Európában elsőként Magyarországon született törvény a vetőmag minőségéről 1895-ben. A nemzetközi kimutatások alapján hazánk a világon az első öt legnagyobb vetőmag előállító ország közé tartozik. Hazánkban a kalászos fajok esetében a felújítási arány, azaz a minősített, fémzárolt vetőmag használata nemzetközi mércével is magas színvonalú volt a 2000-es évek közepéig, aminek köszönhetően a gabonatermelés stabil ágazatává vált a magyar mezőgazdaságnak.
Ilyen előzmények után megdöbbentő és aggasztó az az adat, hogy amíg az őszi búza vetőmag-felújítási aránya Csehországban 62%, Franciaországban és Nagy-Britanniában 55% és Olaszországban is 50%, addig Magyarországon 2013. év őszén alig érte el a 25%-ot.
A hazai növénytermesztőknek elsődleges érdeke, hogy a megtermelt többlet termény biztonságosan értékesíthető legyen mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon. Az elmúlt évek gyakorlata már bizonyította, hogy a vásárlók az egyöntetű minőségű árualapot részesítik előnyben. Emiatt általánossá válik az az igény, hogy az áru fajtához kötött legyen.
A piacképes minőségi árualap előállításának, a nyomon-követhetőség biztosításának kiinduló feltétele a minősített, fémzárolt vetőmag használata. Kizárólag az ellenőrzött keretek között megtermelt, minősítő bizonyítvánnyal ellátott vetőmag garantálja a fajtatisztaságot és a használati értéket.
A vetőmaggal szemben támasztott minőségi követelmények közül az egyik legfontosabb, hogy mentes legyen a különböző betegségektől, állati kártevőktől és gyomnövények magvaitól. Egészséges vetőmag használata esetén van lehetőség arra, hogy alacsonyabb vetőmag-felhasználással a növények egyenletesen, hiánymentesen keljenek, és a jól fejlődő, kiegyenlített növényállományból magas terméshozam legyen elérhető.
A vetőmagtermesztés a növényfajták vetőmagjának szántóföldi előállítása, amelynek során a magas genetikai értékű vetőmag tétel, hatóság által ellenőrzött körülmények között kerül felszaporításra. Ebből az alapanyagból lesz az árutermesztés alapjául szolgáló vetőmag, amelynek minden azonosító adata, eredete nyomon követhető. A továbbszaporítás során illetve az árutermesztésben felhasznált fémzárolt vetőmag megőrzi mindazokat a nemesítés során elért genetikai képességeket, biológiai értékeket, amelyekkel az adott fajta rendelkezik.
Hazánkban jogszabály írja elő, hogy a továbbszaporításra és árutermesztésre forgalomba kerülő, továbbá minden export és import vetőmagot hivatalosan minősíteni, fémzárolni kell. Az ennek ellentmondó magatartás illegális vetőmag-forgalmazásnak minősül.
A nem fémzárolt, az árutermesztésből meghagyott és visszavetett mag használata többlet-munkaráfordítást, minőségvesztést, az ismeretlen vetőmagminőség okozta megnövelt magmennyiség miatt többletköltséget, a visszavetett magban előforduló kórokozók és gyommagvak miatt pedig megemelkedett növényvédelmi kockázatot és költségeket jelent.
A fémzárolt vetőmag szennyeződésektől, káros gyommagoktól mentes, és biztosra vehető, hogy a kivetett vetőmag a vetőmag-minősítő bizonyítványon garantált mértékben csírázik, ezért használata termésbiztonságot, többlettermést eredményez.
A minősített vetőmag használata egyik legfontosabb feltétele a biztonságos és eredményes termesztésnek, ezért minden, az áruját értékesítésre termelő gazda jól felfogott érdeke, hogy a garanciát jelentő minősített, fémzárolt vetőmagot vessen!