Melyik motorolajat válasszam? Útmutató a korszerű MOL motorolajok mezőgazdasági alkalmazásához

Agro Napló
A mezőgazdaságban előforduló gépek (erőgépek, önjáró betakarítógépek, anyagmozgató és rakodó járművek, földmunka gépek, stabil erőforrások, tehergépjárművek, transzporterek és terepjárók) motorjainak megbízható és hosszútávú üzemeltetése a műszaki követelményekhez pontosan igazodó motorolajok használatával lehetséges. A sok motortípus és számtalan kenõanyag között gyakran nem egyszerû megtalálni az optimális megoldást. A motorkonstrukciók gyors fejlődésével párhuzamosan a motorolajok folyamatos evolúcióval követik a gépgyártók és felhasználók igényeit, ezért a megszokott terméknevek nem a változatlanságot, hanem a legújabb fejlesztések eredményeit takarják.

A motorolajok kiválasztásánál három szempontot kell figyelembe vennünk:

  • motorgyártó előírása (API vagy ACEA teljesítményszint)
  • a motor terhelési viszonyai
  • gazdaságossági szempontok.

A motorgyártók jelenleg két nemzetközi teljesítményszint rendszer előírásai hivatkoznak. A kategóriák motorfékpadi minősítéseken alapulnak, és kifejezik a motorolaj műszaki tartalmát, teljesítőképességet, motorvédő hatását. Az erőgépek, önjáró betakarítógépek és egyes fölmunkagépek esetében a gépkönyvek - szinte kivétel nélkül - az API (American Petroleum Institute - Amerikai Kőolajipari Intézet) teljesítményszint kategóriáit írják elő. Ez érthető, hiszen a világ mezőgazdasági gépgyártása kb. 95%-ban amerikai érdekeltségbe tartozik. A 2003-ban érvényes - növekvő sorrendet alkotó - API teljesítményszintek nagyteljesítményű dízel motorokhoz az alábbiak:

API CF ® CF-4 ® CG-4 ® CH4 ®CI-4.

Az API CI-4 kategória a 2004-ben életbe lépő amerikai emissziós normákat hivatott kielégíteni.

Az Európai gyártású és tervezésû földmunkagépek, tehergépjármûvek, (egyes erőgépek), és egyéb nagyteljesítményû dízel motorok esetében az ACEA (Association des Contructeurs Européen d´Automobiles - Európai Autótervezők Szövetsége) által bevezetett teljesítményszinteket írják elő a szervizkönyvek, amelyek növekvő sorrendben a következők:

ACEA E2-96 ® E3-96 ® E4-99 ® E5-02.

A folyamatos fejlesztések eredményképpen olyan, a nemzetközi összehasonlításban is versenyképes, nagyon korszerû termékválasztékkal áll a MOL a mezőgazdasági felhasználók rendelkezésére, amely hosszú motorélettartamot, nagyfokú motortisztaságot, és megbízható üzemeltetést biztosít minden géptípus esetében. A megfelelő motorolajok kiválasztásához összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat:

Ajánlott MOL

motorolaj
API teljesít-

ményszint
ACEA teljesít-

ményszint
Jellemzők
MOL Synt Diesel 10W-40 API CF ACEA E4-99 Szintetikus motorolaj, nehéz kategóriás tehergépjármûvek (Euro 3-as kamionok) szuperhosszú csereperiódusú üzemeltetéséhez.
MOL Transit TD 15W-40 API CH-4 ACEA E5-02, ACEA A3/B3-98 Csúcsminőségû, univerzális motorolaj. A legújabb, nagynyomású befecskendezésû, erőgépmotorok (pl. John Deere 6020-as sorozat 2003-as modell, Caterpillar Common Rail motorok), és a korszerû (Euro 3-as) tehergépjármû motorok kenőanyaga. Használható személygépjármûvek dízel- és Otto-motorjaiban is.
MOL Super Diesel 15W-40 API CG-4 ACEA E3-96 A nagy teljesítményû erőgépek ideális kenőanyaga. Magas szintû motorvédelmet biztosít a legintenzívebb terhelések esetén is. Kifejezetten javasolt a legújabb típusú földmunka- és anyagmozgató gépek motorjaihoz.
MOL Turbo Diesel 15W-40 API CF ACEA E2-96 Az API CF előírású, feltöltött dízelmotorok gazdaságos kenőanyaga.
MOL Turbo Star 20W-50 API CD   API CD előírású motorokhoz javasolt motorolaj. Csökkenti az olajfogyasztást, intenzív terhelés és magas hőmérséklet esetén is stabil olajnyomást biztosít.
MOL Turbo S30, S40, S50 API CF   Szezonális üzemben dolgozó betakarítógépek, erőgépek, stabil motorok megbízható, egyfokozatú kenőanyaga SAE 30, SAE 40 és SAE 50 fokozatokban.

Rendkívül intenzív igénybevételek esetén célszerû az előírtnál magasabb teljesítményszintû motorolajok alkalmazása, mivel a többletráfordítás megtérül a motorélettartam növelésében és a meghibásodások elkerülésében. A motorolajok csereperiódusát alapvetően a motorkonstrukció (üzemanyag-ellátó-, és szûrési rendszer, szerkezeti anyagok kopásállósága, olajtöltet mennyisége, hûtési rendszer,…), a terhelési viszonyok összessége, és a motorolaj minőségi jellemzői együttesen határozzák meg. A legfontosabb szerepe a motorkonstrukciónak van, hiszen a motorolaj szennyezettségi szintjét (bejutó por mennyisége, koromtartalom, kopásfémtartalom) alapvetően meghatározza. A gépgyártók az általuk megadott üzemóra számot tereptesztek és laborvizsgálatok során - az előírt teljesítményszintû motorolaj alkalmazása mellett - határozzák meg. A vizsgálatok alapján egyértelmûen kijelenthető, hogy az alacsony motorolaj teljesítményszint korlátozhatja a csereciklus időtartamát, az előírtnál magasabb teljesítményszint, vagy önmagában a szintetikus motorolajok használata azonban nem nyújt elegendő mûszaki alapot a csereciklus meghosszabbítására. A szintetikus motorolajok alkalmazása mezőgazdasági felhasználás esetén indokolatlan, mivel a termékekben rejlő előnyök (pl. kedvező hidegindítási és folyási tulajdonságok, alacsony párolgási hajlam, hosszú csereperiódusra alkalmasság) lényegében csak a kedvező feltételek között üzemelő közúti jármûveknél használhatók ki. Az előírtnál alacsonyabb teljesítményszint kedvezőtlenül befolyásolja a motorélettartamot és jelentős mûszaki kockázatot rejt magában. Azonban ne feledjük, a megfelelő motorolaj használata mellett alapvetően a levegőszûrés hatékonysága határozza meg a mezőgazdasági motorok élettartamát. A szûrőrendszer kifogástalan állapota, és a dinamikusan terhelhető - a turbófeltöltés által a szívócsőben keltett nyomáshullámoknak ellenálló -, magas szûrési hatásfokú szûrőbetétek használata biztosíthatja az akár 15-16 ezer üzemórás motorélettartamot.

Kenőanyagokkal kapcsolatos egyéb mûszaki információkkal készséggel állunk rendelkezésre:

MOL-LUB Kenéstechnikai Szolgáltatás

* 1476 Budapest, Pf. 270.

1117 Budapest, Budafoki út 79.

( (1) 455-94-55, Fax: (1) 455-95-63

E-mail: kenoanyag@mol.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!