2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Szõlõ lisztharmat

Agro Napló
A XIX. század közepén, fertõzött szőlővesszõkkel hurcolták be Európába a szőlő lisztharmat betegségét okozó mikrogombát. Hamarosan hazánkban is megjelent. Az okozott tüneteket senki nem jellemezte jobban, mint kertészkedõ írónk, Jókai Mór: „A szõlõszemek piszkos hamuszint vesznek fel, egyes bogyó felreped, s a szõlõmag kiduzzad belõle. Az a hamuszínû por az ezernyi apró gomba, mely gyökerét a bogyó héjába fúrja s annak a nedvét kiszívja. Ha letöröljük, a szõlõszem héja alatta gesztenyeszínû s olyan kemény is, mint a gesztenye héja. Ha kifejlettebb korában lepi meg a szõlõfürtöt, akkor az megtöpped, olyan lesz, mint a mazsola-szőlő csakhogy savanyúbb az ecetnél. A lisztharmatos szőlőből bort nem lehet szûrni.”
Kezdetben csak az ivartalan, „konídiumos” alakját ismerték, ennek alapján Oidium tuckerii nevet kapta, majd megtalálva az ivaros alakot más rendszertani csoportba sorolták és a máig ismert Uncinula necator nevet kapta.



A szőlő lisztharmat betegségét okozó gomba már virágzás előtt fertőzhet. A kórokozó ivaros alakja a kleisztotécium és ivartalan tenyészteste a hifaszövedékből álló micélium is életképesen átvészeli a leghidegebb telet is. Tavasszal a rügyekben áttelelő gomba fonál a hifa szinte együtt fejlődik a levéllel és a hajtással. A primer fertőződésû hajtások levelein felületi hifák hálóján nagy számban konídiumok képződnek és azok a szőlő valamennyi zöld növényi részét, így a virágot is fertőzhetik. A virágon azonban a hosszabb lappangási idő miatt nehéz megtalálni a konídiumtartók és konídiumok alkotta lisztharmatos bevonatot. A fertőzött virágok nem kötődnek, lehullanak, ezért ez a legnagyobb gazdasági kárt okozó tünet sok esetben rejtve marad. Amennyiben a lisztharmatfertőzés nem pusztította el a virágokat, a kórokozó a fejlődő zöld bogyókat fertőzi. A gomba nem jut be a bogyó belsejébe csak a felületen telepszik meg, és tapadókorongok szívják ki a tápanyagot. A már kötődött bogyók fertőződésük esetén is tovább fejlődnek. A bogyón és a fürtkocsányon szürkésfehér, koszosnak, porosnak látszó, lisztharmatos bevonat, gombatelep van, a bőrszövet elparásodik, nem növekszik megfelelően, és a bogyó héja felreped, sérves lesz. A sérves bogyón kilátszanak a magok, de a bogyó húsa nem barnul meg, zöld marad. A felrepedt bogyón azután másodlagosan megtelepszik a szürkepenész, és egy sor más szaprofita penészgomba, és a fürtöt elborítja a penészgyep. A lisztharmatos szőlőfürt jellegzetesen gomba szagú. Védekezés hiányában, a kórokozóra kedvező időjárási körülmények esetén a lisztharmat betegség 100 %-os termésveszteséget is okozhat.



A levél színén jelennek meg az első tünetek, halvány sárgászöld elszíneződés formájában. Később finom, szürkésfehér bevonatot látunk, ez a gombafonalak, vagyis a hifák tömege a micélium, és azon fejlődő konídiumtartók, konídiumok. Később, nyár végén a bevonaton apró pontokat látunk. Ez a tünet már az ivaros termőtest a kleisztotécium képződését jelenti. A termőtestben tömlőkben, úgynevezett aszkuszokban, aszkospórák képződnek. A rügyekben áttelelő micélium mellett az ivaros spóra is az áttelelést szolgálja. A fertőzött levél asszimilációja csökken, megszárad és korai levélhullás fokozza a kárt. A lisztharmatos bevonat a szőlő valamennyi zöld részét befedheti, ezért a levélnyélen, a levélnyelek hónaljában fejlődő rügyeken, kacson, hajtásokon is megtalálhatjuk. Az előző évi fertőzés tünete az egyéves vesszőn is jól felismerhető.



