2024. május 3. péntek Tímea, Irma

A napraforgó kártevői és betegségei

Agro Napló
A napraforgótermesztés területfoglalásának növekedése nagyban hozzájárul a járványt okozó fitopatogén kórokozók szerepének növekedéséhez. A betegséget okozó kórokozók között számolni kell a levél- és szár károsodást kiváltó Peronospora, Macrophomina, Alternaria és Septoria, valamint a tányérrothadást előidéző Sclerotinia és Botrytis fajokkal. A betegségek jelentkezésére és járványos elterjedésére különösen meleg, párás, csapadékos ökológiai körülmények között kell számítani.

A kárt okozó rovarok közül a talajlakó lárváknak (drótférgek, pajorok), a kukorica barkónak (szikleveles állapotban), a levéltetveknek, a poloskáknak, a napraforgómolynak lehet eseti jelentősége.

A károsító fajokra és a napraforgó fenológiai állapotára figyelemmel táblázatokba foglaltuk azokat az ismereteket, amelyek tájékoztató és figyelem felkeltő jelentőséggel bírnak az eredményes termelői tevékenység folytatásához. A károsítók és/vagy a tünetek felismerését elősegítő ábrákat is bemutatunk.

A napraforgómoly (Homoeosoma nebulellum)

A napraforgómoly Eurázsia napraforgó-termő területein elterjedt faj. Kártételi jelentőségéről ismert Perzsiából, Ukrajnából és Romániából. Hazánkban a napraforgó területeken mindenütt megtalálható. Első jelentős kártételére l947-ben, majd 1958-ban figyeltek fel, amikor a tányérokban 30 ill. 5-16 hernyó károsított. A károsított tányérok száma elérte a 48%-ot. A jelenlegi intenzív napraforgó termesztés mellett viszonylag kevés híradással lehet találkozni a napraforgómollyal kapcsolatos kártételekről. Érdemes lenne vizsgálatokat folytatni az elterjedésére és a kártételi nagyságrendek alakulására. Feltehetően nagyobb jelentősége van, mint amit általában tulajdonítunk neki.

A károsított növények köre

A nemzetközi és hazai tapasztalatokra hagyatkozva, valamint az irodalmi forrásmunkák beszámolóira tekintettel, bizonyított, hogy a faj több tápnövényű (oligofág). Az ismert tápnövények közé a fészkesvirágzatúak családjába tartozó különböző fajok sorolhatók. Tekintettel arra, hogy évente két esetleg három nemzedék is kialakulhat, ezért a károsító faj egyedeinek fejlődése gyakorlatilag a rajzás idejével egybe eső fészkesvirágú növények virágzásával van összefüggésben. Közéjük tartozik a bókoló bogáncs (Carduus nutans), mezei acat (Cirsium arvense), szamárbogáncs (Onopordon acanthium), máriatövis (Silybium marianum), sáfrányos és vadszekcile (Chrysanthemum vulgare), kerti őszirózsa (Callistephus chinensis) és a termesztett napraforgó (Helianthus annuus).

A kártétel felismerése és a kárkép

A tojásokból kikelt fiatal hernyók először a virágokat, a magkezdeményeket rágják. A második vedlést követően táplálékuk a mag lesz, amelyhez a kaszatfal átrágásával jutnak hozzá. A kártétel felismerését megkönnyíti, hogy a hernyók a kártétel helyén szövedéket szőnek, ami sokszor az egész tányérra kiterjed. Benne rágcsálék és ürülékszemcsék helyezkednek el, amelyek hozzájárulnak a levegőben lévő páratartalom megkötéséhez. Ez különösen akkor jut szerephez, amikor nedves időjárás az uralkodó. Ilyenkor közvetlen kárként kell számolni a tányérok és a bennük lévő magvak penészes rothadásával.

