-es ekefejosztás és 85 cm-es gerendely magasság, amely értékek garantálják a nagy átömlés keresztmetszetet és az eltömődés-mentes munkát nagymennyiségű kukorica-szármaradvány esetén is.

DuraMaxx CS 50 ekefejek: a kormánylemezek és a kormánylemez pálcák nem csavarral kerülnek rögzítésre, hanem horgokkal, amelyeket ipari ragasztóval sütik rá a kormánylemezekre (örök garancia). Így a kormánylemezeket és a kormánylemez pálcákat a maximális keménységűre lehet edzeni, aminek következtében a kopásállóság 50-75%-kal jobb, mint a hagyományos technológiával készült kormánylemezeké. Ugyanakkor a cseréje percek alatt elvégezhető.

Páncélozott orrbetétek és ekevasak: élettartama mintegy háromszoros a normál edzett acélból készült társaihoz képest, valamint használat közben úgy kopik, hogy mind az ekevas mind pedig az orrbetét éles marad így az eke húzása sokkal könnyebb.

Minden ekefejre gyorskapcsolós rendszerrel felszerelhető lazító tüske az eketalp betegség megszüntetésére.

Opcionálisan packer húzókar és vontatott VarioPack szántáselmunkáló henger kapható minden típushoz, mellyel egymenetben elvégezhetjük a barázdaszeletek aprítását és a szántott felület lezárását, így azt követően egy munkaműveletet meg tudunk spórolni és megőrizzük a nedvességet a talajban.

Vari-csapágyazás: minden ekefejpár zsírozható forgáspontra csatlakozik, így a kopás minimális az üzemeltetés során.

MS-1 előhántó egyszerű és pontos csapos mélységállítással.

Egyszerű és pontos csapos szántásmélység beállítás a hátsó 500/45x22.5 méretű keréken. Barázdában és tarlónjáró kivitelben is kapható a gumihevederes traktorokhoz

 

 

Lemken Karat 9/400 KUA 4 m félig-függesztett szántóföldi nehézkultivátor

Vonóerőigény: 240 lóerőtől

Szántóföldi intenzív kultivátorcsalád 3 -7 m munkaszélességben. 3 sorban, 26 cm-es osztástávolságban elhelyezett kettős nyírócsapos és rugós biztosítású kapák. Kiváló a talajba-húzási képessége a kapák kialakításának és a nagy 6000 kg-os súlynak köszönhetően. A kapasorok 100 cm-es húzástávolsága és a 80 cm-es vázmagasság kiváló átömlési keresztmetszetet és eltömődés-mentes munkát garantál a munkagépnek még nagy szármaradványt visszahagyó kultúra esetén is. A kapák talajba-húzási szöge két fokozatban állítható.  550 kg-os kioldóerő a kapáknál

120 mm széles páncélozott orrbetét és 100 mm széles terelőlemez alapkivitelben, 310 mm-es szárnyak opcióként kaphatók sekély tarlóhántásra és tarlóápolásra. A terelő-lemeznek köszönhetően a kapák bekeverő hatása kiváló.

A 80 mm-es páncélozott orrbetét 30 cm mély alapműveléshez opcióban kapható.

A gyorscserélős kaparendszerrel a kapatestek szerszám nélkül egy rugós biztosítású ék segítségével percek alatt kicserélhetők.

A visszarendező tárcsasor egyengeti el a kapák nyomait, amelyek mélysége egyszerűen csapáthelyezéssel egyenként állítható.

A packer dupla késes henger, amely kiváló rögtörést felszíni és mélytömörítést végez, a rászerelt sárkaparóknak köszönhetően nem érzékeny a nedves talajra sem.

Hidraulikus mélységállítás: elöl a 11.5/80-15.3-as kereken, hátul pedig a dupla hengeren, amely egy hidraulika körön van, így garantált, hogy az összes kapa mindig azonos mélységben dolgozik. 

Opcióban kapható hidraulikus súlyáthelyező rendszer. A 180 bár üzemi nyomás alá helyezett munkahenger által kifejtett nyomás az erőgép hátsó tengelyére súlyt helyez át, így a nagykategóriájú erőgépek, amelyek adhéziós tömege nem éri el a derék-csuklós traktorokét kerékcsúszása akár 20%-kal is csökkenthető.


