2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Totális portfólióváltás a Pioneernál (x)

Agro Napló
A Pioneer a világ egyik vezető vetőmag-nemesítő vállalata 2014-ben hat új hibridet vezetett be a piacra, ezt a folyamatot 2015-ben is folytatják további hét új hibriddel.Molnár Géza területi képviselőt kérdeztem az új portfólió kapcsán:

Molnár Géza

Az újdonságok között több Optimum®AQUAmax® hibridet találunk majd. Miért is fontosak az Optimum®AQUAmax® hibridek? „Ezek a genetikák a két éven keresztül a piacon lévő, legnagyobb teljesítményű hibridek termelőképességét múlják felül – magyarázta Molnár Géza –, az aszályos években minimum öt százalékkal, a normál években pedig minimum három százalékkal. Az első Optimum®AQUAmax®
hibridünket két évvel ezelőtt vezettük be a korai éréscsoportban: ez volt a P9175-ös.”

Szintén két évvel ezelőtt került a piacra egy másik 
Pioneer Optimum®AQUAmax® hibrid, mégpedig az Elefánt névre keresztelt P0216, a cégcsoport legnagyobb teljesítményű 
Optimum®AQUAmax® genetikája. Ez a csoport az idei esztendőben további négy új Optimum®AQUAmax® hibriddel bővült.

A korai éréscsoportban az idei évben már több ezer zsáknyi P9241-es került a piacra. A Pioneer tervei szerint a következő évek meghatározó, korai szegmensű, 300-as éréscsoportú hibridje lesz. Kiemelkedik „versenytársai” közül korai vethetőségével és korai fejlődési erélyével. Az átlagosnál több szem található egy sorban, melyet a kiváló termékenyülés eredményez, ami páratlan termőképességgel párosul.

A hosszú tenyészidejű éréscsoportba tartozó hibridek sem maradhattak ki a fejlesztésből, a P9911-es rendkívül látványos FAO440-es számú genetika mellett bevezették a P0216-os és P0412-es 
genetikát is. Véleményük szerint a P0412-es a Florencia utódja lehet. 
A Florenciáról tudni kell, hogy két évtizeden keresztül az FAO510-es számú hibridek meghatározó, szinte egyetlen hosszú tenyészidejű hibridje volt, ami rekord-termőképességet produkált. Ugyanezeket a tulajdonságokat hordozza magában a P0412 is, csak még nagyobb termőképességgel bír: másfél tonnával múlta felül a regisztrációs kísérletek során a Florencia termőképességét, vízleadásban hasonló teljesítményt produkál, csövein pedig az idén egy sorban 18–20 szemet találunk.”

A Pioneer speciális ajánlatai közé tartoznak a waxy kukoricahibridek, amelyet a vállalat elsőként vezetett be még a kilencvenes évek végén. Idén nemcsak a hagyományos portfóliót bővítik, hanem gazdagítják ajánlataikat a waxy hibridek terén is. Dombóváron található az ország első számú waxy kukorica termelő gazdasága, ahol gyógyászati és bébitápszer alapanyag-ellátás céljából termesztenek waxy kukoricákat, kizárólag exportpiacokra. Az Agrár-Béta Kft.-vel együttműködve már évek óta teszteli a Pioneer ezen a területen a legújabb genetikákat. Az idei évben került bemutatásra a PR37N01-es hibrid waxy változata is, a P9718E.

A waxy hibridek speciális célra termesztett hibridek, amelyeket egyelőre a magyarországi gazdálkodók csak egy szűk szegmense termeszt. A waxy hibridek hasonló termést produkálnak, mint az alapgenetikák, 0,5 százalékkal magasabb a víztartalmuk, ami aszályos időben kifejezetten előnyt jelenthet.

Dombóvár térségében egyre inkább növekszik a waxy genetikák iránti igény. A Pioneer a 2014/2015. évi szezonban három waxy hibridet ajánl a gazdáknak. A PR38A75-ös genetikát a 300-as éréscsoport elejére, a PR37F80-as genetikát pedig a 300-as éréscsoport legvégére, a 400-as éréscsoport legelejére ajánlják. Bevezetnek egy teljesen új waxy hibridet is, a már említett PR37N01-es hibrid waxy változatát, a P9718E-t.

És hogy mit terveznek 2015-re? Visszatérve a 300-as éréscsoportra – a Pioneer ezen a területen alkalmazza és hozza be a legtöbb új genetikát. Az imént említett P9241-es mellett az éréscsoport közepére is hoznak be új hibrideket. Ilyen például a P9486-os hibrid, ami két éven keresztül a regisztrációs kísérletekben a legnagyobb termést produkálta, megelőzve a többi 300-as hibridet.

De természetesen az éréscsoport végére is találunk hibridet a 
Pioneer kínálatában: a P9903-as hibrid hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a PR37N01-es genetika, amelyet öt éven keresztül, több mint százezer hektáron termesztettek a gazdák (Kleffmann felmérés), ezáltal elnyerte az ország legnagyobb területén termesztett hibridnek járó címet. Nem meglepő, hiszen kiugróan jó stressztűrő képességgel és aszálytoleranciával bír. A P9903-as hibridre is jellemző mindez, amit a tervek szerint szintén meghatározó volumennel értékesítenek majd a piacon.  

   


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!