A fejlődésmenet éves alakulása

Hazai viszonyaink között két, esetleg három nemzedék kifejlődésére van lehetőség. Kifejlett hernyók telelnek a talajban az általuk szőtt gubóban. Tavasszal a hernyó a talajfelszín közelébe jut, ahol újabb gubót készít és abba bebábozódik. A bábokból kirajzó lepkékkel május vége és július eleje között találkozhatunk, amelyek ebben az időszakban raknak tojást a ruderális területeken, árokpartokon, töltésoldalakon növő fészkesvirágzatú gyomnövényekre. A nőívarú egyedek által lerakott tojások száma 200-300 között változik. A tojásokból kikelt hernyók június-júliusban fogyasztják a gyomnövények virágszerveit és 3 vedlés után kifejlett hernyók bábozódnak a károsítás helyén, vagy a talajban. A belőlük kirajzó, második nemzedéket alkotó lepkék július közepétől augusztus végéig repülnek. A tojásrakás ebben az esetben szinte kizárólag a virágzó napraforgón érvényesül. A tojások elhelyezése a virágokban lévő portokok belső oldalán valósul meg egyesével, ritka esetben tojások találhatók a porzószálakon és a sziromlevelek belső oldalán. Fontos tudni azt, hogy a lepkék elnyílt, azaz megtermékenyített virágokra már nem raknak tojást. A kikelt lárvák július végétől a napraforgó tányér virágzatában a fejlődésben lévő zsenge magvakkal táplálkoznak.

Az első kártételek az először fejlődésnek indult magvakon, a tányér peremén találhatók meg. Ezeknek a beérését követően a tányér középső részére húzódnak és ott táplálkoznak. A kártétel gyakorlatilag követi a tányérban lévő magvak peremtől középpontig érvényesülő folyamatos érését. Egy tányérban több hernyó is kifejlődhet, amelyek számától függően alakul a kártétel nagyságrendje. Olyan eset is előfordul, hogy a hernyók átmásznak másik tányérba vagy pókhálószerû szálon leereszkednek és úgy keresnek fel újabb tányérokat. Erre egyedszámtól függően lehet számítani a táplálék fogyásával arányosan.

A harmadik nemzedék rajzására akkor kerülhet sor, amikor a korán lerakott tojásokból a lepkék kifejlődve szeptember elejétől ismételten rajoznak. Az időben később fejlődő hernyók már nem bábozódnak be, hanem áttelelnek. A harmadik nemzedék kifejlődése egyrészt megtörténhet a hosszú tenyészidejû, későn érő napraforgófajtákon, vagy a zöldtrágyának vetett, de virágzás után leszántott napraforgó állományban, valamint ebben az időszakban virágzó fészkesvirágzatú gyomnövényeken.

Előrejelzés, védekezés

Az imágók rajzása az esti, alkonyati, éjszakai órákban jellemző. Ebből a sajátosságból adódik, hogy a rajzás menete és a rajzásban résztvevő egyedszám alakulása jól nyomon követhető fénycsapdával. Az intenzív napraforgó termesztés felveti a napraforgómoly előrejelzésének modern megoldási igényét, ami a szexferomon csapdák alkalmazását jelenti.

A kártételek megakadályozását célzó védekezések között meg kell említeni a fészkesvirágzatú gyomnövények rendszeres irtását. Gondoskodni kell arról, hogy a korábbi évek napraforgótermő területein az egyre veszélyesebb méreteket öltő árvakelést megszüntessük. Lehetőleg olyan napraforgó fajtákat termesszünk, amelyeknél nemesítési eredményként a kaszafejlődés során fitomelán réteg képződik, ami meggátolja a hernyókat annak átrágásában.

A rajzás intenzitásától függően szükséges védekezések optimális időpontja virágzás idejére esik. Ebből adódik az, hogy ilyen esetben méhkímélő technológiát kell alkalmazni. A védekezési eljárások megválasztásánál figyelemmel lehetünk arra is, hogy a lerakott tojások és a belőlük éppen kikelő L1-es lárvák ellen eredménnyel alkalmazhatók a kitinszintézis gátló készítmények.