Lemken Primus 35 vontatott szántóföldi permetező

3300 liter tartálytérfogatú, üvegszál-erősített tartály, teljesen sima belső felülettel a tökéletes tisztíthatóság érdekében. A tartály belső tisztítását 2 db rotációs fúvóka látja el, így vegyszerváltáskor kizárt az esetleges növényperzselés.

1 db 250 literes dugattyús-membránszivattyú biztosítja a hatalmas teljesítményt. 250 literes tisztavizes tartály elöl, amely kiválóan hozzáférhető. Egyedülálló folyadékgyűjtő rendszer, amely az összes vegyszermaradékot összegyűjti a csövekből, így könnyű az átállás egyik kultúráról a másikra.

Intenzív keverésnél és felszívásnál a két szivattyú összekapcsolható, 320 liter/perc kapacitással

Nagy térfogatú, könnyen hozzáférhető vegyszerbemosó tartály, nagy teljesítményű bemosó fúvókával és hatékony göngyöleg elmosóval.

Spraydos vezérlő monitor: minden vonatkozó adat, mint a meghatározott dózis, a sebesség, a nyomás, a permetezett terület, vagy a kijuttatott mennyiség folyamatosan látható a kijelzőn. A Spraydos vezérlőegység a haladással arányosan szabályozza a szórási mennyiséget.

Munkaszélessége 18 méter. 5 szakasszal ellátott, hidraulikus csukású permetezőkeret, két végén lecsapódásgátlóval, kör-körös vegyszer cirkulációval a szórókereten.

A keret különlegesen stabil „Z” szelvényű profilokból hegesztett, amely ellenáll a statikus és dinamikus behatásoknak és a profilon belül védetten helyezkednek el a saválló permetlé vezetékek.

Stabil keretfelfüggesztés és rugózott keret jellemzi a gépet. Még nagy munkasebességnél is nyugodt keretmozgás tapasztalható.

További jellemzője a gépnek, hogy hármas fúvókatartóval látták el a különböző cseppmérethez, növényi kultúrához, valamint hogy kétkörös légfékkel látták el a biztonságos szállításhoz.

  


Lemken Rubin 9/600 KUA 6 m félig-függesztett rövidtárcsa

Vonóerőigény: 250 lóerőtől

 

A Rubin rövidtárcsa család 2,5-12 m munkaszélességig érhető el. A 620 mm átmérőjű, 6 mm-es tárcsalevelek kiváló munkát végeznek nagy szármennyiséget visszahagyó növényi kultúra esetén is. A tárcsalevelek nagy aláfogási (első sor 15 fok, hátsó sor 17 fok)- és vágási – szöge (20 fok) garantálja azt, hogy a Rubin már 7 cm munkamélységtől következetesen átdolgozza a teljes talajfelszínt és bekeveri a szármaradványokat ebbe a rétegbe. A tárcsalevélre eső súly 145 kg, a 6 méteres gép tömege 7 000 kg.

A spirál-rugóval előfeszített tárcsatartó karok kötött talajokon is pontos mélységtartást garantálnak a tárcsaleveleknek.

Az egy sorban elhelyezkedő tárcsalevelek osztása 250 mm, a második sorban lévő tárcsalevelek az elsők között járnak így a tényleges tárcsalevél osztás: 125 mm!

107 cm a két tárcsasor távolsága, e tulajdonság és a 81 cm-es vázmagasság egy olyan nyitott vázkonstrukciót biztosít ahol a nagymennyiségű föld és szármaradvány akadálymentesen áramlik a gépen keresztül. A tárcsalevelek mögött, a talajáramtól védett helyen elhelyezett hatrekeszes, kazettás tömítésű karbantartás-mentes kétsoros-, axiális golyóscsapágyak.

