Agrárpénzügyek: fókuszban a hatékonyságnövelés (x)

Agro Napló
Banki szempontból kedvező az agrárágazat megítélése, ugyanakkor sok bizonytalansággal és kérdéssel kell szembenézniük a gazdálkodóknak, az ezekre adott üzleti válaszok pedig kulcsszerepet játszanak a finanszírozás során is – mondta el Takács Zoltán, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetője a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok keretében megrendezett GOSZ Agrár Szakmai Konferencián. 

Az agráriumban számos változást hozhat az idei és a következő év is. Az EU területalapú támogatásainak részletszabályozása például még nem tisztult le, nem lehet megítélni, hogy a módosítás pontosan milyen hatást gyakorol majd a magyar gazdák helyzetére. A SAPS támogatások körében tervezett 150 ezer eurós maximális felső korlát bevezetése jónéhány nagy termelőnél bevételkiesést, és a jövedelmezőség csökkentését okozza. Mindemellett még nem látható, hogy az egyéb támogatások (zöldítés, termeléshez kötött normatív támogatások, állattenyésztési támogatások a nagyüzemeknél) milyen kompenzációt jelentenek majd.


Takács Zoltán

Takács Zoltán szerint az elmúlt rövid időszak gazdálkodási feltételrendszerekre ható változásai kikényszerítik a termelőktől, hogy komolyan végiggondolják, milyen módon reagáljanak az új környezetre. A területalapú támogatások maximalizálása, a földtörvényben megjelenő korlátozások abba az irányba hatnak, hogy nagyobb gondot fordítsanak a gazdák a termelés biztonságának megteremtésére. Ezért például öntözési beruházásokon keresztül, valamint takarékosabb és költséghatékonyabb művelési módok és intenzívebb növényi kultúrák megválasztásával tehetnek azért, hogy egységnyi megművelhető területen növelni lehessen a termelési értéket. A finanszírozó bankok szempontjából is kulcsfontosságú, milyen választ ad a kihívásokkal teli környezetre az adott vállalkozás, így a pénzintézetek döntéseinél is kiemelt szerepet kapnak azok a fejlesztések és beruházások, amelyek hatékonyságnövelő vagy kockázatcsökkentő erővel bírnak.

„A Budapest Banknál arra törekszünk, hogy a megfelelő finanszírozási háttérrel tegyük lehetővé, hogy a cégek minél rugalmasabban reagálhassanak a változó környezetre, és terveiket megvalósíthassák” – mondja a szakember. „A hatékony gazdálkodás megteremtésével, folyamatos technológiai fejlesztéssel, illetve megfelelő mennyiségű és minőségű inputanyagok, vetőmag, műtrágya és növény-védőszer alkalmazásával, azaz összességében a termelés biztonságának megteremtésével vészelhetik át a vállalkozások a nehezebb időszakokat. Ezek a kihívások ugyanakkor finanszírozói oldalról is szaktudást igényelnek. Mivel a Budapest Banknál stratégiai fontosságú az agrárszektor, ezért a mezőgazdasági cégek kiszolgálásán önálló szakértői csoport dolgozik, így nemcsak pénzügyi, de akár szakmai kérdésekben is tudjuk segíteni a vállalkozásokat.”

A banknál termékek és szolgáltatások széles skálája érhető el az agrárágazat specifikus igényeihez igazítva. A pénzintézet növénytermesztési kölcsönével például a termelők egyszerű, gyors eljárásban elbírált kölcsönt vehetnek fel anélkül, hogy külön fel kellene keresniük a bankot. A konstrukció a gazdák számára egy integrátoron keresztül biztosít keretösszeget az alapanyagok finanszírozásához (a művelt területről várható árbevétel 50%-a, hektáronként maximum 100 ezer forint). Kedvező lehetőséget nyújt most a jegybank Növekedési Hitelprogramja: a program keretében kedvezményes forrásban részesülhetnek az agrárvállalatok is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!