A lisztharmatfertőzés megelőzhető kéntartalmú és kénpótló készítményekkel történő permetezéssel. A kéntartalmú készítmények környezetvédelmi szempontok (és nem a színe miatt) kapott sárga besorolást, tehát csak korlátozással, a teljes tenyészidőben legfeljebb 3-4 kg/ha mennyiségben használhatjuk. A kénpótló, szerves hatóanyagú lisztharmat ellen hatásos készítmények közül csak a kresoxim-metil -hatóanyagú DISCUS DF kapott zöld besorolást. Ez a készítmény a lisztharmat mellett, a peronoszpóra és a botrítiszes szürkepenész elleni védekezésre is javasolt.



Dr. Véghelyi Klára



SZŐLŐ LISZTHARMAT ELLEN HASZNÁLHATÓ NÖVÉNYVÉDŐSZEREK

Kéntartalmú készítmények:
HatóanyagKörnyezeti hatásKészítményForgalmi kategóriaHatás a károsítókraGyártó vagy forgalmazóMunka egészség-ügyi várakozási időÉlelmezés egészség-ügyi várakozási idő
KénsárgaEUROKÉN 2000 80 WGIII.lisztharmat (Pajzstetvek, atkák gyérítése,)RAG G mbH0nk
COSAVET DFIII.Sulphur Mills 0nk
KÉN 800 FWIII.Agrokémia Rt.0nk
KÉNKOL 800 FWIII.Agroterm Kft.0nk
KUMULUS SIII.BASF0nk
MICROTHIOL SPECIALIII.Elf Atochem 0nk
NECATOR 80 WGIII.Calliope S.A.0nk
NEDVESÍTHETŐ KÉNIII.Szojuzhim-exp0nk
NIKEKÉN 800 FWIII.Nitrokémia 0nk
SOLFO M 80 WPIII.Calliope S.A.0nk
SZULFUR 900 FWIII.Budapesti Vegyimûvek0nk
VENTILLÁLT KÉNPORIII.Kén Kft0nk
THIOVITIII.Syngenta 0nk
Szerves hatóanyagú készítmények:
HatóanyagKörnyezeti hatásKészítményForgalmi kategóriaHatás a károsítókraGyártó vagy forgalmazóMunka egészség-ügyi várakozási időÉlelmezés egészség-ügyi várakozási idő
kresoxim-metilzöldDISCUS DFII.lisztharmatBASF035
kresoxim-metil + metiramsárgaDISCUS TOPII.lisztharmat, botrítisz, peronoszpóraBASF035
fluzilazolsárgaPUNCH 40 ECI.lisztharmatDu Pont021
bromukonazolsárgaVECTRAII.lisztharrmatAnentis 021
hexakonazolsárgaANVIL SCIII.lisztharmatSyngenta 014
CONTAFIII.lisztharmatRallis 014
penkonazolsárgaTOPAS 100 ECIII.lisztharmat Syngenta 014
tetrakonazolsárgaDOMARK 10 ECII.lisztharmatIsagro 014
dinikonazolsárgaSUMI-8 12,5 WPIII.lisztharmatSumitomo121
propikonazolsárgaBUMPER 25 ECIII.lisztharmatMakhteshim014
tebukonazol + triadimenol + spiroxaminsárgaFALCON 460 ECII.lisztharmatBayer014
triadimefonsárgaBAYLETON 25 WPIII. lisztharmatBayer314
BAYLETON 5 WPIII.328
triflumizolsárgaCONDOR FLIII.lisztharmatNippon Soda014
TRIFMINE 30 WPIII.lisztharmatNippon Soda07
fenarimolsárgaRUBIGAN 12 ECIII.lisztharmatDow AgroSciences321
nuarimol + kénsárgaTIOCIDIII.lisztharmatBudapesti Vegyimûvek014
miklobutanilsárgaSYSTHANE 12 EIII.lisztharmatDow AgroSciences014
SYSTHANE 24 ECIII.lisztharmat014
benomilpirosBENAZOL 50 WPIII.Lisztharmat botritiszAgro-Chemie Kft014
FUNDAZOL50WP PLUSIII.014
FUNDAZOL 50 WPIII.014
dinokappirosKARATHANE FN – 57II.LisztharmatDow AgroSciences021
KARATHANE LCIII.330
karbendazimpirosKOLFUGO SZUPERII.lisztharmatAgro-Chemie014
karbendazim + kénpirosKOLFUGO KÉNIII.lisztharmatAgro-Chemie014
QuinoxifenpirosCRYSTALI.lisztharmatDow AgroSciences121
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!