2024. április 27. szombat Zita

10 éve bábolnai takarmányt használunk!

Agro Napló
Ughy Miklós, pápai brojlertartó és felesége családi keretek között 1976 óra foglalkoznak baromfitartással. Korábban főállás mellett, jelenleg nyugdíjasként végzik a saját családi házuk udvarán. A feleség háztartásbeli, korábban is otthon volt, így főleg reá hárult a munka nagy része. Szívesen foglalkoznak az állatokkal, mindketten ebbe nőttek bele, így ők is önként vállalták az állattartást.

Bábolna: Kérjük, mondjon pár szót a tevékenységükről.



Ughy Miklós: Egyszerre foglalkozunk tojótartással (Tetra-H és vörös kettőshasznú) és húshibrid tartással. A fő szezon ilyenkor tavasszal van, amikor februárban beállítjuk a naposcsibéket és egészen augusztusig folyamatosan, több turnusban tart a nevelés.





Bábolna: Mekkora állományuk van?



Ughy Miklós: A jelenlegi állományunk 1500 db fehér húscsibe és 1200 db vegyes hasznosítású vörös csibe, de volt olyan szezonunk is, mikor 4-5000 madarat is felneveltünk, és mind elfogyott. Sajnos a jelenlegi piaci helyzetben csak kevesebbet lehet értékesíteni, de mihelyt javul a helyzet, azonnal szívesen foglalkozunk nagyobb létszámmal is.



Nyár végére, - amikor az utolsó előnevelt igény is elfogy, az utolsó turnusból kb. 5-600 db csibét meghagynak, s azt rántanivaló csirkének hizlalják fel, mivel erre állandó, visszatérő vevőik vannak.





Bábolna: Mióta használják a bábolnai takarmányt?



Ughy Miklós: Mivel több mint 25 éve foglalkoznak állattartással sokféle takarmányt kipróbáltunk, de mióta (1993) bábolnai tápot is lehet kapni Pápán, azóta kitartunk mellette. Bábolna: Melyik terméket etetik?



Ughy Miklós: Jelenleg az MT. Gazda brojler tápokat vásároljuk, melyekhez kiegészítésül a „Chicktonik” elnevezésű vitaminkészítményt használjuk. A jó bélflóra működés biztosításához almaecetet is adunk az állatoknak, mellyel sikerült az elhullást a minimálisra szorítanunk.





Bábolna: Mondana néhány termelési eredményt?



Ughy Miklós: A hűvös idő ellenére a jelenlegi állományunk annyira szép, hogy már 3 hetes korukra 40-50 dkg-osak a húscsibék, míg a tojók 4 hetes korra 35-40 dkg-ot nyomnak. A legutolsó 5-600 db csirke, amelyet végig tartunk a 8. hétre eléri a 2,5-3 kg-ot.





Bábolna: Milyen takarmányozási technológiával dolgoznak?



Ughy Miklós: Az előnevelési szezonban 5 turnust nevelünk, melyek között 1 hetes fertőtlenítési és takarítási szünetet tartunk. A vevők szívesen vásárolják az egészséges, házi tenyésztésű, bábolnai takarmányokon nevelkedett jó ízû baromfiakat.





Bábolna: Honnan szerzi be a bábolnai takarmány?



Ughy Miklós: Kiváló kapcsolatban vagyunk a Feed Trans BT-vel, amely már sokadik éve biztosítja részünkre a takarmányt. Telephelyükön, - amely pápai központtal működik - minden állatfaj számára beszerezhető késztakarmány, koncentrátum, premix, vitamin- és egyéb takarmány kiegészítő.





Bábolna: Részt vesznek a bábolnai akciókban?



Ughy Miklósné: Igen, minden évben gyűjtögetjük a pontokat. A két évvel ezelőtti „Gyűjtse az érmét, nyerhet egy élményt!” akcióban nyertünk egy 100 000 Ft értékű utazási utalványt. A mostani „Szárnyaljon Velünk Rióba!” akcióban is részt veszünk. A Pont Bábolna akcióban már több ajándékot is kaptunk, hiszen itt biztos a nyeremény.





Bábolna: Köszönjük, hogy rendelkezésünkre álltak, és további eredményes munkát kívánunk!





Bábolna Takarmányipar Kft.

2942 Nagyigmánd, Pf.: 16

Tel./Fax: 34/557-000, 34/557-015



e-mail: info@btakipar.hu



www.babolnatakarmany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!