A napraforgó szár- és tányérrothadása

A betegséget a fehérpenészes (Sclerotinia slcerotiorum), valamint a szürkepenészes rothadást (Botrytis cinerea) okozó gombák idézik elő. A termésveszteség az ökológiai feltételektől, a fertőzés mértékétől és a termesztett hibridtől függően elérheti a 80-100%-ot is.

A betegség tünetei

A kórokozók a növényt bármely fejlődési állapotában megtámadhatják. A fiatal növények száralapi részén nagy kiterjedésû, vizenyős, barna színû foltok képződnek. A szövetek elrothadnak, a növény elpusztul. Nedves időben az elhalt szöveteken a S. sclerotiorum fehér pelyhes micéliuma, vagy a B. cinerae szürke, porzó penészbevonata jelenik meg. A virágzás előtt is fertőződhet a növények szára. Ilyenkor a szállító nyalábok károsodnak, a növény lankad, hervad, majd elpusztul. A bélszövetet a gombák részben, vagy egészben felélik. A szár belsejében fehér, vagy szürke micéliumszövedék alakul ki. Ebben található a gombák fekete, kemény állományú micéliumtömörülései, kitartóképletei, az un. szkleróciumok. A fertőzés kialakulhat a leveleken is. Ezek száradnak, a gombák a főér edénynyalábjain keresztül belenőnek a szárba. Ez a növény lankadását eredményezi, de ritkán okozza teljes pusztulását.

A tányérfertőzés a virágzás idején, vagy azt követően jön létre a tányér fonáki oldalán a szövetek vizenyősek, majd barnák lesznek. A szövetek elpusztulnak, rajtuk a szárhoz hasonlóan fehér vagy szürke penész jelenik meg. A tányérok saját súlyuk alatt leszakadnak. A S. sclerotiorum a kaszatokat körül növi, így rostélyra emlékeztető, lyukas szkleróciumok alakulnak ki. A B. cinerea fertőzése nyomán a tányérban és a tányéron szürke penészbevonat és apró fekete szkleróciumok képződnek. A beteg tányéron fénytelen, apró, léha kaszatok fejlődnek, melyek többnyire fertőzöttek.

Ökológia és járványtan

A gombák a fertőzött növényi maradványokban, vagy fertőzött kaszatokban telelnek át micélium, vagy szklerócium formájában. A fertőzött kaszatok vagy csíraképtelenek, vagy ha kicsíráznak a csíranövény elpusztul. A S. sclerotiorum a fertőzött növény gyökeréből az egészségesbe hatol. A B. cinerea a fertőzött részeken gyorsan és nagy tömegben termel fertőzőképes konídiumokat, melye a szél segítségével kerülnek az egészséges gazdanövényekre. A szkleróciumok több évig életképesek maradnak a talajban.

A gombák sokgazdás paraziták számos termesztett és vad növényt képesek megbetegíteni. A betegség kialakulásához a hûvös, csapadékos időjárás kedvező. A túlzott nitrogén trágyázás, a túl sûrû állomány, a mély vetést követő vontatott kelés szintén hajlamosító tényező. A B. cinerea spóráinak csírázását a tányér fonákán összegyûlt pollen vizes oldata serkenti, növelve ezzel a fertőzés veszélyét.

A védekezés lehetőségei

A napraforgó hibridek fogékonysága eltérő, de a rezisztencia nem nyújt teljes védelmet a betegség kórokozóival szemben. Az agrotechnikai tényezők közül fontos a megfelelő tőszám megválasztása, a harmonikus tápanyagellátás, a jól kialakított vetőágyba időben, megfelelő mélységben elvégzett vetés. Jól csírázó, egészséges, csávázott vetőmagot használjunk. Jó eredményt érhetünk el - amíg az állomány magassága engedi - a földi géppel végzett fungicides kezelésekkel, illetve ha szükséges a légi úton végzett permetezésekkel is. A korai deszikkálás a fertőzések terjedését és a veszteség mértékét csökkenti.

