A bemutatók sora június 24-én kezdődik Mórahalmon, ahol egyúttal az első burgonyából készíthető ételek kóstolással egybekötött fajtabemutatójára is sor kerül. Ehhez hasonló bemutatót július 17-én Kecskeméten, a Főiskola Tangazdaságában szervezünk, utána pedig a debreceni Farmer Expo keretében augusztus 19-én, a hagyományos burgonyás szakmai napunk befejezéseként kerül sor kóstolóval egybekötött fajtabemutatóra.
Az idén az ország egész területét sújtja a szárazság. Köztudott tény, hogy a burgonyát csak öntözött körülmények között lehet gazdaságosan termeszteni, ennek ellenére az ország sok körzetében száraz körülmények között is található burgonyaültetvény. Hogy milyen eredményt érhetnek el, az csak az év második felében derül ki, de már mutatkoznak ennek kedvezőtlen előjelei. A hazánkban jelenleg fajtalistán szereplő 55 fajta közül csak igen kevésről mondható el, hogy tűri a vízhiányt, ezért a fajtabemutatókra idén is érdemes ellátogatni, hogy a termelési körülményeknek megfelelő fajtákat választhassák ki a termelők.
A legfontosabb bemutatók helye és időpontja a következő:
Keszthely, június 26., Bicsérd június 27-28., Szentlőrinc július 1., Berzence július 2., Kaba július 3., Dunaegyháza július 16., Kecskemét Tangazdaság július 17., Debrecen (Nádudvar) augusztus 19.
A később meghatározott időpontokat a hírlevélben időben közzétesszük.
A burgonyafajták konyhai felhasználása szerinti besorolása |
|
Főzési típus |
Felhasználási javaslat |
Salátának való fajták „A” (a csomagolóanyagon zöld színnel jelzett) |
Alkalmasak: saláták, hidegkonyhai készítmények, tepsis és rakottburgonya készítéséhez Főbb fajták: Somogyi sárga kifli, Chérie |
Főznivaló, nem szétfőlő burgonya „B” (a csomagolóanyagon piros színnel jelzett) |
Alkalmasak: főzéshez, saláták, raguk készítéséhez Főbb fajták: Kleopatra, Impala, Karlena, Rosara, Solara, Vineta, Desirée, Kondor, Százszorszép, Raja, Santé, Signal, Viktória, Hópehely, Góliát, Asterix |
Sütnivaló, enyhén szétfőlő „C” (a csomagolóanyagon kék színnel jelzett) |
Alkalmasak: sütéshez, burgonyás tésztákhoz, chips- és hasábburgonya készítéséhez, püré/pehely alapanyagnak Főbb fajták: Agria, Karlena, Kánkán, Tomensa, Panda, Kuroda, Oscar, Lady Rosetta, Ornella, Moréne |
Az üzletekben is a konyhai felhasználási igény és fajtanév szerint keressék a burgonyát! |