Minden henger gondozás-mentes csapágyazással készül. Az összes többi zsírzó pont 100 üzemórás intervallumú. A tárcsasorok mögött elhelyezkedő rugós ujjak többféle pozícióban állíthatóak és elősegítik a szármaradványok bekeverését a talaj felső rétegébe. Többfajta hengerkivitel áll rendelkezésre, de  a jelenlegi gép MSW 600 ékgyűrűs hengerrel szerelt, amely 600 mm átmérőjű, 125mm gyűrűosztással és a gyűrűk között elhelyezkedő sárkaparókkal kiváló visszatömörítést és rögtörést végez.  A henger nagy előnye, hogy abszolút nem hajlamos a beragadásra, így mind száraz mind pedig nedves körülmények között is kiválóan dolgozik. A félig-függesztett LEMKEN RUBIN rövidtárcsák kombinációs alvázzal is rendelhetők, ebben az esetben a LEMKEN SOLITAIR pneumatikus gabonavetőgépet rákapcsolva, egymenetes magágykészítést és vetést tudunk megvalósítani, illetve a gépeket külön-külön szóló üzemmódban is tudjuk üzemeltetni.

 

Lemken Zirkon 8/300 forgóborona és Saphir 7/300 mechanikus vetőgép kombináció,

Vonóerőigény: 140 lóerőtől

 

Zirkon forgóborona

A 3 méteres forgóborona aktív kardánhajtású talajmunkagép, amely alkalmas elsősorban szántott, lazított, nehézkultivátorral előkészített talajon magágykészítésre és a talajfelszín lezárására. 12 rotoros, rotoronként 2 db speciálisan hőkezelt keményfém felrakású 300 mm hosszú foggal, amely opcióban akár gyorscserélős kivitelű is lehet. A Zirkon forgóborona központi hajtóműve cserekerekes kivitelű  amellyel 162 és 400 fordulat/perc közötti tartományban tudjuk a rotorfordulatot változtatni. A rotortengelyt és a fogtartót egy anyagból kovácsolták ki így nagy stabilitással és hosszú élettartammal rendelkezik.

Hidraulikus nyomjelzővel és oldallemezzel látták el a bakhátalás elkerülésére. Központilag egyszerűen, pontosan, gyorsan állítható hátsó simító.

A kiváló rögtörésről és visszatömörítésről az 500 mm átmérőjű trapézgyűrűs henger gondoskodik. Ezen kívül széles hengerválaszték áll rendelkezésre.

A Zirkon forgóborona család akár 6 méteres szállítókocsis félig-függesztett kivitelben is kapható.

 

Saphir 7/300 3m mechanikus ráépített gabonavetőgép

24 soros kivitelű és 1100 literes magtartállyal szerelt. A kéttárcsás csoroszlyák 125 mm-es sortávolságúak, amelyek szármaradványos területen is eltömődés mentesen üzemelnek. A Conti-plus magadagoló kerekek apró és nagymagra egyaránt alkalmasak.

Központi hajtóműve olajfürdős, 0,5-500 kg/ha kivethető magdózissal. További jellemzője a feljáró lépcső és rakodó plattform, amely kényelmes és biztonságos töltést tesz lehetővé. Easytronic vezérlő monitor 2x2 sor művelőút-kapcsolással, hektárszámlálóval és automatikus leforgatási próbával.

Soronkénti gumi tömörítő kerék gondoskodik a pontos mélységtartásról és a magbarázda megfelelő visszatömörítéséről.


Kverneland U-drill 6m

A Kverneland csoport a Nagy Talajművelő Show keretein belül mutatta be elsőként a magyar piac számára legújabb fejlesztésű univerzális vetőgépét, a Kverneland U-drill-t.

A 6 m-es munkaszélességű gép nagy területteljesítményt szavatol. Minden eleme ennek jegyében került kialakításra, hiszen a 4350 literes tartályméret, a programozható földvégi forduló automatika és a nagy munkasebesség - mely akár 15- 20 km/h is lehet – a Kverneland U-drill maximális hatékonyságának kiaknázásra törekszik. A vetőgép, a Kverneland koncepciójának megfelelően teljesen ISOBUS kompatibilis, és alkalmas a földvégi fordulókon történő automatikus szakasz elzárásra. Ezen túlmenően maximálisan megfelel a kezelő kényelmi igényeinek, hiszen minden fontos beállítás elvégezhető a kezelőegységen keresztül, mint például a vetésmélység és az elmunkáló tárcsasor munkamélységének valamint a vetőtárcsák nyomásának beállítása.

Tökéletesen előkészíti, szintezi, visszatömöríti a vetőágyat, valamint kiválóan helyezi le és tömöríti vissza a magot egy menetben, időt takarítva meg az Ön számára! A magadagolás kimagasló pontossága, és a precíz vetés mélység szabályozás egységes kelést biztosít. Itt a már jól ismert Kverneland részegységek, úgymint a Qualidisc rövidtárcsa dolgozik, és biztosít szép és egységes vetőágyat a teljes munkaszélességben.