Diaportés szárfoltosság és korhadás

A betegség a világ számos országában ismert. Hazai előfordulásáról 1981-ben számoltak be. Ma az ország valamennyi napraforgótermesztő körzetében ismert. Kórokozója a Diaporthe helianthi nevû gomba. A betegség járványos években súlyos termésveszteséget okoz.

A betegség tünetei

A tünetek a vegetációs időszak közepétől a növény bármely földfeletti részén kialakulhatnak. Legjellegzetesebbek a szár alsó harmadában látható szimptómák. A foltok nagyméretûek, világos, később sötétebb barnák, szélük elmosódott. Általában a szár és a levélalap találkozásánál alakulnak ki. Méretük elérheti a 20 cm-t, erős fertőzésnél körülölelik a szárat. A fertőzött bélszövet sárgás színû, benne szabálytalan üregek vannak. A beteg növények hervadnak, majd elszáradnak. A fertőzött leveleken nagykiterjedésû, egyöntetû barna, száraz foltok alakulnak ki. A tányérok fonákán hasonló tüneteket tapasztalhatunk.

A tüneti értékelés nem minden esetben nyújt egyértelmû eligazodást. A kórokozó pontos azonosításához mikroszkópos vizsgálatokra van szükség.

A kórokozó biológiája, járványtana

A gomba a fertőzött szármaradványokban telel át ivaros termőtestekkel. Az elsődleges fertőzéseket az ezekben képződő aszkospórák okozzák. A beteg növényi részeken zárt, gömbölyded, ivartalan termőtestek, az un. piknidiumok fejlődnek. A bennük képződő konídiumok váltják ki a tenyészidőszak további részében kialakuló megbetegedéseket.

A spórák csírázásának hőoptimuma 24-25 oC. A fertőzés 10 oC alatt és 33 oC felett leáll. A betegség járványszerû fellépéséhez meleg, csapadékos időjárás szükséges. A talaj felszínén maradt fertőzött szármaradványok és a helytelen vetésváltás fokozza a járványveszélyt.

A védekezés lehetőségei

Csávázott vetőmagot vessünk. Ellenálló hibridek termesztésével a termésveszteség jelentősen csökkenthető. Az agrotechnikai elemek közül fontos az 5-6 éves vetésváltás betartása, a fertőzött növénymaradványok mély alászántása, valamint az optimális tápanyag- és vízellátás biztosítása.

Erős fertőzésveszély esetén szükség van a kémiai védekezésre is. Az első kezeléseket 6-8 levélpáros állapotban végezzük, a másodikat a virágzás kezdetére időzítsük.

Dr. Németh Lajos

Dr. Kuroli Géza

A napraforgó védelme

2. táblázat. A napraforgó fejlődési szakaszai, a kártevők és a védekezések közötti kapcsolat

A vetőmag, a talaj és a növény fejlettségi

állapota
Kártevők Kárképek A védekezés lehetséges

időpontja és módja
A védekezés optimális időpontja
Vetőmag Fácán (Phasianus colhicus) Vetési varjú

(Corvus frugilegus) Galambfélék (Columbidae)
A rosszul vetett magot kiszedik és elfogyasztják, ami tőszámcsökkenést okoz. Vetőmagkezelés madárkár elhárítására. Csávázás vetés előtt
Vetőmag Drótférgek (Agriotes spp.) Pajorok (Melolontha spp.) Kukoricabarkó

