Már a forró nyárban is érdemes gondolni a téli bajokra!

Agro Napló
A repce vetésterülete - amely 2002 őszén 156 ezer ha körüli - egyre növekedett az utóbbi években. Ez a területi növekedés főleg az intenzív nemesítői munka eredményeként létrehozott új, a korszerű termelés és felhasználás igényeit kielégítő, nagy termőképességű a környezeti feltételekhez jól alkalmazkodó, így széleskörű felhasználási lehetőséget biztosító fajták - hibridek - termelésbe vonásának is köszönhető. Meghatározó a repcét magas színvonalon termelő gazdaságok pozitív példája, hiszen számukra a repce sikernövényt jelentett.
A nemzetközi repcepiac elemzői és az EU agrárpolitikája a repcének nyilvánvalóan, és tartósan meghatározó szerepet szán. Egy 2008-ig szóló EU előrejelzés Magyarország kedvező piaci helyzetét vetíti előre, mely szerint a repce értékesítési árának emelkedése, +8% körül várható, ami megfelel az uniós átlagnak.



Genetikai termőképességét azonban csak úgy tudja kibontakoztatni, ha a termesztési technológia minden egyes elemét szigorúan betartjuk. Így a vetés, növényvédelem, tápanyag-utánpótlás és nem utolsó sorban a betakarítás döntően befolyásolhatja a repcetermesztés sikerét.



A hazai repcetermesztés színvonalát jellemzi, hogy bár a világ vezető fajtái állnak rendelkezésünkre - a 2002-es Nemzeti Fajtajegyzék szerint 50 feletti őszi káposztarepcefajta - a genetikai potenciált a meghatározó termesztett növényeink közül épp a repcénél közelítjük a legkevésbé:



Példaként: A 2002. évi OMMI termésátlag (középérésû fajtacsoport): 3,3 t/ha< BR> A 2002. évi országos termésátlag: 1,6 t/ha



A nemesítésben a fejlődés folyamatos, hiszen ma már nemcsak fajtarepcék, hanem hibridek is a termelők rendelkezésére állnak, lehelőséget kínálva nagyobb terméspotenciáljuk és megbízhatóságuk kihasználására. Ügy tûnik, az idei repcetermesztés eddigi legkritikusabb tényezője a „szerencsés” fajtaválasztás volt, A tartós -20 oC alatti hőmérséklet igen jelentős lágykárokat okozott a repcében, amit még a hótakaró sem tudott megvédeni a kifagyástól. Szakértők becslései szerint 40-60% körüli a fagykár mértéke és sok esetben a remélt magasabb piaci ár miatt gyenge állományú repcéket is meghagytak a termelők. A „szerencsés” szó rendkívül fontos ebben a megjegyzésben, hiszen nagyon sok, esetenként méltán piacvezető fajtáról derült ki, hogy ilyen hideget nem képes elviselni, holott eddig a télállósága is jónak mutatkozott. A károk súlyosságát jellemzi, hogy várhatóan az OMMI sem fog ez évben terméseredményeket közölni, szakmailag helyesen, mert a kifagyások következtében fellépő szeszélyhatások alapján torz képet tükröznének. Az azonban nagyon fontos, hogy a télállósági adatokat, amennyiben a környéken rendelkezésre állnak, a lehető legszélesebb körből kell figyelembe venni.



Cégünk - a KWS RAGT Hybrid Kft. - három fajtáját ajánlja a termelik figyelmébe: korai terméscsoportból ADDER-t, a középérésûekből az ALADIN-t, mely az 1993 évi minősítése ellenére még napjainkban is a standard fajták termésszintje fölött teljesít, 2001-ben magtermése a teljes középérésû fajtacsoport átlaga felett volt 4,9 %-kal, így az előkelő 7. helyet szerezte meg. Kipusztulási százaléka. az OMMI kísérletekben 5 éve az egyik legalacsonyabb. A gyakorlat is bebizonyította, hogy az egyik legtélállóbb repcefajta. Az idei évben ADDER is hasonló tálállósági értékeket mutatott, mint az ALADIN, esetenként még jobbat is, mindkét fajta közepes jó értékeket kapott a bonitálások folyamán.



2002-ben állami elismerést kapott a TRIANGLE hibridrepce, Három előnyös tulajdonság jellemzi: magas magtermés, magas olajtermés, és magas fehérjetermés. Rendelkezik a karserû fajták paramétereivel, kiváló beltartalmi és agronómiai tulajdonságokkal: így erőteljes kezdeti fejlődésû, intenzív elágazású, jó állóképességû, megdőlésre és magpergésre nem hajlamos, kórtani problémamentesség jellemzi. Erukasav és glükozinolát tartalma alacsony. Az idei kemény tél azt is megmutatta, hogy igazi téli bajnok! Számos közüzemi és OMMI vizsgálati helyen is a legjobb télállósági eredményt hozta. Ennek szemléltetésére bemutatunk két, saját kísérletből származó fotót, amelyeken láthatók a fajták közti különbségek, illetve TRIANGLE télillósága.



1. TRLANGLE tétállósága



Az idei év tapasztalatai alapján keserûen, de azt mondhatjuk, hogy a repcetermesztés szinte kötelező technológiai elemévé kell válnia a fagykárbiztosításnak, amelyben az egyik legfontosabb biztosítási elem a megfelelő télállósággal rendelkező fajta kiválasztása.



Mottó; „ Manapság a fajták között nincsenek nagy különbségek, csak egy csomó kicsi” Soybean Difiest 1992



Ezért fajtáink legfőbb előnyt nyújtó paramétereit összefoglaltuk, hogy a fajtaválasztást megkönnyítsük.



Fajtáink jelenleg megközelítőleg 4%-os piaci részarányt képviselnek. Bár az idei repce szezon terméseredmények szempontjából gyengének ígérkezik, a repcetermesztés folytatása mellet döntő gazdálkodók körében várható a jó télállósápú fajfák vetőmagjai iránti élénk kereslet, További terjesztésükben az (Önök rendelkezésére állnak kiváló kereskedelmi partnereink, akik számos esetben a termeltetés finanszírozási hátterét is magukra vállalják. De számíthatnak területüket és fajtáinkat jól ismerő képviselőink személyes támogatására is, amellyel igyekszünk munkáját még eredményesebbé tenni.



Válassza fajtáinkat, vegye igénybe szolgáltatásainkat, egyúttal sikeres repcetermelő évet kívánunk Önnek!



Galankó Attila



KWS RAGT Hiyhrid Kft. termékfejlesztő



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Aprómag vetése Horschsal

Aprómag vetése Horschsal

Az őszi vetések sok helyen igen nehézkesen haladtak, a várva várt csapadék későn érkezett, de akkor bőséggel. Ezért tapasztaljuk most tavasszal azt is...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 06:03