A gép megalkotásánál fontos volt az eddigi tapasztalatok figyelembe vétele, és a jól bevált dolgok átörökítése az előző generációtól, így megmaradt a vetőgép hagyományos elrendezése. Mely az alábbi elemekből áll: front részen elhelyezett előtömörítő keréksor, ezt követi a két sorban elhelyezett tárcsa, majd az eltolt elrendezésű tömörítő keréksor.

A vetőgép lelke a csoroszlya. Az új fejlesztésű CD tárcsákkal, az eltolt tárcsaszerkezet keskeny felépítése biztosít könnyed talajba hatolást, így szinte a teljes csoroszlyanyomás (80kg) felhasználható a talaj visszatömörítésére a vetőcsoroszlya szárába integrált nyomókerék által. Nem szükséges egyéb tömörítő eszköz a megfelelő mag – talaj kapcsolat létrehozásához, így Ön üzemanyagot takarít meg!

A Kverneland U-drill felszerelhető feltöltő csigával, vetés ellenőrzővel és súlymérő cellákkal is, mely folyamatos, és pontos tájékoztatást ad a vetőmag előre beállított fogyásáról.

Az összes fontos beállítás elvégezhető egy gombnyomásra. Például a vetésmélység kényelmesen beállítható a traktorkabinból, vagy a kalibrálás folyamata elindítható közvetlenül az adagolóegységen elhelyezett gomb megnyomásával. Az automatikus földvégi forduló rendszer nagyban megkönnyíti a kezelő munkáját, és csak egy egyszeres hidraulika kör szükséges hozzá.

Magától érthetően az U-drill teljesen ISOBUS kompatibilis. A kezelő folyamatos tájékoztatást kap a vetőgépről, így egy pillantás alatt meggyőződhet minden fontos beállításról.


 

Kverneland Qualidisc T félig függesztett rövidtárcsa

4-7 m munkaszélességben, egyesíti magában a nehéztárcsa és a rövidtárcsa előnyös tulajdonságait. Súlyából adódóan (5m ~ 5000 Kg) jó a talajba hatolási képessége, sűrű osztásának köszönhetően (250 mm) kiváló az aprító hatása nagymennyiségű szármaradvány vagy zöldtrágya bedolgozása esetén is. 573 mm átmérőjű tárcsalapjaival 15 cm munkamélységen, képes kiváló minőségben bekeverni az összeaprított szármaradványokat, tiszta, egyenletes talajfelszínt hagyva maga után, mely már alkalmas a vetésre.

A tárcsalevél átmérőjétől függetlenül a vágási szög állandó a teljes élettartama alatt, köszönhetően a tárcsalevelek kúpos kialakításának. A tárcsák speciális hőkezelési eljárásban nyerik el az egyedülálló 58 HRC keménységet.

Minden tárcsa külön karon, gumibakos túlterhelés védelemmel, karbantartásmentes csapágyakkal került kialakításra.

Működtetése történhet teljesen hidraulikusan, vagy mechanikusan is. Kiváló eszköz tarlóhántásra és magágy készítésre egyaránt.

Hengerek széles választéka, mely minden talajtípusnak és igénynek megfelel.

Az agresszív tárcsaszögnek és a tekintélyes tömegnek (150 kg/tárcsa) köszönhetően, a Qualidisc T kiváló munkaminőséget biztosít még száraz körülmények között is. A talajt teljes munkaszélességben vágja, a tarlót valóban felhántja és rendesen bekeveri a felszínt, hogy elősegítse az elszórt kultúrnövény és gyommagok kelését.


 

Kverneland Rau Ikarus S

 Kompakt kialakítás

• Kis fordulási sugár a forgókon.

• Precíz nyomkövetés a szűk fordulókban.

 2400 – 2800 – 3600 literes tartályok biztosítják a nagy területteljesítményt, újratöltés nélkül.

A HSS szórókeretek munkaszélesége 18 – 30 m között választható, erős térbeli kialakításúak, melyeken az elhelyezett fúvókák maximális biztonságban vannak. A szórókeret egy ingás felfüggesztésen keresztül kapcsolódik a vázon függőlegesen kialakított szánszerkezethez, a csillapított, nehéz, nagy munkaszélességű keretek stabil nyugodt vezetése érdekében.