(Tanimecus dilaticollis) Levéltetvek (Aphididae)
1. A csíranövényt és a gyökereket károsítják a talajlakó lárvák. 2. A kukoricabarkó a sziklevelet lerágja, később karéjozza az első lombleveleket. 3. A levéltetvek a fiatal leveleken táplálkoznak. Vetőmag-előkészítéssel egy időben. Csávázás vetés előtt
Talaj-előkészítés Drótférgek (Agriotes spp.) és pajorok (Melolonthidae) A csíranövény szárát átrágja a drótféreg, a növény elpusztul. A pajor a gyökereket fogyasztja. Talajfertőtlenítés vetés előtt, vagy kombinált vetőgéppel a vetéssel egy menetben. 1. Azokon a gócokon, ahol 2-3 drótféreg és 1 pajor, vagy annál több él, vetés előtt juttassunk ki inszekticid granulátumot és dolgozzuk be a talajba. 2. Ahol 1-2 lárva/m² az egyedszám, ott a vetéssel egy menetben végezzük a talajfertőtlenítést.
4-8 leveles fejlettségtől zöldbimbós és virágzó állapotig Levéltetvek: sárga szilva levéltetû

(Brachycaudus helicrysi), fekete répa levéltetû

(Aphis fabae)
A leveleken deformáció. A bimbókon a fészekpikkelyek között a virágzaton táplálkoznak, ami tányértorzulást és részleges sterilitást okoz. A szárnyas egyedek és azok első szaporulatának megjelenésekor a tenyészidőben. Az első szárnyasok és a kolóniát megalapozó utódok megjelenésekor, szükség szerint megismételve.
Csillagbimbós állapottól érésig Különböző poloskafajok

(Lygus, Polymerus és

Adelphocoris)
1. Jégveréshez hasonló sebzések, parásodások és forradások a száron és a levélnyélen. 2. Sérülések a magkezdeményeken, mézgafolyás és kaszatbénulás. Tenyészidőben (csillagbimbós állapottól érésig). A poloskák egyedszámától függően, ha növényenként 8-10 egyed táplálkozik.
Virágzó állomány Napraforgómoly

(Homoeosoma nebulellum)
Megrágott a virág, a magkezdemény és a mag. A tányért szövedékkel szövi össze. 1. Előrejelzés szexfe­romon-, vagy fénycsapdákkal. 2. Tápnövények (bogáncsfélék) gyérítése. 3. A virágzó napraforgó táblák védelme méhkímélő technológiával. Tömeges tojásrakás és a kezdődő lárvakelés idején kitinszintézist gátló készítményekkel.
Az érés folyamata Seregély (Sturnus vulgaris), galambok (Columbidae), verebek (Passer spp.) Kicsépelt tányérok. Az érés kezdetétől a betakarításig riasztással. Csapatba verődött madárrajok ellen.

3. táblázat. A napraforgó fejlődési szakaszai, a kórokozók és a védekezések közötti kapcsolat

A betegség megjelenése Betegség (kórokozó) Tünetek A kórokozó biológiája, terjedése, környezeti igénye Védekezés
Egész tenyészidőszakban Napraforgó gyûrûs mozaik (Cucumber mosaic cucu­movirus) A leveleken mozaikfoltok és sárga gyûrûk láthatók. A vírusnak sok termesztett és vad gazdanövénye van. Mechanikailag – a fertőzött növény szövetnedvével – átvihető. Levéltetvekkel terjed. Rezisztenciára nemesítés, levéltetvek irtása.
Egész tenyészidőszakban Napraforgó peronoszpóra (Plasmopara halstedii) A fertőzött kaszatból kelő csíra-, vagy néhány leveles növények elpusztulnak, vagy a növény törpe marad. A levelek fonáki részén összefüggő, sûrû penészbevonat van. Tányér nem képződik. A kifejlett növény levelein „olajfoltok”, majd ezek fonákán fehér penészgyep alakul ki. A ivaros eredetû spóráival a talajban, növényi maradványokban, illetve a kaszat héja alatt micélium formá­jában telel. A betegség kialakulásához a csapadékos, hûvös – 14-19 °C – időjárás kedvez. A betegséggel szemben ellenálló hibridek nemesítése és termesztése. Kaszatcsávázás szisztemi­kus hatóanyagú készítménnyel. Vetésváltás (5-6 év), korai vetés, árvakelések irtása.
Szikleveles állapottól Septóriás levélfoltosság