Az Easy Set szelep panel egyszerűbbé teszi az életet ösztönös kezelési elrendezésével. A vezérlés szívó és nyomó oldalra osztott. A vezérlő szelepek jól védett helyen vannak, egy ajtó mögött, ez megvédi a munkaterületet a szennyeződésektől és a vegyszerektől.

Az ENFO feltöltő és öblítő rendszer alapfelszereltség minden permetező computerünkben.

Ez az okos technológia optimalizálja a permetezőrendszer feltöltését és kiöblítését. Gyors megoldás, nincs vegyszerpazarlás, vizet takarítunk meg. Ez a haszon a gazdának és a környezetnek.

A permetező rendszer csővezetékének automatikus feltöltése: a permetezés megkezdése előtt, a permetezőgép csővezetékét pontosan feltöltjük a fúvókákig a szekciók automatikus lekapcsolásával. Ezzel gyors megoldással nincs vegyszerpazarlás a permetezés megkezdése előtt.

A permetező rendszer csővezetékének automatikus öblítése: munka befejeztével vagy félbeszakításakor, a vegyszerkeveréket automatikusan kiöblíti a vezetékekből. Ezzel a megoldással az utolsó literig felhasználjuk a bekevert vegyszert és kiöblítjük a permetezőgép csővezetékeit minimális vízfelhasználással.

Mindig jó nyomon jár, az Autotrack kormányzott vonórúd rendszerrel. A munkagép követi a traktor nyomát. Kisebb a taposási kár.

Négyféle szivattyú teljesítmény közül választhatunk 200, 250, 400 és 500liter/perc, ami minden szántóföldi igényt ki tud elégíteni.

A vezérlőrendszerek, az egyszerűbb, sebességarányosan vezérlő FMC computertől, egészen az ISOBUS rendszerig terjed. Minden Kverneland vontatott permetező opcionálisan alkalmas a GPS szakaszolásra.Ezen kívül, a munkát könnyítő elektronikus kiegészítők sokaságából válogathatunk, mint például elektromos szintjelző, elektromos szívó és nyomóági vezérlőszelepek, automata tisztítórendszer.

iXclean Comfort

iXclean Comfort egy félautomata szelepvezérlő rendszer.

iXclean Pro

Fejlett megoldásokat alkalmaznak az iXclean Pro esetében, amely teljesen automatikus, elektromos szelepvezérlési rendszer, az ISOBUS-os gépeknél. Minden fontos permetezési funkciót a traktor üléséből irányíthatunk.

Starguide IV

Automata GPS szakaszvezérlés és irányítás D-GPS által.

Boom Guide: Állandó keretmagasság!

ISO Boom Guide az automatikus magasság állítási rendszer, ami az előre beállított keretmagasságot mindig a kívánt értéken tartja. Az ultrahangos szenzorok közvetlen kapcsolatban vannak a permetező hidraulikus rendszerével, így a keretmagasságát állandó értéken tudjuk tartani a talajfelszíntől vagy a növény kultúrától.


 

Kverneland Tiger Kombinált magágykészítő

A Tiger magágykészítő kiváló választás azoknak a gazdálkodóknak, akik változatos talajtípusokon és különböző feltételek között gazdálkodnak. Nagyon jól alkalmazható a hagyományos és a csökkentett menetszámú talajművelésben is. A Tiger kombinátorok 5-6-7-8 m-es változatokban elérhetők. Jellemzőjük a hosszú jól elosztott váz (2,95 m), 60x60-as vázkeresztmetszet, 6 sorban – 8 cm-es osztástávolságban elhelyezett kapák, valamint robosztus 10x80-as Clodboard simító. A nagyméretű 250/65-14,5-es, tandem felfüggesztésű kerekek biztosítják a legpontosabb talajkövetést. Ezen műszaki jellemzők hatására a gép kiváló egyengető hatással rendelkezik, valamint kapák elhelyezéséből adódóan a gép nem hajlamos az eltömődésre még szármaradványos terülten sem.

A Tiger magágykészítők alapfelszereltségként rendelkeznek hátsó elmunkálóval, ami lehet pálcás borona vagy rögtörő henger. Opcióban rendelhető hozzájuk hátsó Clodboard simító, amik kiegészíthetőek stabilizátor rúddal. A vontató erőgéptől függően választhatunk nyomlazítót szimpla vagy ikerkerekes traktorhoz is.

A Tiger magágykészítőkön munka mélység és a Clodboard simító állítása hidraulikusan történik. A munkagép egyengető hatása fokozható az opcionálisan rendelhető hátsó Clodboard simító használatával, mely működtethető külön vagy a mellső simítóval szinkronizáltan.

A kombinátorhoz lehetőség van vontatott henger csatlakoztatásra, mellyel így egy menetben le tudjuk zárni a talajt és megőrizni annak nedvesség tartalmát.


Kverneland RG 6 eke

A Kverneland kifejezetten a nagy gazdaságok számára fejlesztette ki RG ekecsaládját, mely kialakítását tekintve megegyezik a jól ismert RN ekéjével. A központba szerelt kerék biztosítja a kisebb földvégi fordulókat, valamint a fasor, vagy még álló növény kultúrák melletti szántást. Az eke a függesztő toronyhoz egy különleges kialakítású csukló ponton keresztül kapcsolódik, mely így kiváló manőverezhetőséget biztosít.

A Kverneland által alkalmazott egyedi, 12 órás karbonos hőkezelési eljárás melynek során egyedülálló szilárdságot, rugalmasságot kap nem csak az eke gerendelye, hanem minden egyes eleme, ennek ellenére súlya jelentősen könnyebb a versenytársak ekéihez képest. A hőkezelési eljárás a kopó alkatrészekre is kiterjed, melynek hatására élettartamuk jelentős mértékben megnövekszik. Az eljárás során a furatoknál megmaradt az anyag rugalmassága és kopásállósága. A gerendely nincs hegesztéssel gyengítve, minden csavarkötéssel kapcsolódik hozzá. Az eke felépítése egyszerű, jól áttekinthető, a beállítások könnyedén elvégezhetőek rajta. Az RG eke alapfelszereltségét képezi a Kverneland által szabadalmaztatott Variomat hidraulikus fogásszélesség állítás, mely lehetővé teszi a fogásszélesség állítását 35 -50 cm között, fokozatmentesen.

Az eke 6, 7 és 8 fejes kivitelben érhető el, 80 cm –s vázmagassággal, 100 illetve 115 cm-s osztással, és robosztus 150 x 150 mm gerendely keresztmetszettel. Opciós listájába beletartoznak különböző előhántók, kormánylemezek, szárleforgatók és vágótárcsák.

Rendelkezésre állnak különböző típusú teli kormánylemezek illetve réselt kormánylemez. Ez a választék biztosítja, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Kialakításuk biztosítja a szármaradványok tökéletes leforgatását, valamint azt, hogy a Kverneland ekék a legkisebb vonóerő igényű ekék között legyenek számon tartva. Így a szántás nagy üzemanyagköltsége egy jó választással jelentős mértékben csökkenthető.

Az eke Kverneland Knock-on® rendszerrel szerelt. Az új rendszer jelentősen csökkenti a kopó alkatrészek cseréjére fordított időt és energiát . Gyors & Egyszerű. A Knock-on® rendszer csak 2 részből áll: a tartó, mely a normál Kverneland ekevasra van rögzítve és a Knock-on® hegy.

Univerzális: Kverneland Knock-on® egy univerzális rendszer. Az eke Knock-on® hegy kultivátorokon szintén használható.

Jellemzői:

Jó talajbahatolás & Stabil munka

A Knock-on® különböző talajkörülmények között lett tesztelve. Akár a legkeményebb talajokon is biztosítja a Knock-on® a jó talajba hatolást.

Alacsony vonóerő

Kverneland ekefejek híresek páratlanul alacsony vonóerő igényükről. A Knock-on® heggyel a vonóerő igény alacsony marad így az üzemanyag fogyasztás is.

Speciális talajáram

A Knock-on® ügyes kialakítása védi az ekefej egyéb részeit, miközben hatékony talajáramot biztosít.