(Septoria helianthi)
A szikleveleken sárga, barnuló foltok jelennek meg. Később az alsó, majd a felsőbb leveleken 5-15 mm nagyságú, kerek, vagy az erek által határolt szögletes, egyöntetû barna foltok láthatók. A foltok körül gyakran sárga udvar képződik. A foltok később összefolyhatnak, így nagyobb levélrészek száradnak el. A gomba a fertőzött levelekben telel át. A korai fertőzésekhez esős tavaszi időjárás szükséges. Később a meleg, párás idő kedvez a betegség kialaku­lásának. A fertőzött növénymaradványok alászántása, vetésváltás.
Virágzás után Napraforgó lisztharmat

(Erysiphe cichoracearum)
Az alsó és középső leveleken kezdetben laza, fehér, majd szürkés micélium bevonat jelenik meg. Ebben később tûhegynyi fekete pontok, a gomba ivaros termőtestei láthatók. Sokgazdás – polifág – kórokozó. Mérsékelten meleg – 20 °C felett –, párás idő kedvez a betegség kialakulásának. Általában nincs szükség külön védekezésre.
Virágzás után Alternáriás levél- és szárfoltosság

(Alternaria helianthi)
A levélen szabálytalan, nagy kiterjedésû, növekvő, egyöntetû barna foltok képződnek, a levél leszáradhat. A száron a foltok orsó alakúak, rajtuk fekete bársonyos penészbevonat alakul ki. A fertőzés kiterjed a tányér fonáki részére és a kaszatokra is. A gomba a kaszatokban, illetve a fertőzött növénymaradványokban telel. A betegség az idősebb növényeken, meleg, párás nyári időben jelenik meg. Kaszatcsávázás, korai betakarítás, szükség esetén fungicides állománykezelés.
Termésképzés idején Hamuszürke szártőkorhadás (Macrophomina phaseolina) A beteg növények a virágzást követő időszakban lankadnak, majd elhervadnak. A szár alsó része szürke, a bőrszövet leválik. A szár belsejében nagy tömegben képződnek a gomba mákszem méretû mikroszkleróciumai. A kórokozó polifág. Áttelelése elsősorban fertőzött növényi maradványokban történik. Fertőzött vetőmaggal is terjed. A meleg, aszályos nyár kedvező a fertőzéshez. A gomba sokgazdás, fertőzi többek között a kukoricát, szóját, babot, ezért a vetésforgó megtervezése különös körültekintést igényel. A fertőzött növénymaradványok mély alászántása, a kaszatcsávázás és az öntözés csökkenti a fertőzés valószínûségét.
A vegetációs idő végén Napraforgórozsda (Puccinia helianthi) Virágzástól kezdődően először az alsó, majd a középső levelek fonákán jelennek meg a gomba pörsenésszerû vörösesbarna, porzó nyárispóra-telepei (uredo telepek). Később ezek között fekete, ún. teleuto telepek képződnek A kórokozó a fertőzött növényi maradványokban telel. Meleg, párás nyarakon a megbetegedés mértéke nagyobb. Rezisztens hibridek termesztése. A fertőzött maradványok leszántása, az árvakelések irtása.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Komplex megoldások a Cortevától

Komplex megoldások a Cortevától

Az elmúlt években az agrár inputanyag-gyártók közötti vállalatfelvásárlások/egyesülések alaposan átrajzolták a gazdák hazai partnerkapcsolatait is. Az...

Miért éppen Syngenta?

Miért éppen Syngenta?

A 2018-as évben ismét rekord született hazánkban a napraforgó-termesztés során, hiszen a korábbi 2016-os csúcstermést felülmúlva az országos termésátl...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!