 


 

 

Vogel-Noot TERRADIG XS, 7 késes lazító

Törökszentmiklóson gyártott VOGEL-NOOT talajlazítók közül az itt látható XS 7 késes változat a legnépszerűbb típus. A VOGEL-NOOT piacvezető lazítói 5, 7, 9 és 11 késsel érhetők el, függesztett vagy akár vontatott kivitelben. Az XS lazítónál a keretmagasság 95cm, így elérhető akár a 60cm munkamélység is. A lazító 120x120mm-es robosztus vázzal rendelkezik. A TerraDig lazítón két sorban elhelyezett, speciális kialakítású késszárak különösen alkalmasak a nagy mélységű munkavégzés mellett a talaj felső rétegének átdolgozására. Ezt a feladatot a késszáron elhelyezett szárnyas kések végzik, amelyek helyzete és intenzitása állítható. A késszárak vágóéllel kombinált kopólemezzel vannak ellátva, a munka intenzitás és az élettartam növelése érdekében. A fordítható lazító betét 120mm-rel nyúlik túl a késszáron, megfelelő hosszúságú élettartamot biztosítva. A megfelelő végső talajállapotot lezáró hengerrel érjük el. Fontos kiemelni, hogy nem csak az itt látható kétsoros tüskés hengerrel szerelhető a lazító, hanem a többi munkagépnél már megszokott kialakítású egyéb hengertípusok is. A végső tiszta talajfelszínről és bakhátmentes munkáról oldalsó terelőlemez gondoskodik.

A mai napon indult árfolyam garancia akció keretén belül a Vogel-Noot a legtöbb hazai gyártású munkagépét 299 ft/eur árfolyamon kalkulálja. Így az itt bemutatott lazító ára jelenleg 3.077.000 ft + áfa.


Vogel-Noot TerraDiscpro Hydro 600 vontatott rövidtárcsa

A törökszentmiklósi VOGEL-NOOT üzem a forgatás nélküli technológia munkagépeire koncentrál, amelyek közül hazánkban is jól ismert aTerraDiscpro rövidtárcsa. A TerraDisc Pro-n használt Ø510mm átmérőjű, agresszív szögállású és erőteljes csipkézettségű tárcsalapok jól boldogulnak az agresszív gyomokkal és a nagyobb szármaradványokkal. A gumibakos felfüggesztésű tárcsatagok és a teljesen zárt SKF csapágyazás garancia a hosszútávú, meghibásodás-mentes munkavégzésre.

A modern kialakítású, robosztus vázszerkezetű TerraDisc Pro a többi VOGEL-NOOT munkagéphez hasonlóan felszerelhető különböző lezáró hengerrel. Az itt látható TerraPak 2. henger a hazai körülményekre leginkább ajánlható kivitel. A TerraDiscpro rövidtárcsánál a tiszta felszínről és bakhátmentes munkáról az oldalsó terelőlemezek gondoskodnak, amelyek paralelogramma felfüggesztéssel csatlakoznak a vázhoz, tökéletesen kopírozva a talajfelszínt. A Törökszentmiklóson készülő TerraDiscPro 2,5, 3, 3,5, 4, 5 és 6 méteres munkaszélességben érhető el, függesztett és félig függesztett kivitelben.


Vogel-Noot MasterSpray IN-280 vontatott permetezőgép

A Vogel-Noot németországi gyárában készülő permetezőgép családban megtalálhatók mind a függesztett mind a vontatott kivitelű permetezőgépek. A felvonult IN-280 típusú munkagép 2800 literes polietilén tartállyal, FH800 típusú, 18 méteres szórókerettel és Lechler injektoros fúvókákkal szerelt. A keret 5 szakasszal, egyoldali csukással és hidraulikus dőlésszög állítással rendelkezik. A vegyszer továbbításáról 6-hengeres membránszivattyú gondoskodik, amely alkalmas folyékony műtrágya továbbítására is. A gép működését a Müller Elektronik által gyártott SprayLight monitor vezérli és ellenőrzi, így folyamatosan felügyelhető az aktuális szórásmennyiség, a haladási sebesség, a már lepermetezett terület nagysága, a kijuttatott összes folyadékmennyiség és az eltelt munkaidő. Szükség esetén a sebességarányos permetlé kijuttatását menet közben lehet változtatni.

A 290 literes tisztavizes tartály a piacon egyedülálló módon középen, a vegyszertartályba integráltan van elhelyezve, ami természetes hullámtörőként nagyfokú stabilitást kölcsönöz szállítás és munka közben. A vegyszerkeverés a tartály alján végigfutó perforált csővel történik, amely keverés intenzitása fokozatmentesen, a mindenkori kívánalmaknak megfelelően állítható.

Az akciós felszereltségű IN-280 ápolókerekei 12,4-R46 méretűek, amelyek nyomtávja 1500-2000mm között fokozatmentesen állítható. A gép legfontosabb felszereltségei közé tartozik még a vegyszerbemosó, a tartály belső öblítése és a közúti világítás.


 

Vogel-Noot XS1150/4+0 váltvaforgató eke

Mosonmagyaróváron a Vogel-Noot több mint 20 éve van jelen az ekegyártással. A mosonmagyaróvári üzemben készült, itt bemutatott XS eke a 180-260 LE-s erőgép után ajánlható. Az igen robosztus eke gerendelyének keresztmetszete 150x150x12mm, így akár a legkötöttebb talajokon is biztonsággal alkalmazható. Az eke felszereltsége olyan, hogy a hazai körülmények között és a nagy szármaradvánnyal borított táblákon is jól teljesítsen. Az optimális leforgatásról az 3 dimenzióban állítható előhántók és az ekeszáron elhelyezett szárterelő lemezek gondoskodnak. Az ekefej osztása 115cm, a vázmagasság 82cm, így ezzel az átömlési keresztmetszettel a nagy mennyiségű kukoricával borított táblákon is eltömődés mentesen lehet dolgozni. Az ekén réselt kormánylemezek találhatók, amelyekkel egyébként a hazai Vogel-Noot ekék 80%-t szerelik. Előnye a könnyebb vontathatóság, az egyenletesebb talajfelszín és a kisebb kopórész költség. Ebben a kategóriában a szállítókerék már kihagyhatatlan. Az XS eke igen erős kombikerékkel van felszerelve, amely könnyen állítható mind munkahelyzetben, mind a szállításhoz.


Vogel-Noot TerraVant 600 mulcsvetőgép

A Vogel-Noot évről évre igyekszik elhozni a Talajművelő Show-ra valami újdonságot. Az idei évben gyakorlatilag világpremier a Vogel-Noot legújabb gabonavetőgépe a TerraVant bemutatása. Ebben a kategóriában nagy a verseny, a Vogel-Noot így a sokoldalú felhasználhatóságra és a maximális kihasználhatóságra fekteti a hangsúlyt. A TerraVant egy moduláris felépítésű vetőgép, amelyet így minden technológiában beilleszthetünk. Mit is jelent a modularitás? A vetőgépet 2 különböző magtartállyal lehet rendelni, attól függően, hogy csak vetőmag vagy műtrágya adagolás is történik. A legnagyobb tartályméret 5500l, különlegesség, hogy akár 2 különböző vetőmag és még műtrágya is kiszórható vele. Az optimális magágyelőkészítés és műtrágya adagolás választás szerint tárcsákkal vagy rugós kapás első előmunkálóval történik. A tárcsás rendszerrel mintegy 10 cm mélyen tudjuk a talajt elművelni, míg a rugós lazítós egységgel elérhető akár a 30 cm mélység, illetve ebbe a mélységbe a műtrágya kijuttatás. A talajelőkészítés után széles, traktormintázatú, eltolt sorosztású tömörítőkerék sor található, amely egyenletesen visszazárja a talajt a vetés előtt. A duplatárcsás vetőcsoroszlyák nyomása állítható 50-120kg között. A mélységtartásról a csoroszlyák utáni lezáró görgők gondoskodnak. Így lehetőség van igen sekélyen, de erős nyomás alatt tartott csoroszlyákkal is például az aprómagvetésre. A vezérlést a BASICpro terminál biztosítja a Müller Elektronik-tól.

A vetőgép az ősszel bemutató körútra indul és elérhetővé válik 2015-től.

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Tarlóápolás ekével?

Heti fókusz: Tarlóápolás ekével?

A tarlóhántást lehetőség szerint minél sekélyebben kell elvégezni, hogy a kiszáradás mértékét minimalizáljuk. Amikor erről a műveletről beszélünk, a g...

Continued growth for the LEMKEN brand

Continued growth for the LEMKEN brand

German professional farming specialist, LEMKEN, was able to grow its business in the past year even though conditions proved generally difficult. In 2...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!